Klistremerke gir billig tale og data i utlandet
Sett dette klistremerket på SIM-kortet, og du slipper å lete etter lokale SIM-kort når du er på reise.
En lite klistremerke til å sette på SIM-kortet gjør at du ikke lenger trenger å bekymre deg for høye mobilregninger når du reiser ut av Norge. Løsningen kalles KnowRoaming, og lar deg i praksis ha to SIM-kort i en hvilken som helst mobiltelefon, så fremt telefonen ikke er operatørlåst.
Vi fikk Tor-Ludvig Wårøy til å forklare oss hvordan det virker. Wårøy er partner i selskapet Imperial Roaming, som distribuerer KnowRoaming i Norge.
Skiller seg fra tidligere «call back»-løsninger.
Wårøy kan fortelle at selskapet har jobbet lenge med utviklingen av denne løsningen. Klistremerker som gir deg «call back»-tjenester har eksistert en stund. Disse gjør det mulig for deg å ringe et nummer, la samtalen bli brutt, og så motta et innkommende anrop når samtalen er satt opp.
På denne måten kan samtalen ledes utenom de vanlige mobiltjenestene. Istedet for å betale for et utgående anrop mottar du i praksis en samtale fra landet du er i. Du unngår dyre roamingavgifter, men betaler et langt lavere beløp til den som tilbyr tjenesten.
Smartere funksjoner
Klistremerket fra KnowRoaming fungerer litt annerledes. Når du bruker telefonen utenfor hjemmenettet ditt vil klistremerket fungere som et lokalt SIM-kort. Samtidig beholder du det vanlige nummeret ditt, så andre kan nå deg på dette.
Du kan også velge å bestille et lokalt nummer for et annet land. Om du har familie i utlandet kan du velge et nummer som hører hjemme i dette landet. Da vil familien kunne ringe lokalsamtaler til deg. I stedet må du betale noe for å motta anropet.
Når du registrerer klistremerket i tjenesten til KnowRoaming får du automatisk et engelsk og et amerikansk telefonnummer. Andre kan ringe deg på disse numrene, også når du er hjemme. Tjenesten kalles «Reach Me». Det jobbes også med at tjenesten skal videresende SMS, men enn så lenge er dette ikke klart. Det betyr at du ikke får SMS som sendes til ditt vanlige nummer mens du er i utlandet. En løsning kan være å bruke telefonens app til å bytte over til hjemme-SIM-kortet. Da vil telefonen laste ned meldinger som venter på serveren. Etterpå kan du aktivere KnowRoaming igjen. En automatisk videresending av meldinger skal imidlertid være klar om kort tid.
Mye å spare på data
Den viktigste egenskapen ved KnowRoaming er likevel muligheten for å bruke data i utlandet uten å bli ruinert. Her kan du velge å betale 7,99 dollar, og surfe så mye du orker i 24 timer. Du kan også kjøpe pakker for tre eller sju dager, men siden du ikke får noen rabatt for å kjøpe større pakker kan du like gjerne kjøpe en dag om gangen.
Og løsningen har også andre fordeler. – Surfer du med et lokalt SIM-kort i Kina og forsøker å koble deg til Facebook, vil myndighetene blokkere all Internettrafikk på telefonen. Bruker du KnowRoaming, vil du bli behandlet som utlending, og du kan surfe fritt, sier Wårøy.
Løsningen skal også virke med tjenester som Bank-ID, som er knyttet til SIM-kortet du har satt klistremerket på.
Enkelt å bruke
Klistremerket kan sitte på hele tiden, også når du er i hjemmenettet ditt. Da vil tjenesten «sove». Du slipper med andre ord å gjøre noe som helst når du reiser fra ett land til et annet. SIM-kortet vet hvilket nett det skal bruke.
Aktiverer du for eksempel en datapakke når du mellomlander i Amsterdam, vil du kunne fortsette å bruke data på den samme kvoten, også når du har fløyet videre til et annet kontinent.
Passer i alle smarttelefoner
Vi fikk et klistremerke til test, plasserte det på SIM-kortet, og plasserte det i telefonen. Det følger med et verktøy som lar deg plassere merket riktig samme hvilket SIM-kort-format du bruker. Vi var litt spent på hvordan det ville bli å få SIM-kortet inn i den trange skuffen på telefonen, men det gikk helt greit, både på Samsung Galaxy S6 og iPhone 6. Da burde det gå greit på andre telefoner også.
Det neste du må gjøre er å laste ned en app til mobilen. Denne finnes til Android og iOS (iPhone), men tjenesten kan også brukes om du har Windows på telefonen. Da åpner du tjenesten i nettleseren, istedet for i en lokal app.
Registreringen gikk greit, og vi fikk lagt inn et kredittkort så vi kan bestille tjenester etter behov.
God oversikt i appen
Appen fra KnowRoaming inneholder mye informasjon. Om du som oss har valgt å legge inn en forhåndsbetaling, vil du se hvilken saldo som gjenstår på kortet. Du kan velge å la tjenesten fylle på med et fast beløp hver gang saldoen kommer under en gitt grense, eller du kan velge å fylle kontoen manuelt.
Et annet alternativ er å la deg bli fakturert etter forbruk. Da tegner du et abonnement til rundt 30 kroner per måned (3,95 dollar).
Selve klistremerket med påføringsadapter er heller ikke helt gratis. Dette koster 449 kroner uten binding, eller 299 kroner om du binder deg for ett år. Med binding blir du fakturert for 3,95 dollar per måned.
Penger å spare for de fleste
Om løsningen er gunstig eller ikke vil avhenge av hvilke behov du har for mobiltelefon og data i utlandet. Du trenger det nepppe om du er av de som klarer deg uten dataroaming, med lokale åpne Wi-Fi-soner og samtaler via Skype eller FaceTime.
For oss som har erfart at det ikke er Wi-Fi over alt, og som har brukt store summer på å sende hjem reportasjer med bilder fra pressekonferanser over mobilnettet, vil tjenesten betale seg i løpet av kort tid. Selv ikke «pay as you go»-SIM-kortene vi kjøper på reiser kan matche dataprisen vi får med denne tjenesten.
Ring billigere til utlandet
En samtale har en snittpris på 4-5 cent per minutt. Det tilsvarer 30-40 øre i minuttet. Ellers inneholder appen også en oversikt over hva du må betale om du bruker ulike tjenester i de forskjellige landene. Du kan også bruke kortet når du er hjemme, for å ringe billigere til utlandet. Tjenesten aktiverer du i appen, og dermed kan du for eksempel ringe til en fasttelefon eller en mobiltelefon i USA for drøyt 20 øre per minutt.
Nå står en tur til USA for døren. Om en liten måned kan vi fortelle mer om hvordan tjenesten med klistremerket fra KnowRoaming fungerer i praksis.
Den offisielle lanseringen av tjenesten skjer torsdag denne uken. Da blir klistremerkene tilgjengelige fra nettsiden til Imperial Roaming.
Nå vil også Google bli mobiloperatør »