Til hovedinnhold

– 90 prosent vil ha 4G i løpet av sommeren

NetCom lover å utfordre Telenor på god dekning i Norge.

Ida Oftebro, Inside Telecom

NetCom er for tiden i gang med en storstilt utbygging av mobilnettet i Norge, og ifølge selskapet har nå 86 prosent av befolkningen 4G-dekning. Dermed skal målet om 90 prosent befolkningsdekning på 4G i løpet av sommeren være innen rekkevidde.

– Vi bygger 4G-dekning i et forrykende tempo, og resultatet er at over 4,5 millioner nordmenn har tilgang til 4G fra NetCom der de bor og ferdes, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i NetCom.

På et pressemøte i Oslo tirsdag denne uken kunne dekningssjef Tommy Johansen fortelle til Tek.no at selskapet nå bygger ut mobilnettet i klynger – det vil si at de plukker ut ett og ett område som de bygger ut skikkelig, før de beveger seg videre til neste område. Alternativet er å oppgradere én og én basestasjon på ulike steder i landet, slik Telenor har gjort til nå.

Ifølge Inside Telecom følger imidlertid Telenor etter, og begynner nå også å bygge ut klyngevis.

Fordelen med å bygge ut i klynger, er at når et område først får 4G-dekning så blir det skikkelig dekning i hele området.

50 basestasjoner i uken

NetCom holder for tiden på å oppgradere hele nettverket, og har siden årsskiftet modernisert 516 4G-stasjoner og 350 3G-stasjoner over hele Norge. I snitt er det skrudd på nærmere 50 4G-stasjoner i uken, og rekorden er 121 nye 3G/4G-stasjoner på fire dager.

Selskapet har fått kritikk for dårlig 4G-dekning i Nord-Norge, spesielt etter at kundene til One Call ble flyttet fra Telenors til NetComs nett etter at TeliaSonera nå har overtatt OneCall og Tele2.

NetComs 4G-dekning i Finnmark før og etter utbyggingen som skal være ferdig i løpet av 2015. Foto: NetCom

Nå er imidlertid NetCom i full gang med 4G-utbyggingen også i Nord-Norge, og områder i Narvik, Bodø, Beiarn, GIldeskål, Meløy, Sørfold og Tjeldsund har fått 4G-dekning. I ukene fremover vil det bygges enda mer.

– Nå gjør vi ting på en litt annen måte. Vi skal få 4G i nord, også der konkurrenten ikke har, sier Johansen.

Det bygges også 4G+ over hele landet. Teknologien er basert på det som kalles LTE Carrier Aggregation, hvor man slår sammen to "kanaler" for å oppnå høyere hastigheter. Dermed kan man oppnå hastigheter opp mot 300 Mbps i mobilnettet. NetCom tilbyr fri fart på 4G-bredbåndsabonnement med 50, 100 eller 200 GB datapakke, mens hastighetene er strupet på 40 Mbps på de dyreste mobilabonnementene.

Slik fungerer teknologien:
Ruller ut teknologi som gir 450 Mbps på mobilen

annonse