Til hovedinnhold

3,5-tommers gladnyhet fra Nokia

Mens andre mobilprodusenter har satset tungt på smartmobiler de siste par årene, har Nokia hovedsakelig konsentrert seg om billigmobiler og telefoner i mellomklassen. For tre år siden raget Nokia N95 høyest av alle mobiler på markedet. Men så virket det som om Finlands stolthet ble tatt fullstendig på senga av sine konkurrenter. Det startet med touchskjermer og iPhone-hysteri, senere etterfulgt av blant annet Android, AMOLED, HD-video, apps og widgets - og Nokia fulgte ikke med i timen. 

Med lanseringen av N8 viser imidlertid Nokia antydninger til gammel storhet.

Alt du trenger
Det finnes allerede flere mobiler på markedet som kan matche det meste av det Nokia N8 har å tilby av funksjoner. Den har en 3,5-tommers kapasitiv touchskjerm (AMOLED), HD-video, 12-megapikselkamera, turbo-3G og WLAN. Men det er to ting som gjør at nettopp denne kan være en midlertidig redning for Nokia, i påvente av en ny toppmodell: Som ”allroundmobil” har den en veldig god miks av funksjoner som folk flest er opptatt av, og for det andre har den det splitter nye operativsystemet Symbian^3.

Nokia selv fokuserer en god del på 12-megapikselkameraet som også kan skilte med Carl Zeiss-optikk, autofokus og zenon-blits, og ikke minst videoopptak i HD-kvalitet. Det blir derfor spennende å se om Nokia N8 kan måle seg med for eksempel Sony Ericsson Satio når det gjelder kamerafunksjonen. Videre virker det som om Nokia har tilrettelagt bedre for mobilsurfing og bruk av sosiale medier på mobilen på denne telefonen. Det som likevel kanskje blir mest spennende av alt er å se hvordan det nye operativsystemet Symbian ^3 fungerer i praksis, og Nokia lover utmerket multitouch, scrolling og zoom, samt sømløs multitasking. Brukerne kan dessuten utvikle egne applikasjoner via Qt – Nokias utviklerprogram – som kan kjøres på N8. Det betyr at Nokia er i ferd med å bli mer konkurransedyktig når det gjelder apps, noe som har vært en gedigen suksess for Apples App Store. Android Market har for øvrig hele 50 000 applikasjoner å by på – noe som er langt, langt flere enn Nokia Ovi Store for øyeblikket.

Fine finesser, god kombinasjon
På papiret er det flere ting som gjør at Nokia N8 pirrer interessen. Som nevnt virker mobilkameraet godt, både med 12-megapikslers oppløsning (4 000 x 3 000 piksler) og videoopptak i HD (720p). Skjermen er på 3,5 tommer – nøyaktig like stor som på iPhone –, men ettersom det her er snakk om AMOLED forventer vi skjermkvalitet på nivå med for eksempel Samsung Omnia HD. Nokia N8 har HDMI-utgang, og det er en liten detalj vi har sansen for. Det gjør det nemlig enkelt å vise ditt mobilinnhold på en flatskjerm, inklusive opptak du har gjort i HD-kvalitet. Hvis du har et hjemmekinoanlegg får du dessuten Dolby Digital Plus surround-lyd på opptakene.

Sosiale medier på mobilen, og da spesielt Facebook og Twitter, har det vært mye fokus på i det siste. Nokia har tilsynelatende gjort en del tilpasninger som skal gjøre det enkelt for deg å bruke slike tjenester på N8, og det kan være klokt. Videre får du gratis bruk av GPS via Nokia Maps, og det er også noe folk flest gjerne vil ha på mobilen. Nokia trekker også frem musikkspilleren på N8 som en viktig funksjon.

Designmessig virker Nokia N8 nokså stilig og samtidig funksjonell. Den kommer i fem forskjellige farger.


Positivt signal fra Nokia
Kombinasjonen av funksjoner gjør at vi tror Nokia N8 kan bli en favoritt blant folket. Selvsagt kommer mye an på hvordan Symbian ^3 fungerer i praksis, men dersom dette blir bra virker det som om N8 klarer å dekke de fleste moderne behov vi har til mobiltelefonen. Noen er mer opptatt av apps enn andre, og på det punktet vil nok Apple App Store og Android Market være overlegne en stund til. Samtidig blir det spennende å se om Nokia får i gang sin Qt-satsning i forbindelse med det ferske operativsystemet Symbian ^3.

Telefonen skal bli tilgjengelig i "utvalgte markeder" i tredje kvartal i 2010, og denne er nok ganske sikkert også tiltenkt det norske markedet. Prisen på Nokia N8 er satt til 370 euro – drøyt 2 900 kroner – før skatter og avgifter. Det vil trolig si at utsalgsprisen ved lansering vil ligge på rundt 4 000 kroner uten abonnement, omtrent det samme som en Sony Ericsson Satio koster i dag.

Mer om
annonse