Til hovedinnhold

SNIKTITT: Slik er Nokias nye flaggskip

Nokia N8 er ikke som andre Nokia-mobiler. N8 har fått det nye operativsystemet Symbian ^3, og et brukergrensesnitt som skal ta kampen opp mot Apples iOS 4 (iPhone) og Googles Android 2.2.

Spørsmålet vi ønsker svar på er hvordan Nokia N8 oppfører seg sammenlignet med telefoner som Apple iPhone, HTC Desire og Samsung Galaxy S.

Mest lik Android
For å gjøre en lang historie kort, så minner grensesnittet på Nokia N8 atskillig mer om Android enn om iPhone. Det betyr blant annet at vi har startskjermer vi kan kjøre miniprogrammer på, eller vi kan fylle dem med ulike snarveier. Men Nokia N8 har bare tre slike startsider, mens du kan legge til flere på Android-mobilene. Hvor mange avhenger av hvilken modell du har.


En annen forskjell er at du på iPhone og Android-mobiler kan stryke skjermen til side og få frem neste skjerm. Det kan du på Nokia også, men grafikken er ikke animert, så du får ikke den analoge følelsen slike bevegelige skjermbilder gir. Den statiske opplevelsen av skjermbytte på Nokia N8 er rett og slett litt skuffende.
All dobbeltastingen fra modellene med Symbian S60 v5 er imidlertid borte. N8 reagerer også raskere enn modeller som Nokia N97

Pen
Nokia N8 er en pen mobiltelefon med 3,5 tommer AMOLED-skjerm. Oppløsningen er på 360 x 640 punkter. Det gir et tilstrekkelig skarpt og godt bilde, selv om det ikke er like høyoppløst som for eksempel Galaxy S (480 x 800) eller iPhone 4 (640 x 960). Men det er høyere oppløsning enn på iPhone 3GS (320 x 480) som også måler 3,5 tommer.

Vekten og målene er også mer eller mindre identisk med iPhone. N8 er en anelse tykkere, og litt smalere enn iPhone.

Her ser vi nærmere på telefonens fysiske attributter:

Multitasking

Under skjermen på Nokia N8 sitter det en tast som har de samme funksjonene som tasten på iPhone. Det betyr at du kan trykke én gang for å komme til startskjermen, eller du kan trykke og holde for å få opp en oversikt over hvilke programmer som kjører i bakgrunnen.

På iPhone med OS 4.0 eller nyere dobbeltaster du for å få tilsvarende funksjon.

Listen over programmer som kjører i bakgrunnen kan du bla i med fingerstrøk. Ikonene er kjempestore, og hver av dem har et kryss du kan trykke på om du ønsker å avslutte programmet.

Ellers bruker du ikonene for å veksle mellom aktive programmer.

Inne i menyene har Nokia N8 den samme typen animasjoner som iPhone og Android, der skjermbilder og menyer følger med ved strøk. N8 støtter også zooming inn og ut ved hjelp av to fingre.

Minne
Nokia N8 kommer med et minne på 16 GB. I tillegg støtter den minnekort opp til 32 GB. Om ikke det er nok, så kan du koble til hardisker, minnepenner eller andre lagringsmedier via telefonens MicroUSB-port. En overgang til USB-hun følger med, og telefonen fungerer som USB-vert.
 

Muligheten for å koble til USB-kilder gir N8 flere muligheter som mangler på Desire, Galaxy S og iPhone. Blant annet kan du overføre innnhold direkte fra andre mobiler med langt høyere hastighet enn du kan på de øvrige modellene, og du kan spille filmer som er lagret på en ekstern disk. 
 

HDMI
Nokia N8 er også den eneste telefonen til nå med utgang for HDMI. Her kan du koble telefonen direkte til en storskjerm og spille av innhold i HD-format (720p). En overgang følger med, så du kan bruke en standard HDMI-kabel. Ellers har telefonen den samme Mini-HDMI-kontakten som mange digitalkameraer og mediespillere er utstyrt med.

 

Musikkspilleren har fått heftig grafikk, og vi kan bla raskt i albumgrafikk. Musikk kan kjøpes fra Nokias egen musikkbutikk, eller du kan legge over musikk du har på PC-en. En Spotify-klient finnes også. Om du ønsker å spille lyd i høy kvalitet kan du overføre musikken til anlegget i stua via HDMI. Nokia N8 kan levere ekte surround-lyd.
 

Kamera
Kameraet tar bilder med 12 megapiksler oppløsning. Det har optikk fra Carl Zeiss, og ekte blits.

Videokameraet filmer med HD-oppløsning. Bilde- og videoredigeringsmulighetene du kanskje husker fra Nokia N95, er kommet tilbake i nye og forbedrede versjoner.
 

Bedre butikk

N8 har en nettbutikk som fungerer langt bedre enn på tidligere Nokia-modeller. Nå er det bare å velge applikasjon i butikken, og vips, så installerer den seg på telefonen. Det finnes et hav av gratisprogrammer, mens andre programmer kan kjøpes ved hjelp av kredittkort eller mobilregningen (premium SMS).

TV på mobilen
Telefonen har også en egen applikasjon som skal gjøre det enkelt å se TV på mobilen. Her samarbeider Nokia blant annet med NRK, TV2 og Viasat. TV-klippene streames via mobilnettet, så det er ikke snakk om det vi ellers kaller Mini-TV (DVB-H eller DMB).

Hvem er best?

Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt N8 kan måle seg med mobiler som Galaxy, Desire og iPhone, så er svaret sammensatt.

På mange områder er dette en bedre mobiltelefon enn de nevnte, særlig når det handler om film, musikk, foto og video. På andre områder, som når vi skal surfe på Internett med telefonen, så vinner konkurrentene.

Nokia N8 har bare nesten like god skjerm som konkurrentenes toppmodeller, og grensesnittet kan se litt rotete ut, med en salig blanding av snarveier, ikoner og widgets.

Med FM-radio, FM-sender, digitalt kompass, GPS, gratis navigasjon, HDMI, støtte for DivX og 3G med nedlastingshastighet opp til 10,2 Mbit/s er Nokia N8 et kommunikasjonsverktøy vi gleder oss til å stifte nærmere bekjentskap med. 

Mer om
annonse