Til hovedinnhold

- iPhone vil dø innen fem år

Det er utvilsomt gode tider for Apple både i Norge og verden for øvrig akkurat nå. iPhone soler seg i folkehyllesten fortsatt, tross økende konkurranse fra i første rekke et par glimrende Android-mobiler – for eksempel HTC Desire eller Sony Ericsson X10. Men iPhone vil miste sin enestående posisjon i markedet i løpet av de neste årene. 

Det tror i alle fall Eugene Kaspersky, administrerende direktør i IT-sikkerhetsfirmaet Kaspersky Lab, et av verdens fire største IT-sikkerhetsselskaper. Av de største mobilplattformene vi har på markedet i dag tror han kun Android og Symbian er garantert livets rett om fem års tid.

Hvorfor?
Det kan kanskje virke usaklig å påstå at Apple plutselig skal tape terreng i mobilmarkedet – attpåtil nokså drastisk – de kommende årene. Men Kaspersky forklarer det hele med at Open Source-plattformer vil forbigå lukkede plattformer de neste årene. Han hevder at kun Symbian og Android er garantert en tilstedeværelse om fem år, mens det samme ikke kan sies om Windows Mobile OS, Blackberry OS eller iPhone OS. Dette fordi åpne plattformer appellerer til både brukere og utviklere.

- Hvis Apple ikke endrer strategien sin vil iPhone bli et nisjeprodukt for Apple-fans, ikke et massemarkedsprodukt, sier Kaspersky til PC Advisor.

 LES OGSÅ: SLIK VIRUSBESKYTTER DU MOBILEN

En usikker fremtid i møte
Kaspersky mener imidlertid at nettopp Symbian og Android også vil bli hackernes fremtidige terrormål, da mobiler og Mini-PC-er som kjører Open Source software gradvis vil ta over for laptop-er de neste årene. Foreløpig er nemlig virusangrep på mobilen omtrent fraværende.

Og det er her Kaspersky Labs kommer inn i bildet, for de tilbyr blant annet sikkerhetsløsninger til mobilplattformer som blant annet forhindrer virusangrep og malware, sporing av stjålet telefon via GPS og ”remote wipe”.

Farligere med mobil enn med bil?
Eugene Kasparsky sier videre at det er på høy tid å opprette en database for mobilbrukere, der mobilen kan knyttes til en bestemt bruker. Begrunnelsen er som følger:

- På samme måte som en bil kan være farlig, er også en smartmobil farlig. Forskjellen er at når du kjører bil setter du kun deg selv eller noen få andre mennesker i fare, mens med en smarttelefon kan du være en trussel mot mange – enten via botnets eller ved å bruke håndsettet til å kontrollere andre enheter, sier Kasparsky.

Han viser til økt terrorisme, fanatisme og politisk aktivisme, og hevder at mye blir organisert eller forenklet ved bruk av mobilteknologi. Kasparsky erkjenner imidlertid at en eventuell registrering både kan omgås og misbrukes av kriminelle, men står fast på at en database ville ”ta flesteparten av dem”. Ideen er naturligvis formet av samme tankesmie som det omstridte datalagringsdirektivet til EU – at storebror skal se deg. Hele tiden.

Mer om
annonse