Til hovedinnhold

Russen vil digge disse

Russen vil digge disse

Tro ikke at russen legger igjen sin iPhone eller Android-telefon hjemme tross de naturlige farene forbundet med alkohol, ville buss- og bilturer, russetreff, dårlig vær eller andre medruss. Neida, de har nok tvert imot egen mobillomme på russedressen og ladestasjon tilkoblet bussaggregatet.

Vi har plukket ut et knippe applikasjoner til iPhone og Android som vi anbefaler årets avgangselever. Noen av iPhone-programmene koster penger, men samtlige til Android er gratis (eller, de som er tilgjengelig i Norge, i alle fall). Du finner programmene i henholdsvis Apple App Store og Android Market.

Har du iPhone? Trykk her

Har du en Android-telefon? Trykk her

Russe-apps til iPhone

Navigasjon til bil og fots (Copilot)
TomTom og Navigon har supre applikasjoner for deg som skal ut og kjøre russebil. Men de er ikke billige – mellom 400 og 600 kroner må du ut med for lisensen. Men appen Copilot er slett ikke dum, den får du for 200-lappen med kart over Norden. Til fots er både Gule Siders og Google Maps’ app god.

Fotobokser
Nei, vi vil ikke se råkjøring med russebusser. Men det hender jo at man ligger en kilometer eller to over lovlig fartsgrense, og da er denne appen kjekk å ha for å minne deg på om at du må sakke farten eller få en saftig bot. Da er kanskje de 17 kronene appen koster verdt det.

Vær
Blir det pissregn til treffet på Tryvann? Yr er kanskje den beste av værapplikasjonene til iPhone. Gratis er den også.

Decibelmeter
Etter at det ble forbudt med høyttalere på utsiden av russebussene, har klager på russens støynivå blitt betraktelig mindre. Men det er fortsatt mye lyd på innsiden. Lurer du på om ørene dine er i fare? Bruk Decibelmeter til å sjekke støynivået på festen. 11 kroner koster appen, men det finnes sikkert gratisversjoner som gjør omtrent det samme.

iFlag Norge
Hurra, hurra – for 11 kroner kan du laste ned det norske flagget og vifte med det på mobilen. Verken mer eller mindre.

Norway-tube
Følg med på videoene som legges ut under russefeiringen – hvis du er heldig (eller uheldig, avhengig av om det er du som er fanget på film). Ikke alltid det beste utvalget av klipp, men i alle fall norske. Og seks kroner er jo ikke så mye penger å spandere på en app.

Hipstamatic
Ah, minnene fra russetiden. Om noen år sitter du nok på et grått kontor og drømmer tilbake til når dagene var lange, festene aldri tok slutt og livet virket lyst. Med Hipstamatic tar du bilder som allerede i dag føles ganske så retro. Her er det virkelig bare å leke seg med innstillinger og feelingen fra et godt, gammel analogt kamera. For snaue 11 kroner får du tatt kule bilder med iPhone.

Deli de Luca-bonger
Gratis kaffe, gode tilbud på blader og en lokaliseringstjeneste som guider deg steg for steg til nærmeste butikk. Det er gull for fattige, fyllesyke gymasiaster. Deli de Luca vil gjerne sende deg tilbud rett på mobilen når du går forbi, men det er ikke noe ”must” for å bruke appen. Lokaliseringen er ikke helt nøyaktig, men om du vet sånn omtrent hvor du er, guides du greit fram til nærmeste sjappe. Og som seg hør og bør med en reklame-app er den gratis.

Timeplan og Handlelisten
Timeplan er ganske enkelt akkurat det – en 7 x 5 ganger tabell som sørger for at du ikke lengre kan unnskylde deg med at du glemte det var gym i første når du egentlig ikke orker fysisk aktivitet etter kveldens utskeielser. Med Handlelisten sørger du for at du aldri glemmer å kjøpe cola, pizza og øl. Begge koster seks kroner å laste ned.

AlcoholMeter
Fungerer greit, legg inn vekt, hvor lenge du har drukket og hva og hvor mye du har konsumert, og appen lar deg vite hvor mye du har i promille og hvor mange timer det er til du kan kjøre bil. Enkelt og morsomt, men ikke stol blindt på denne for å avgjøre når du kan kjøre og om du bør ta en øl til. Seks kroner må du ut med for denne applikasjonen.

Sosiale lokasjonstjenester
Med tjenester som Foursquare og Gowalla trenger du ikke bekymre deg for å finne andre russ å feste med – så framt de husker å sjekke inn hver gang de går fra utested til utested. Her finner du ut hvor vennene dine befinner seg, og du oppnår poeng for hvert sted du sjekker inn.

Russe-apps til Android

Alle applikasjonene finner du i Android Market på din mobil.

10001 Cocktails

Selv om de fleste russ er under 20 år klarer noen av dem på mystisk vis å få tak i sprit. Denne Android-appen gir deg tusenvis av gratis drinkoppskrifter – med og uten alkohol. Du kan også lagre dine favorittoppskrifter i en huskeliste.

Stopwatch
Hvem klarer å spurte 20 runder rundt en kasse med øl kjappest? Det får du enkelt svar på ved å laste ned applikasjonen Stopwatch. Dette er en helt enkel stoppeklokke som også registrerer rundetider og rekorder, og den fortsetter å ta tiden selv om telefonen skrus av.

handyCalc
Dette er en relativt avansert kalkulator som sikkert også kan hjelpe deg med matteleksene. Foruten enkel utregning viser den også grafer og gjør algebra nesten forståelig. Noen som har en formel for å regne ut promille?

MyDays
Denne applikasjonen er for jenter som ikke nødvendigvis ønsker at russetida skal ende i svangerskap. Her får du full oversikt over din egen menstruasjonssyklus og fruktbarhet. Tjenesten tar også hensyn til bruk av P-piller, og du kan dessuten lage aktuelle notater programmet. Applikasjonen Period and Ovulation Tracker går ut på det samme.

Keepy Uppy
Fotballtriksing på mobilen kan kanskje være en passende aktivitet i baksetet på en russebil på vei til Kongeparken. Det supersimple spillet Keepy Uppy kan fort drepe en halvtime med dødtid – hver vei!
Quickpedia
Er du russ bruker du sikkert Wikipedia på skolen ganske ofte, men husk informasjonen du finner i folkeleksikonet ikke duger som kilde på et anerkjent universitet. For å løse disputaser mellom deg og andre på russebussen, eller for å vinne russequiz (?), kan derimot Quickpedia være tingen. Dette er en forenklet utgave av Wikipedia for Android.

Deskbell
Noen som har sett ”Need More Cowbell” på Saturday Night Live? Med applikasjonen Deskbell til Android kan du jamme sammen med Will Ferrell til Don’t Fear The Reaper hvis du velger cowbell, eller drive fyllesjuk medruss til vanvidd med lyden av en gong. Men selve hovedpoenget med denne app’en må vel være å få oppmerksomhet uten å brøle.

AcroBible Lite
Er det fortsatt noe som kalles kristenruss? Da er i så fall applikasjonen AcroBible Lite noe for deg. Mens flesteparten av dine skolekamerater er ute og synder og har det gøy, kan du snike deg ut av bedehuset og pugge historien om en som etter sigende het Jesus, var fra Nasaret og hadde minst 12 venner og kanskje/kanskje ikke syndet selv med Maria Magdalena.

Funny Jokes
Å fortelle halvmorsomme vitser på engelsk er ikke nødvendigvis en aktivitet som slår an all verdens – verken i russebilen eller på russetreff. Det kan likevel være et individuelt tidsfordriv å lese et par på mobilen i kjedelige stunder. Funny Jokes til Android byr på tusenvis av vitser, inklusive One Liners og blondinevitser.

Mer om
annonse