Til hovedinnhold

Er dette alt dere kan by på, Nokia?

Er dette alt dere kan by på, Nokia?

Testresultater

God lyd, bra berøringsskjerm, FM-radio, WLAN, Turbo-3G, OK kamera, bra batterikapasitet.
Treg i menyene, lettere overvektig, grisete grensesnitt, blass skjerm, svak i sollys, ingen musikktaster.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nokia X6 er en smartmobil med kapasitiv touch-skjerm og operativsystemet Symbian S60 5. Edition. Den har 16 GB internminne og 5 megapiksler kamera. Dessuten kommer den med kart, navigasjon, TV-utgang og WiFi, i tillegg til FM-radio og programvare for videoredigering.

Lite nytt

Som flaggskip i musikksegmentet hadde vi nok ventet oss litt mer av Nokia X6 enn det vi faktisk får. Det er ikke betjeningsknapper for musikk på telefonen, og vi kan ikke overføre musikk fra telefonen til en radio, slik vi kan på en del andre musikkmodeller fra selskapet. Løsningen ”Comes with Music” er ennå ikke tilgjengelig i Norge, og to år etter at vi ble lovet at den var rett rundt hjørnet begynner vi å miste troen på at den noen gang vil komme.
For X6 er en mobiltelefon som i utgangspunktet skulle inneholde all den musikk du kunne tenke deg. Originalen, som kommer med gratis musikk, har 32 GB minne. Versjonen som selges her i landet har ”bare” halvparten. Med i pakken følger en verdikode som gir deg anledning til å plukke 25 låter fra Nokia Music Store. Ellers må du altså kjøpe hver enkelt låt du vil høre på, eller du kan laste ned en begrenset mengde gratis musikk fra artister knapt noen har hørt om.
Design
X6 skiller seg fra andre Nokia-modeller ved at den har fått kapasitiv skjerm, og en ny design. Utseendet er greit nok, men X6 er ikke en mobiltelefon folk snur seg etter på gaten. Skjermen er heller ikke så skarp og klar som vi er blitt vant til på nyere touch-modeller.
Skjermoppløsningen er på 360x640 punkter med en fargedybde på 16 millioner nyanser. Skjermen måler 3,2 tommer, og touchfølsomheten er bra. Men skjermen virker altså litt blass.

X6 er en relativt stor mobiltelefon. Tykk og tung er den også, men ikke mer enn at vi kan akseptere det. Hjørnene er skarpe, og telefonen kan noen ganger være litt ubehagelig å ha i lomma.

X6 har fysisk tastelås på høyre side. På denne siden sitter også volumtast og kameratast. På motsatt side sitter et lokk som skjuler SIM-kortet. På toppen er det port for MicroUSB, AV-utgang (3,5mm minijack), hovedbryter og kontakt for 2,5mm lader.

Noen port for minnekort finnes ikke. Telefonen har 16 GB internminne, og det må du klare deg med.

Grensesnitt

Brukergrensesnittet er slik vi kjenner det fra andre Nokia-modeller med S60 og trykkfølsom skjerm. Men her er ingen navigasjonstast, og som på andre modeller med S60 blir det en del dobbeltapping for å åpne funksjoner. Ikonene er velkjente, og telefonens visuelle tema kan i beste fall kalles mislykket. Designeren har gjort sitt beste for å påføre oss et epileptisk anfall, men heldigvis kan temaet byttes ut.


Vi må medgi at vi ser frem til at Nokia skal komme seg videre til neste generasjon av Symbian. X6 baserer seg for det meste på at vi trykker på spesielle punkter, og bare i liten grad på sveip og strøk. Dual touch fungerer heller ikke. Skjermbildet kan vendes 90 grader til landskapsmodus ved at vi dreier telefonen.

Telefonen kommer med ganske få programmer forhåndsinstallert. Her er de vanligste, som Realplayer (spiller ikke DivX), posisjon (Ovi maps), filbehandling, omregning, kalkulator, notater og seks spill. Men det er langt færre programmer på X6 enn på de fleste andre smartmobiler fra Nokia. Du kan riktig nok laste ned det meste av det du kjenner fra før via Ovi Butikk.

Treeeeg

Prosessoren har en klokkefrekvens på 433,9 MHz. Det sitter med andre ord en nokså beskjeden ”motor” i denne mobiltelefonen.

Brukergrensesnittet er litt tungvint, men ikke verre enn at vi kan venne oss til det. Det som ikke er like lett å venne seg til, er at telefonen er treg. Det går langsomt å bytte mellom applikasjoner, og når vi blar eller zoomer i bilder, så er dukker det stadig opp en hvit sirkel som surrer og går for å vise at telefonen må jobbe med saken.

Musikk

Som musikkmobil er det lite å utsette på X6. 16 GB er mye minne, og batterikapasiteten gjør at vi kan spille og spille i timesvis uten å være redd for at batteriet skal knele. Er batteriet fulladet skal vi i teorien kunne spille musikk i 35 timer. Hvor lenge batteriet varer er selvsagt også avhengig av hvor høyt vi spiller, hvor ofte vi tenner skjermen for å bytte musikk, og hvilke andre funksjoner vi bruker på telefonen.

Hodesettet som følger med er brukbart. Det er musikk-kontroller på ledningen, og disse erstatter langt på vei det faktum at telefonen ikke har noen dedikerte musikk-taster. Når vi spiller musikk dukker det opp kontroller på skjermen så vi kan pause, spole eller hoppe mellom kutt uten å måtte grave oss ned til musikkmenyene.

Men vi kan ikke bruke dette settet sammen med egne hodetelefoner. Da må vi koble oss direkte til mobilen, og mister både mikrofonen og musikk-kontrollene på kabelen. Vi gir ikke trekk for dette i poengberegningen, men vi synes det er greit å nevne. Kabelen er for øvrig flat, og vi kan bøye og gni på den uten at det støyer i ørepluggene. Den flate kabelen motvirker også til en viss grad at ørepluggene vaser seg når vi har det i lommen.

Musikkmenyene er gode, og vi kan enkelt sette opp spillelister, sortere musikk eller endre lydbilde (Equalizer). Lydbildene er imidlertid begrenset til forhåndsdefinerte innstillinger for klassisk, jazz, pop, rock og bassforsterking. Men vi savner en enkel måte å åpne musikkmenyene på. X6 har egen kameraknapp, men ikke noen egen musikk-knapp.

Lydkvaliteten i X6 er god, selv om vi synes de medfølgende ørepluggene må presses vel langt inn i øret for at bassen skal komme skikkelig frem.

Kamera

Kameraet i X6 er bra. Oppløsningen er på 5 megapiksler, og telefonen har to diodelamper som gir lys under vanskelige lysforhold. Alle innstillinger gjøres fra menyer på skjermen, og du trenger ikke være noen dreven fotograf for å finne ut av de manuelle innstillingene.

Her kan vi også filme i brukbar kvalitet. Høyeste oppløsning er VGA med 30 bilder per sekund. Nokia kaller det TV-kvalitet, men det er en betegnelse de selv må stå inne for. Noe kamera for TV-produksjoner er dette ikke, selv om vi faktisk har videoredigering på mobilen (svært enkel), og det er mulig å vise klippene på TV via en vanlig AV-kabel (følger ikke med).

Deling av bilder og musikk er også gjort enkelt. Ikke bare kan vi bruke Nokias egne tjenester i Ovi, men vi kan også laste opp direkte til Flickr og Vox. Telefonen har også Facebook-applikasjon, og flere tjenester kan legges til.

PIM

E-postleseren i X6 støtter de fleste postservere, og kan synkroniseres direkte (push) med Exchange Server. Telefonen gir god oversikt over innkommende meldinger og e-post, men har ikke direktekobling til aktivitetslogg i adresseboken.

Vi kan heller ikke koble adresseboka mot Facebook eller andre sosiale tjenester for å få statusoppdateringene direkte i adresseboka, slik vi kan med stadig flere mobiltelefoner.

Men Nokia X6 er en funksjonell mobiltelefon, der det aldri byr på noe problem å legge til en eller flere bluetooth-enheter, velge personlige ringetoner eller sende MMS og tekstmeldinger. Vi kan sende og motta vCard (adressebokoppføringer) besvare møteinnkallelser med oppføring til kalender, og vi kan laste ned og installere et stort antall tilleggsprogrammer.

Adresseboka er skrollbar og enkel å finne frem i, og kalenderfunksjonene fungerer bra på denne som på andre Nokia-mobiler vi har testet.

Same shit, new wrapping

Alt i alt kommer Nokia X6 ut av vår test som en mobiltelefon som ikke helt når opp til konkurrentene med berøringsskjerm.
Faktisk er det forbausende liten grunn til å bytte ut den gamle Nokia 5800 Xpress Music med Nokia X6. Skjermstørelsen er den samme, og prosessoren er også identisk. Nykommeren har litt bedre kamera og mer minne, men støtter ikke minnekort. Den har kapasitiv skjerm, men støtter heller ikke multitouch.
Vi skal ikke underslå at X6 ser bedre ut enn sin eldre bror 5800 Xpress Music, men den er omtrent like stor og veier faktisk en god del mer. Batterikapasiteten er nesten identisk, og brukergrensesnitt og operativsystem er uendret. Når Nokia X6 koster godt over 3000 kroner uten abonnement, så tror vi den skal få det tøft i det norske markedet.
Her er noen bilder vi har knipset med Nokia X6:

Bildeeksempler

Testresultater

God lyd, bra berøringsskjerm, FM-radio, WLAN, Turbo-3G, OK kamera, bra batterikapasitet.
Treg i menyene, lettere overvektig, grisete grensesnitt, blass skjerm, svak i sollys, ingen musikktaster.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

God lyd, bra berøringsskjerm, FM-radio, WLAN, Turbo-3G, OK kamera, bra batterikapasitet.
Treg i menyene, lettere overvektig, grisete grensesnitt, blass skjerm, svak i sollys, ingen musikktaster.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse111x51x13,8mm
Vekt122 g
Standby-tidDrøyt 400 timer
Taletid6 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portMicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingVirtuelle taster. T9 og QWERTY
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraBra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning5 mpiks
VideoopptakJa Ja, VGA@30 fps
Skjermstørrelse360x640, 3,2 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet16 GB
Støtte for minnekortBytt
Nettverk-
UMTSJa Ja, HSDPA 3,6
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSJa Ja, med Ovi Maps 3.0
Tilbehør/Media-
FM-radioJa Ja, med RDS
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeJa Ja, med kontroller på kabelen
Generelt-
TotalinntrykkEn litt gammeldags touchmobil
PrisklasseMedium/høy
MenynavigeringNoe statisk.
BrukervennlighetReagerer litt tregt, enkel å lære.
DesignLitt kjedelig
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java, N-Gage
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi1,11 W/Kg
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchKapasitiv. Ikke multitouch0
Mer om
annonse