Til hovedinnhold

PIN-kode kan stoppe SMS-svindel

Innholdstjenester som gir deg ringetoner, spill, animasjoner og bakgrunner til en skyhøy abonnementspris har i årevis forpestet mobilmarkedet. I den senere tid har også SMS-reklame av ymse slag blitt mer vanlig, og dette kan også være plagsomt dersom du ikke har bedt om å motta slikt. De høyere myndigheter, samt mobiloperatørene, vender det blinde øye til innholdssvindlerne – aktører som krever inntil 4 999 kroner (den lovlige grensen) per måned for jalla-innhold til mobilen. For her er det penger å tjene på enfoldige eller uoppvakte forbrukere. At griske og umoralske innholdsleverandører kan loppe norske mobilbrukere på denne måten – attpåtil med loven på sin side –, er en stor skam for bransjen. En ondartet svulst i et ellers friskt mobilmarked.

Etter de mangfoldige klagene på innholdstjenester Forbrukerombudet har mottatt, ser det nå ut til at de er klare til å kjempe på forbrukernes vegne også i slike saker. I slutten av januar uttalte forbrukerombud Bjørn Erik Thon følgende – i forbindelse med at de hadde mottatt 1 000 flere klager i 2009 sammenlignet med året før:

- En av årsakene til det høye klagetallet er at stadig flere forbrukere reagerer på ulike former for uønsket reklame. Vi mottok dessuten mange klager på mobile innholdstjenester som ringelyder, chat og spåtjenester.

Bekreftet lovbrudd
Nå nylig har Forbrukerombudet mottatt en rekke klager på en SMS-aktør som sender ut dyre reklamemeldinger uten mobilbrukerens samtykke; Innholdsleverandøren sms24hours krever 35 kroner annenhver uke som løpende abonnementspris. De som har klaget til Forbrukerombudet hevder at de aldri har samtykket til dette – noe som dessverre er et særdeles vanlig problem. Innholdsleverandøren har ikke klart å dokumentere at brukerne har samtykket til å motta reklame eller ha et løpende abonnement.

- Lovbrudd av denne typen svekker tilliten til innholdsleverandører som ønsker å selge tjenester og sende reklame via mobiltelefon. Nå må bransjen skjerpe seg, sier Thon i en pressemelding.

- Både mobiloperatørene og eierne av kortnummeret som blir brukt til utsendelse av innholdstjenesten, i dette tilfelle Aspiro, har et ansvar for å sikre at slike brudd ikke skjer, understreker han.

Hvilken innholdssvindler lopper sine kunder for hele 4 999 kroner per måned?

Aktivering med PIN-kode
Forbrukerombudet har nå bedt sms24hours foreta endringer i sine rutiner. En av endringene innebærer at nye brukere vil motta en PIN-kode og detaljert prisinformasjon på SMS før tjenesten kan aktiveres. Dette er en løsning som burde vært påbudt for samtlige leverandører av innholdstjenester med løpende abonnement. Vanlig praksis i dag er å gjemme bort all informasjon om løpende abonnement til xx antall kroner per uke, noe som rammer de som tror at de kun har kjøpt en enkelt ringetone, deltatt i en SMS-konkurranse til vanlig takst etc. Thon anbefaler å sjekke mobilregningen for overprisede meldinger.

- Jeg vil anbefale alle å følge ekstra nøye med på telefonregningen sin dersom de mottar SMS-reklamer som de tror er gratis. Det kan faktisk hende at det koster penger å motta disse meldingene, sier han.


Bedre, men ikke bra
At Forbrukerombudet tar tak i ulovlig markedsføring i forbindelse med innholdstjenester er meget positivt. Og forslaget om aktivering via PIN-kode er et så godt initiativ at det burde lovfestes. Det vil i så fall fungere som en sikkerhetsbuffer som sikrer at alle som ikke vil betale inntil 4 999 kroner per måned for jalla-innhold til mobilen bør klare å unngå det. At innholdssvindlerne tjener mer på folk som har latt seg lure av spekulativ markedsføring enn på de som faktisk bruker de overprisede innholdstjenestene, er ikke utenkelig.

Innholdstjenester til mobil har blitt en kasteball mellom ulike myndigheter og aktører – en slimete, stinkende og skitten kasteball ingen vil ta i. Vi har tidligere spurt både Post- og teletilsynet, Samferdselsdepartementet, mobiloperatørene, Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet, Forbrukerombudet og Kulturdepartementet om hvem som har ansvaret. Operatørene har vist at de er i stand til å sperre ute useriøse innholdssvindlere, men har naturligvis interesse av at disse aktørene tjener gode penger for dem også. Politiske myndigheter vet knapt hva en innholdstjeneste til mobil er – eller i alle fall kan ingen svare på hvem som har overordnet ansvar for å regulere slike tjenester (Post- og teletilsynet erkjente riktignok at de hadde ansvar for den tekniske løsningen, men ikke selve innholdet eller prissetting). Så at det vil skje nødvendige forandringer på dette området med det første virker i beste fall usannsynlig.

Mobilinnhold til en rettferdig pris – og uten løpende abonnement – får du kun hos mobilprodusentenes egne applikasjonsbutikker.
Oppdatert: NetComs innholdssjef Marius Halle opplyser at Aspiro stengte ute sms24hours tirsdag i denne uken.

Hva synes du om å bruke en PIN-kode for å aktivere et løpende abonnement på innholdsstjenester?

- PIN-kode kan ha en hensikt i noen tilfeller der informasjonen er uklar. Men når det er sagt så skal informasjonen til kundene være krytallklar, både pris, hvordan stoppe, hva man får etc., sier Halle til Mobilen.no.

- Jeg tror ikke en PIN-kode nødvendigvis vil minske problemet. Det som er viktig er at innholdsleverandøren informerer skikkelig slik at kunden er klar over hva han/hun bestiller. Utfordringen ligger nettopp her. Veldig mange kunder setter seg ikke inn i hva de gjør og de registrerer mobilnummeret sitt ukritisk flere steder. Med en PIN-kode vil man aktivt måtte taste inn noen siffer i tillegg til telefonnummeret sitt. Men med min erfaring tror jeg mange kunder også vil gjøre dette uten å lese vilkårene. Uansett skal innholdsleverandører alltid informere om pris, stopp etc i første SMS til kunden. Når det gjelder reklame/spam skal ikke kundene få dette på mobilen dersom de ikke har samtykket, avslutter NetComs innholdssjef.

Mer om
annonse