Stor test av mobilabonnementer
Stor test av mobilabonnementer
(Publisert 18.2.2010)
I fjor høst spurte vi de norske operatørene om hvilket av deres respektive mobilabonnement som var mest populært blant kundene. Telenor svarte FriHet, NetCom svarte FlexiTalk, og Tele2 svarte Champion (og Sheriff). Norges tre største operatører viser altså til ”standardabonnement”, altså tradisjonelle abonnement som ikke inkluderer en mengde ringeminutter eller SMS, men som i stedet gir kundene en fast startpris, minuttpris, SMS-, MMS- og datapris å forholde seg til. Felles for de tre abonnementene er at du mot en månedsavgift kan kjøpe en ny mobiltelefon med subsidier og bindingstid. Og det har nok stor betydning. Men selvsagt kan noe av forklaringen også ligge i at FriHet uten tvil er blant de rimeligste Telenor-abonnementene, at NetCom har satset 100 prosent på FlexiTalk + tilleggstjenester og at Tele2 Champion både har et sterkt merkenavn og at kundene foretrekker en enkel og oversiktlig prisstruktur – samt bundling med nye telefoner.
Uansett årsak er denne typen abonnement umåtelig populært blant norske mobilbrukere, og da er det interessant og se både på pris og eventuelle fordeler eller ulemper for å se hvilke som utmerker seg.
Dårlig tid? Hopp rett til oppsummeringen.
Neppe billigste alternativ
I løpet av to år har det skjedd en betydelig omveltning på abonnementsmarkedet; Ved introduksjonen av Fastpris-konseptet, ledet an av Talkmore og MTU (konkurs), fikk kundene som snakket ofte og lenge en svært etterlengtet mulighet til å ringe ”tilnærmet ubegrenset” (inntil 3 000 minutter per måned) til en fast pris. Videreføringen fra Fastpris ble å senke antall ringeminutter og heller inkluderer en mengde SMS - og i noen tilfeller MMS og/eller datatrafikk-, og dette ble en attraktiv løsning for mange mobilbrukere. Tele2 og One Call lekte med tanken om helt gratis mobiltelefoni inntil en satt grense, men sistnevnte fant ut at det ikke lønte seg og innførte oppstartspris på de inkluderte ringeminuttene. Men Tele2 Sheriff bestod, og fikk etter hvert konkurranse av Ludo Terningkast 6 om å være billigst for dem med lavt forbruk.
For det er nettopp disse tre nyere abonnementskonseptene – i en eller annen form – som ofte havner helt til topps både på Ringepriser og Teleprisers resultatlister, også ved å legge inn andre ringemønstre enn de som er predeterminert i de ulike kategoriene. Standardabonnement havner som regel enten midt på lista eller et godt stykke ned. Men det behøver likevel ikke å bety all verdens – av flere årsaker.
Hvorfor velge et standardabonnement?
Som vi var inne på innledningsvis velger norske mobilbrukere denne typen abonnement fordi mange vil ha et enkelt abonnement å forholde seg til, og fordi mange stadig ønsker å kjøpe en subsidiert mobiltelefon – noe som lar seg gjøre med et standardabonnement mot å betale månedsavgift på X antall kroner per måned i løpet av bindingstiden. Men de virkelige fordelene ved å velge et standardabonnement kommer som oftest bedre til syne når vi ser på operatørens tilbud av tilleggstjenester.
På de neste sidene vurderer vi fordeler og ulemper ved Telenor FriHet, NetCom FlexiTalk, Tele2 Champion og Star, Chess Easy, djuice SIMply, One Call Aktiv, Talkmore Link, Ludo Gul og Vinner, Ventelo Rocky og Call Norwegian Mobil Lavpris. Felles for de utvalgte abonnementene er at de kan plasseres i kategorien ”standardabonnement”, samtidig som at de i utgangspunktet ikke har noen månedspris.
På neste side finner du Telenor FriHet, NetCom FlexiTalk og Tele2-abonnementene Champion og Star.
Telenor, NetCom, Tele2
Selv om det kan virke som om det bare er subtile forskjeller mellom de ulike standardabonnementene fra disse ni aktørene, skal det mer til enn å bare se på ringeprisene for å avgjøre hvilke som er hakket bedre enn de andre. Og det vesentlige er at det ene abonnementet kan passe bra for én mobilbruker, mens et annet egner seg mye bedre for en annen. Men er du kun opptatt av pris blir ulempen ved å velge et standardabonnement at alternativene – fastpris, pakkepris og ”gratisabonnement” – generelt sett har blitt svært prisgunstige.
Vi har vurdert de ulike standardabonnementene på godt og vondt og gitt en karakter fra 1-10 som reflekterer vårt totalinntrykk.
Telenor FriHet
Som nevnt er dette Telenors desidert mest populære abonnement, og det med god grunn. Ettersom Telenors dyre Super-abonnementer (beregnet på mobilkjøpere) har blitt gjennomskuet av bevisste kunder, fremstår FriHet som et av de bedre alternativene deres – dersom kjøp av mobiltelefon med bindingstid er noe du foretrekker. Da blir månedsprisen på FriHet enten 99- eller 199 kroner per måned avhengig av telefontilbudet, og dermed en ren avbetalingssum i praksis. Du slipper altså å bli straffet med høyere ringepriser, i motsetning til Super-abonnementene. Med FriHet betaler du 49 øre per minutt og per SMS (og det er akseptabelt), men startprisen er på hele 89 øre (tommel ned). Du har også en minimumsfakturering på 49 kroner per måned utenom bindingstiden, og det må sies å være på helt på grensen av hva som er rett og rimelig ettersom ringeprisene absolutt ikke er blant de laveste i markedet. Likevel vil nok dette neppe ha betydning for storparten av kundene.
Med mindre du ringer hyppig hver dag behøver ikke den høye oppstartsavgiften å bety så mye, og fordelen ved å velge Telenor FriHet er at du har tilgang til flere gode tilleggstjenester; Dersom resten av familien også er Telenor-kunder lønner det seg å tegne Fri Familie. Da kan dere ringe og sende SMS- og MMS kostnadsfritt til hverandre. Sender du mange SMS hver måned kan du også gå for en SMS-pakke på 100, 250 eller 2 000 SMS til henholdsvis 39, 89 og 199 kroner per måned. Telenor tilbyr også en glimrende datapakke: 500 MB til 99 kroner per måned. En bedre pakke for aktive mobilsurfere skal du lete lenge etter. For øvrig har Telenor en makspris per dag på 10 kroner for datatrafikk. Alt i alt er det startprisen og minimumsfaktureringen på FriHet som blinker rødt på minussiden, men som sagt kommer det an på eget ringemønster hvorvidt dette får stor betydning eller ei.
Totalinntrykk: 7/10
(Artikkelen fortsettes.)
NetCom FlexiTalk
Med NetCom FlexiTalk betaler du 45 øre per minutt og per SMS, og en oppstartsavgift på 89 øre per samtale. Den høye startprisen forverrer totalinntrykket, men de øvrige ringeprisene er på et akseptabelt nivå. Derimot oppleves minimumsfaktureringen på 99 kroner per måned som unødvendig høy. Med en makspris på data på 9 kroner per dag, samt flere gode datapakker, er både sporadiske- og ivrige mobilsurfere sikret mot sjokkregninger ved bruk av mobilt internett. NetCom har satset tungt på å gjøre FlexiTalk til et basisabonnement der tilleggstjenestene de har å tilby, samt salg av subsidierte mobiltelefoner, står i fokus. Dersom andre familiemedlemmer også er NetCom-kunder lønner det seg å tegne Trådløs Familie: gratis samtaler, SMS og MMS. Her kan faktisk to familier også kobles sammen, og det er positivt. NetCom byr dessuten på tjenesten Bestevenn som går ut på at du kan velge en venn – som også har NetCom-abonnement – og få tilsvarende fordeler som med Trådløs Familie. Videre kan du for eksempel legge til en SMS-pakke på 2 000 SMS til 200 kroner per måned, eller en MMS-pakke på 40 MMS til 50 kroner per måned.
Ønsker du å kjøpe ny mobil med bindingstid blir månedsprisen enten 99-, 149-, eller 199 kroner per måned i ren avbetaling. FlexiTalk fungerer veldig godt som et basisabonnement, som jo også er meningen, takket være NetComs mange tilleggstjenester. Men i likhet med Telenor FriHet er oppstartsprisen på samtaler i høyeste og drøyeste laget. Og minimumsfaktureringen, som altså kun får betydning dersom du ikke bruker minst 99 kroner per måned, kunne med fordel vært halvert – minst!
Totalinntrykk: 7/10
Tele2 Champion og Star
Vi begynner med Champion. Her er minuttprisen og SMS-prisen satt enda et hakk lavere – til 39 øre. Men oppstartsprisen er også her på hele 89 øre per samtale. Tele2 har videre satt en minimumsfakturering på 49 kroner per måned, som altså må betales selv om du for eksempel ikke bruker abonnementet i det hele tatt en måned. Ved kjøp av subsidiert mobiltelefon kan månedsprisen bli 89-, 139-, 189-, 239- eller 349 (inkl.datapakke) kroner per måned, avhengig av telefontilbud. Med Champion kan du tegne Tele2 Mobil Familie (gratis samtaler og SMS innen tilknyttet Tele2-familie), noe som er utilgjengelig med fem andre Tele2-abonnement- og kontantkort. Du har også tilgang til en gunstig datapakke som gir deg 1 GB for 169 kroner per måned. Merk at datamengden er beregnet på temmelig aktive mobilsurfere, men til denne målgruppen er tilbudet til gjengjeld meget bra. Det kommer neppe som noen overraskelse at oppstartsprisen på 89 øre havner på minussiden, men den får også følge av minimumsfaktureringen på 49 kroner per måned. På et slikt abonnement – i år 2010, og dessuten med såpass høy oppstartsavgift – er dette unødvendig. Ellers har Tele2 noen færre tilleggstjenester – og en mindre attraktiv familieløsning – enn Telenor og NetCom, så totalt sett fremstår Champion som et greit nok abonnement som først og fremst bør vurderes av de som er opptatt av å kjøpe subsidiert mobiltelefon.
På den annen side har Tele2 også et annet standardabonnement å by på, og det er Star. Her er prisen 35 øre både i startavgift, per minutt og per SMS, og det klinger langt bedre i våre ører. Med en minimumsfakturering på 99 kroner per måned, bør du i det minste ha et medium forbruk for at dette skal duge. I motsetning til på Champion virker det greit nok med en minimumsfakturering på Star for at operatøren skal sikre en viss fortjeneste hver måned – fordi ringeprisene er såpass lave uten fast månedsavgift. Likevel oppleves 99 kroner per måned som litt høyeste laget. Med Star kan du ikke kjøpe subsidiert telefon og ikke tegne Mobil Familie, men du kan tegne datapakken Mobilsurf på 1 GB til 169 kroner. Så med mindre du skal kjøpe ny mobil, bør du som Tele2-kunde kanskje heller vurdere Star enn Champion hvis du ønsker et standardabonnement.
Totalinntrykk Champion: 6/10
Totalinntrykk Star: 7/10
På neste side finner du Chess Easy, djuice SIMply, One Call Aktiv og Talkmore Link.
Chess, djuice, One Call, Talkmore
Chess Easy
Med Chess Easy betaler du 39 per minutt, per SMS og i oppstartsavgift, og det er meget bra. Her er det også en minimumsfakturering på 99 kroner per måned, og fordi ringeprisene er relativt lave er det greit nok. Men den kunne likevel med fordel vært halvert. Med minimumsfakturering bruker du altså abonnementet som normalt, men dersom du for eksempel bare ringer- og sender meldinger for 80 kroner på en måned blir du likevel fakturert med 99 kroner i dette tilfellet. Så igjen anbefaler vi at du i det minste har et medium forbruk for å vurdere Chess Easy. Ellers har abonnementet en makspris per dag på 20 kroner for datatrafikk. Dette er ganske høyt i disse dager, men likevel sikres du mot sjokkregninger ved kun et par dagers intensiv mobilsurfing hver måned. Dessuten har du alle muligheter til å legge til en av tre datapakker (samme som mobilt bredbånd fra Chess) til abonnementet. Videre kan du legge til en SMS-pakke på 300 SMS til 87 kroner per måned (29 øre per stykk) og det kan være en gunstig løsning for mange. Chess tilbyr også en SMS-pakke på 2 000 SMS til 199 kroner per måned, i likhet med NetCom og Telenor, for de som virkelig er ivrige på tastefingeren. Så vidt vi kan se kan ikke Chess Easy tegnes i forbindelse med kjøp av subsidiert mobiltelefon fra Chess’ nettbutikk.
Totalt sett fremstår Chess Easy som et veldig godt eksempel på hvordan et standardabonnement bør se ut i 2010: enkle og lave ringepriser og beskjeden oppstartsavgift, samt flere gode tilleggstjenester som kan knyttes opp mot abonnementet. Minimumsfaktureringen er kanskje på sin plass, men likevel er dette – og delvis at maksprisen per dag for datatrafikk er dobbelt så høy som hos Telenor og NetCom – det mest negative som kan sies om Chess Easy. Derimot må vi ta i betraktning at en del kunder ønsker å kjøpe ny mobiltelefon ved tegning av abonnement, noe Chess tilbyr med andre abonnement, og at dette ikke er mulig med Easy. Likevel kompenserer de lavere ringeprisene en god del for dette aspektet.
Totalinntrykk: 8/10
(Artikkelen fortsettes.)
djuice SIMply
Da djuice lanserte abonnementet SIMply skulle det markere steget ned i lavprissegmentet for Telenors datterselskap. Med dette abonnementet betaler du 40 øre i startpris, per minutt- og SMS-pris, og det må betraktes som et godt prisnivå for denne typen abonnement. Du får også inkludert to MMS og 1 MB data per måned, men dette blir på grensen til unødvendig (- gjort kun for å tilpasse abonnementet til Teleprisers brukerkategorier). Minimumsfaktureringen er på 49 kroner per måned, og det oppleves som rettferdig i forhold til øvrige priser. Operatøren selv hevder at dette er deres billigste abonnement, og vi kan i alle fall være enig i at det er dette som fremstår som det beste djuice-abonnementet. Ved å tilknytte gratistjenesten SMS Friends kan du sende ubegrenset med SMS til andre djuice-kunder uten ekstra kostnad, og det er en fin bonus. Ellers har du makspris per dag på 10 kroner for datatrafikk, samt den samme datapakken (Mobilsurf) på 500 MB til 99 kroner per måned som Telenor tilbyr, så det er også meget positivt. Videre kan du legge til de samme tre SMS-pakkene som hos Telenor. Du kan imidlertid ikke benytte SIMply i kombinasjon med FriFamilie fra Telenor, ei heller kjøpe subsidiert mobiltelefon med dette abonnementet.
I likhet med Chess Easy fremstår djuice SIMply som et ypperlig standardabonnement med lave ringepriser og en akseptabel startpris. Minimumsfaktureringen er dessuten på kun 49 kroner per måned, noe få – om noen – av kundene vil oppleve som grådig. SIMply har også gode løsninger både for deg som sender mange SMS- eller bruker mobilt internett i form av gunstige tilleggstjenester. På minussiden setter vi mangel på Fri Familie-løsning og at abonnementet ikke kan tegnes i forbindelse med kjøp av subsidiert telefon (ettersom djuice tilbyr dette med andre abonnement). Men, igjen, de øvrige prisene og de nevnte tilleggstjenestene veier opp ganske mye i så henseende.
Totalinntrykk: 8/10
(Artikkelen fortsettes.)
One Call Aktiv
Med One Call Aktiv er oppstartspris, pris per minutt og SMS-pris satt til 39 øre, og det er godt nivå for et standardabonnement. Minimumsfaktureringen er imidlertid satt til 99 kroner per måned, så igjen bør du i det minste ha et middels forbruk for å vurdere dette abonnementet. Ettersom andre lavprisaktører med tilnærmet like ringepriser har en minimumsfakturering på under en femtilapp, synes vi godt at One Call kunne lagt seg på et slikt nivå også. Den løpende dataprisen er på kun 99 øre per megabyte, som stadig er markedsledende som standardpris hos en norsk operatør, og det er gunstig for de som surfer på mobilen en gang i blant. One Call tilbyr også tre datapakker der du kan halvere prisen per MB til 50 øre (50 MB/25 kr., 100 MB/50 kr., 200 MB/100 kr.), og en datapakke på 500 MB til 169 kroner. Disse datapakkene er ikke lenger blant de gunstigste i markedet, men vi liker de at kundene får fire alternativer å velge mellom. Og besparelsen er jo likevel der, selv om andre operatører har kommet opp med billigere datapakker. One Call tilbyr også tre SMS-pakker på 100, 200- eller 500 SMS med en pris per stykk på henholdsvis 35 øre, 32,5 øre og 29,8 øre. Ettersom standard SMS-pris allerede er på kun 39 øre blir altså ikke fortjenesten all verdens med mindre du sender 500 SMS i måneden, men tilbudet er likevel godt.
Totalt sett oppfattes One Call Aktiv som et av de bedre standardabonnementene, grunnet lave ringepriser, lav løpende datapris, samt nokså gunstige tilleggstjenester som kan legges til abonnementet. At minimumsfaktureringen er satt til 99 kroner per måned behøver som sagt ikke å ha så stor betydning, men vi synes likevel at denne kunne vært satt lavere. Datapakkene og SMS-pakkene kunne med fordel også blitt gjort hakket billigere, men det teller positivt at mobilsurferne har hele fire alternativer som er tilpasset mobilt internett – samt tre for SMS.
Totalinntrykk 8/10
Talkmore Link
Telenors datterselskap Talkmore tilbyr også et standardabonnement og det lyder navnet Link. Her er oppstartspris, pris per minutt og SMS-pris satt til 39 øre, med en minimumsfakturering på kun 29 kroner per måned. Det er bra. I tillegg får du gratis samtaler til alle andre Talkmore-kunder, noe som også er en fin bonus. Med en makspris per dag på 10 kroner sikres du mot høye utgifter på mobilsurfing dersom du bare surfer en gang i blant. For deg som bruker mobilt internett hyppigere tilbyr Talkmore tre datapakker som er på et jevnt nivå med konkurrentene. Datapakken på 400 MB til 149 kroner per måned – trolig den mest aktuelle for mobilsurferne – oppleves imidlertid som relativt dyr. SMS-pakken de tilbyr er derimot kjempebra for deg som sender mange tekstmeldinger: 1 000 SMS til 99 kroner, en mengde og en pris som er riktig satt etter vår vurdering. Likevel hadde det selvsagt vært ønskelig med et par SMS-pakker til for å matche ulike behov. Talkmore selger ikke mobiltelefoner, og følgelig teller det ikke negativt at du ikke kan kjøpe en subsidiert mobiltelefon med binding til Talkmore Link.
Ringeprisene er lave, minimumsfaktureringen er lav, dataprisene er ganske gode, og SMS-pakken innbydende. I tillegg kan du ringe gratis til andre Talkmore-kunder med Link. Som standardabonnement utfyller Talkmore Link de fleste av våre forventninger, men flere alternativer for ivrige SMS-ere og noe bedre alternativer for mobilsurferne ville gjort Talkmore Link enda mer attraktivt. Likevel er det Talkmore Link som utmerker seg som vår favoritt blant standardabonnementene.
Totalinntrykk: 9/10
På neste side finner du Ludo Gul, Ludo Vinner, Ventelo Rocky og Call Norwegian Lavpris Mobil.
Ludo, Ventelo, Call Norwegian
Ludo Gul og Vinner
Ludo Mobil lanserte nylig abonnementet Vinner, som egentlig var ment å tilbys i forbindelse med salg av mobiltelefoner – dog uten bindingstid (?). ”Force majeure” førte imidlertid til at ledelsen omgjorde det opprinnelig dyre abonnementet til et ganske gunstig standardabonnement. Her får du markedets beste ”løpende ringepris” på 25 øre per minutt, og startprisen ble satt til 49 øre. For SMS betaler du også 49 øre per stykk. Og med Ludo Vinner har du ingen minimumsfakturering – fantastisk! Er du en ivrig mobilsurfer kan du i stedet velge Ludo Vinner Data og få med 1 GB datatrafikk mot en månedspris på 169 kroner – helt klart et av de beste tilbudene på data for deg som surfer mye på internett via mobilen. Men Ludo Mobil tilbyr også standardabonnementet Ludo Gul. Her er oppstartsavgift, pris per minutt og pris per SMS satt til kun 36 øre, og her er det heller ingen minimumsfakturering. Det gjør at de to abonnementene er veldig like, og at du følgelig bør velge Gul dersom du fører nokså mange samtaler, og Vinner dersom du fører få – men noe lengre – samtaler (Vinner Data dersom du i tillegg bruker mobilt internett ofte).
Abonnementene er jevngode, men dessverre tilbyr ikke Ludo SMS-pakker, eller mindre datapakker, eller familieløsning, eller noen tilleggstjenester i det hele tatt som gir deg rabatt på bruken. Å selge mobiltelefoner med bindingstid inngår ikke i Ludo-filosofien, og da trekker det heller ikke ned at du ikke kan kjøpe subsidiert mobiltelefon med Gul eller Vinner. At det ikke er minimumsfakturering på abonnementene er veldig positivt. Som rene standardabonnement ligger begge Ludo-abonnementene på et svært gunstig prisnivå, men vi savner muligheten for å tilpasse dem med like gunstige tilleggstjenester. Det er jo noe av hovedhensikten ved å velge denne typen abonnement fremfor pakkepris, fastpris eller et ”gratisabonnement”.
Totalinntrykk Ludo Gul: 7/10
Totalinntrykk Ludo Vinner: 7/10
(Artikkelen fortsettes.)
Ventelo Rocky
Mange tenker kanskje på Ventelo som en ren bedriftsoperatør, men de tilbyr også abonnementer til privatkunder – fortrinnsvis til familiemedlemmene til en som har bedriftsabonnement hos dem. Med Ventelo Rocky er prisen per minutt- og pris per SMS 39 øre, men oppstartsavgiften er hele 89 øre. I tillegg har operatøren innført minimumsfakturering på 99 kroner per måned på dette abonnementet, og det virker unødvendig når startprisen er såpass høy – i likhet med Tele2 Champion og NetCom FlexiTalk. Men det som gjør at Ventelo Rocky virkelig seiler akterut i forhold til de øvrige standardabonnementene er den sjokkerende høye dataprisen; 9,50 kroner per megabyte uten makspristilbud – og ikke minst mangelen på tilleggstjenester som kunne gjort Rocky litt mer slagkraftig. Her finnes ingen datapakker og ingen SMS-pakker. Du har faktisk bare Ventelo Familie som kan legges til abonnementet. Dette innebærer at du kan ringe og sende meldinger kostnadsfritt innen familien dersom alle har Ventelo-abonnement og denne tjenesten at konkurransedyktige vilkår.
Ventelo Rocky fremstår helt klart som det klart minst attraktive av standardabonnementene vi har sett på. Faktisk har vi vanskelig for å tro at dette kan være særlig lønnsomt selv om du er tilknyttet Ventelo Familie. Den høye oppstartsprisen, den relativt høye minimumsfaktureringen, markedets dyreste datapris, samt fraværet av tilleggstjenester som kunne rettet opp litt av inntrykket, gjør at det kun er prisen per minutt og prisen per SMS – isolert sett –, og Ventelo Familie, som havner på plussiden. Du kan heller ikke kjøpe subsidiert telefon med dette abonnementet, da Ventelo har egne abonnementer med månedspris for slikt. Rocky frarådes.
Totalinntrykk: 2/10
(Artikkelen fortsettes.)
Call Norwegian Mobil Lavpris
Det ferskeste tilskuddet av norske mobiloperatører driver til daglig med flyreiser, ikke mobiltelefoni. Akkurat det ble gjennomskuet på et blunk da Call Norwegian nylig lanserte sitt aller første mobilabonnement kalt Mobil Lavpris, som trygt kan plasseres i kategorien standardabonnement. Prisen per minutt og prisen per SMS er kun 35 øre – og det er bra –, men vinninga går opp i spinninga med en startpris på 89 øre, samt en minimumsfakturering på 49 kroner per måned. I alle fall hvis Call Norwegian tror at det er alt som skal til for å lokke FriHet- og FlexiTalk-kunder over til seg. Dataprisen er på akseptable 1,35 kroner per MB, men for de som faktisk bruker internett på mobilen daglig ville datapakker vært en fundamental fordel. Eller i alle fall en makspris per dag. På den positive siden kan du bruke Airport Wi-Fi kostnadsfritt med dette abonnementet (og en flybillett fra Norwegian), samt at du får tre prosent Cash Points på mobilregningen din. Du kan derimot ikke kjøpe ny mobil med bindingstid til Mobil Lavpris.
Med en så høy startpris, og attpåtil en minimumsfakturering på 49 kroner per måned, ingen makspris per dag på data, ingen tilleggstjenester i form av datapakker, SMS-pakker eller annet, og heller ikke mulighet for å kjøpe subsidiert mobiltelefon med binding til abonnementet, har vi vanskelig for å se hvem i all verden som skulle la seg lokke av Call Norwegian Mobil Lavpris. Bonuspoengene du sparer opp blir dessuten ingenting verdt når du kjapt kan tjene inn tilsvarende beløp ved å velge et gunstigere standardabonnement fra en av de andre operatørene. Nye aktører – lavprisaktører – har først og fremst pris som sitt fremste våpen når de skal kjempe til seg kunder, og når Call Norwegian beviselig ikke klarer dette en gang ser det dystert ut for denne mobilsatsningen.
Totalinntrykk: 4/10
På neste side finner du oppsummering av testen.
Oppsummering
Av de 11 standardabonnementene vi har sett på kommer Talkmore Link best ut i testen. Dette abonnementet har både lave ringepriser og oppstartsavgift, en minimumsfakturering som er lav nok til at det ikke blir et irritasjonsmoment for kundene, gode tilleggstjenester og gratis samtaler til andre Talkmore-kunder inkludert. Men selv dette abonnementet får ikke full score, ettersom vi savner flere nivåer på SMS-pakkene, og en liten prisjustering på den mest attraktive datapakken. Talkmore selger ikke subsidierte mobiltelefoner, men på alle andre områder tilfredsstiller Link våre krav og forventninger til et standardabonnement – 9/10.
Både Telenor FriHet og NetCom FlexiTalk scorer 7/10 og det skyldes rett og slett at de er totalt sett virker jevngode. Begge disse standardabonnementene har en oppstartspris på 89 øre – som er dyrt –, mens prisen per minutt og per SMS er bra. Det er likevel det brede spekteret av tilleggstjenester som kan legges til abonnementene, samt muligheten til å kjøpe subsidiert mobiltelefon uten ekstra straff i form av høyere ringepriser, som gjør at begge vurderes til å være gunstige.
Chess Easy og djuice SIMply scorer begge 8/10 og blir dermed nest best i vår test. De må imidlertid også dele andreplassen med One Call Aktiv, som i likhet med dem scorte 8/10. Avhengig av ringemønster og behov kan alle disse tre standardabonnementene være på høyde med Talkmore Link. Det er først og fremst at oppstartsavgiften (i tillegg til prisen per minutt) er lav, samt gode alternativer når det gjelder tilleggstjenester som gjør at Chess Easy, djuice SIMply og One Call Aktiv scorer høyt.
(Artikkelen fortsettes.)
Tele2 Champion får en noe dårligere score enn Telenor FriHet og NetCom FlexiTalk, og årsaken til det at Tele2 ikke har like mange attraktive tilleggstjenester å tilby sammen med Champion. For telefonkjøpere kan det likevel være et fullverdig alternativ, også på grunn av de mange avbetalingssatsene i så henseende. Tele2 Star får derimot 7/10 grunnet gode standardpriser, tross et magert utvalg av tilleggstjenester. Ludo Gul og Vinner får samme karakter av nesten samme grunn, men de to Ludo-abonnementene får skryt for ikke å ha minimumsfakturering.
Call Norwegian Lavpris Mobil får bare 4/10. I motsetning til nevnte Ludo Gul og Vinner har dette abonnementet både en høy oppstartspris (89 øre per samtale) og minimumsfakturering (49 kroner per måned). Den løpende dataprisen på 1,35 kroner per megabyte er grei nok, men her finnes verken makspris per dag eller datapakker. Andre tilleggstjenester er også totalt fraværende og dermed blir det nytteløst for Call Norwegian å satse alle sine kort på et slikt standardabonnement. Isolert sett er imidlertid minuttprisen og prisen per SMS på 35 øre mer enn godkjent.
Verst i klassen er derimot Ventelo Rocky, et anakronistisk abonnement med høy oppstartspris (89 øre), minimumsfakturering på 99 kroner per måned, bare én tilleggstjeneste (Ventelo Familie), markedets dyreste datatrafikk (9,50 kroner per MB, og heller ikke makspris per dag), og abonnementet kan heller ikke kombineres med kjøp av subsidiert mobiltelefon – noe Ventelo tilbyr med andre abonnement. Alt dette gjør det til et hårreisende dyrt standardabonnement som med en raus porsjon godvilje så vidt får karakteren 2/10.
En felles ulempe for samtlige av standardabonnementene er imidlertid at det finnes andre abonnementskonsepter som ofte vil være mer lønnsomme for deg som forbruker. For å finne ut hvilke abonnement som passer ditt ringemønster, kan du prøve priskalkulatoren Ringepriser – men husk at det er flere hensyn å ta når du skal velge operatør. Denne guiden fra vår Mobilskole hjelper deg på vei: Finn frem i kaoset.