Til hovedinnhold

Facebook danker ut SMS

Det startet forsiktig med Facebook som tilleggsapplikasjon på enkelte mobiltelefoner. Så gjorde HTC det smarte trekket å integrere Facebook med telefonens andre applikasjoner, i første omgang som en utvidet funksjonalitet i kontaktlisten. Grensesnittet fikk navnet Sense, og med ett var facebook-kontakter like naturlig å ha på mobilen som på PC-en. Nå snakker produsenter og operatører om mobiltelefonen som en ”Social Hub” – et nav der en rekke ulike sosiale tjenester møtes i et felles grensesnitt.

Det er særlig tre faktorer som gjør dette mulig.

For det første, kritisk masse er nådd.

Antallet personer som bruker sosiale tjenester aktivt har eksplodert, og du kan faktisk vente å finne de aller fleste av vennene dine der. Du trenger ikke lenger logge deg på alle verdens mulige tjenester fordi vennene dine velger å være aktive på ulike sosiale nettsteder.

For det andre, telefonene egner seg stadig bedre.

Mobiltelefonene samler informasjonen og gjør den tilgjengelig på en måte som er enkel å forstå. Aktivitetene på de sosiale nettstedene kan følges på ulike måter, enten du ønsker en kontinuerlig oppdatering på alt som skjer, eller du bare vil forholde deg til noen få favoritter. Med enkle fingerstrøk feier vi gjennom statusoppdateringer, egne eller andres delte fotoalbum, meldingshistorikk og lokasjon. Skjermene er store og det er morsomt å være med. I alle fall for den som har venner som er på nett. Venner eller ikke, så kan du melde deg inn i ulike grupper og dele dine tanker med andre som har samme interesseområde.

For det tredje, det koster ikke lenger skjorta å bruke mobilt internett.

Operatørene har strupet prisen på datatrafikk, og med de fleste abonnement kan du nå bruke mobilt bredbånd døgnet rundt uten at det koster med enn hva man før betalte for 10-15 SMS. Flere av telefonene støtter trådløst nett, og på åpne nett kan tjenestene brukes ubegrenset uten ekstra kostnader.

Men hva koster denne tilgjengeligheten oss?

At behovet for slike tjenester finnes, viser den enorme populariteten slike nettsamfunn har fått.

Motorola gjennomførte nylig en større undersøkelse som viser at vi ikke blir mer stresset av å være tilgjengelig hele tiden. De aller fleste blir faktisk langt mer stresset om de ikke kan være tilgjengelige. Noen blir til og med så frustrerte at de blir sinte, viser undersøkelsen.

Om den økte bruken av slike tjenester egentlig gjør oss mindre sosiale blir en annen debatt. For noen er det sikkert slik, mens det for andre blir et verktøy som gjør at de hele tiden vet hva vennene driver med og hvor de er samlet. Da blir det enklere å hive seg med.

Når skolelever gjør hjemmelekser er leksehjelpen bare noen tastetrykk unna. For noen er det lettere å spørre en skolekamerat eller venninne om et tips til hvordan en oppgave skal løses, enn det er å gå til noen voksne.

For alle

Det skapes ofte et inntrykk av at brukerne av slike sosiale nettsteder er bleke ungdommer som skulker skolen for å henge over PC-tastaturet og spille nettverksspill. Slike finnes sikkert. Men med over 2 millioner norske Facebook-brukere (alle er riktig nok ikke like aktive) så blir det vanskelig å plassere brukere av sosiale nettsteder i bås. Her er alle typer mennesker. Noen plaprer hemningsløst om alt de foretar seg, andre liker å imponere ved å legge ut siste treningsøkta, gjerne med statistikk og kurver, mens atter andre gjerne vil fortelle at de hater det andre liker.

Men tendensen er klar - i 2010 vil langt flere gjøre dette fra mobiltelefonen.

Mer om
annonse