Til hovedinnhold

Nvidia har avslørt ny generasjon grafikkort

«RTX 2080» kommer først og får helt ny teknologi.

Nvidia

Siden forrige gang vi oppsummerte ryktestrømmen rundt den neste store grafikkortlanseringen til Nvidia har mye skjedd. I natt norsk tid fikk vi nemlig endelig skikkelig kjøtt på beinet, og det rett fra Nvidia selv.

I en ny video gir nemlig selskapet flere hint om den nye generasjonen grafikkort som etter alle solemerker er rett rundt hjørnet.

I videoen får vi blant annet se omrisset av et nytt Nvidia-grafikkort og en fiktiv chat-samtale mellom utålmodige «gamere». Det spennende her er imidlertid ikke bare hva de snakker om, men også hvilke brukernavn de benytter.

«RTX 2080» kommer først

Mer åpenlyst kan du vanskelig snakke om de foreløpig uannonserte kortene.
Nvidia

Listen av hint som kommer frem fra samtalen er lang, men her er de viktigste:

  • RoyTeX: Den nye serien vil hete RTX og ikke GTX som i dag.
  • Not_11: Etter GTX 10-serien følger tydeligvis ikke 11-serien.
  • Mac-20: 20-serien blir nemlig etterfølgeren til 10-serien.
  • Eight-Tee: 80. Det tyder på at første nye kort ut blir RTX 2080.
  • AlanaT: (Alan) Turing, og ikke Volta eller Ampere, er kodenavnet for den nye serien.
  • Ray: Den nye Ray Tracing-teknologien får en sentral rolle i RTX 20-serien.
  • 50.968495,7.014026: GPS-koordinatene for lanseringen.

Videoen, som du kan se like under, avsluttes med å avsløre sted og dato for avdukingen av den nye generasjonen grafikkort. De vil etter alt å dømme lanseres i Køln mandag 20. august, og det er kanskje ikke helt tilfeldig ettersom den store spillmessen Gamescom går av stabelen dagen etter i samme by.

Holder ytelsen tett til brystet

Det er nå to år og tre måneder siden Nvidia lanserte GTX 10-serien og vi venter i spenning på å få vite hva Nvidia vil diske opp med denne gang. Selskapet har ikke gitt så mye som ett lite hint til hvilken ytelse vi kan forvente fra RTX 20-serien, men vi vi tør å ha store forhåpninger. Da Nvidia lanserte sin GTX 10-serie målte vi en ytelsesøkning over forrige generasjon på vanvittige 76 prosent på vår testbenk. Da ble Nvidia imidlertid hjulpet av at de hadde krympet produksjonsprosessen for grafikkjernen fra 28- til 16 nanometer, mens de denne gang går fra 16- til 12-nanometers produksjonsprosess.

RTX 20-serien er imidlertid ventet å benytte GDDR6-minne, som er både raskere og mer effektivt enn dagens GDDR5X-minne.

Vi får dermed neppe se et like stort ytelseshopp, men med tanke på tiden som har gått tipper vi Nvidia likevel har noen ess i ermet for å gi oss følelsen av at et skikkelig generasjonsskifte har funnet sted.

«Ray Tracing» i hovedrollen

En av de nye satsningsområdene blir såkalt «Ray Tracing», som RTX-navnet til den nye serien spiller på. Dette er en ny teknologi som ifølge Nvidia danner selve grunnlaget for videreutviklingen av spillgrafikk de neste 20 årene og som søker å erstatte dagens Pixel Shader-teknologi.

Ray Tracing innebærer i korte trekk å generere 3D-bilder ved å «spore» lysstrålers interaksjon med virtuelle objekter for å simulere effekten lyset har på objektene, basert på overflate, form og andre faktorer. Løsningen beskrives i større detalj på Nvidias bloggside, men kort og godt vil Ray Tracing gi oss mye mer realistiske lyseffekter og partikkeleffekter som kan regnes ut i sanntid.

Samme teknikk benyttes blant annet for spesialeffekter i moderne spillefilmer, hvor resultatene ofte ikke kan skilles fra ekte bilder.

Ray Tracing krever støtte både i maskinvare og programvare (Nvidias Game Works og som utvidelse til DirectX), så den er altså avhengig av en ny generasjon grafikkort for å fungere, og ikke bare fordi den krever mer krefter.

Nvidia har tidligere fortalt at spill som utnytter Ray Tracing er under utvikling og vil lanseres allerede i år. Kanskje får vi noen demonstrasjoner neste uke.

Hvilke andre optimaliseringer og nyheter Nvidia har på lager må vi altså vente til neste uke med å få vite. Med nye testrutiner på plass er i alle fall testbenken vår klar for nye og heftige grafikkort.

Hvilke forventninger har dere i kommentarfeltet til nye Nvidia-kort?

PS: Tek vil være tilstede under Nvidias pressekonferanse mandag 20. august, så følge med neste uke for å få alle avsløringene.

Nvidia har aldri tjent så mye penger:
Myntene renner inn fra både spillere og minere »

(Kilde: Videocardz)

annonse