Nyhet

Acers nye skjermer lar deg sikte i spill med øynene

Bruker svensk teknologi for øyesporing.

Berlin/Tek.no: På en pressekonferanse på IFA i Berlin lanserte Acer en ny serie spillskjermer de hevder skal være verdens første som er utstyrt med innebygget øyesporing («eye tracking»).

Ved hjelp av infrarøde sensorer plassert i den nederste kanten av skjermen vil skjermen kunne vite hvor du ser.

Teknologien er laget av det svenske selskapet Tobii, og kan brukes blant annet i førsteperson skytespill. Du kan for eksempel sikte på et mål bare ved å se på det, eller dukke bak objekter ved å se på dem.

Dynamisk lyssetting

En annen spennende funksjon på de nye skjermene, er det Acer kaller «dynamic lightning» – eller dynamisk lyssetting. Denne funksjonen simulerer hvordan synet ditt tilpasser seg at du går for eksempel fra et lyst til et mørkt rom ved å endre størrelsen på pupillen.

Sensorene for øyesporing er plassert i nederste skjermkant.

Siden øyesporingen gjør det mulig å vite hvor du ser, kan nemlig «eksponeringen» av ulike områder i spillet endres avhengig av hvor du ser. Står du for eksempel ved inngangen til en tunnel, vil normalt det som er inne i tunnelen være mørkt (og ha lite detaljer), mens det som er rundt vil være riktig «eksponert». Med øyesporing vil det være mulig at «synet» ditt tilpasser seg mørket i tunnelen så snart du kikker inn i den, og så vil du få frem flere detaljer – mens alt som er utenfor vil bli overeksponert. Det er omtrent som når du velger om du vil ha de mørke eller lyse delene av et bilde riktig eksponert når du tar et bilde.

Acer Predator Z271T har buet skjerm og Tobii øyesporingsteknologi i den nederste skjermkanten.

Om dynamisk lyssetting er mest en gimmick, eller noe virkelig nyttig, må vi nesten komme tilbake til når vi har fått prøve det selv.

En funksjon som imidlertid virket veldig nyttig, og som også baserer seg på Tobii-øyesporingen, er «infinite screen». Denne gjør at du automatisk beveger synsfeltet sidelengs i spillet når du beveger øynene mot kanten av skjermen. Dermed slipper du å måtte bruke musen når du vil se hva som befinner seg utenfor høyre eller venstre skjermkant.

Tre modeller

Acer Predator Z271T.

Det er tre ulike skjermmodeller som nå er lansert med øyesporing – to er flate, og én er kurvet.

Den kurvede varianten heter Acer Predator Z271T, og er en 27-tommer med oppløsning på 1920 x 1080 punkter, og en oppfriskningsfrekvens på 144 Hz. Denne bruker et LCD-panel av VA-typen med en responstid på 1 millisekund og kontrast på 3000:1.

Det er også en flat 27-tommer som har fått navnet XB271HUT. Denne benytter et TN-LCD-panel med en oppløsning på 2560 x 1440 punkter og en oppfriskningsfrekvens på 165 Hz. Responstiden på denne er oppgitt til 1 millisekund, og kontrasten til 1000:1.

I tillegg finnes det en 24,5-tommers flat versjon som heter XB251HQT med oppløsning på 1920 x 1080 (240 Hz).

Alle skjermene har støtte for Nvidia G-Sync.

Ifølge Acer vil Predator Z271T bli tilgjengelig i de nordiske landene i oktober til en pris på 799 euro – altså i underkant av 7500 kroner. XB271HUT kommer også samtidig, til en pris på 899 euro – rundt 8300 kroner. 24,5-tommeren har vi ingen opplysninger om foreløpig.

Acer lanserte også det som skal være verdens tynneste PC – og ikke minst; et bærbart monster av en PC med 21-tommers skjerm og to GTX 1080-grafikkort.

Se alle sakene fra IFA 2016 på vår samleside »

Les også
AOC AG271QG: Kan denne ta rotta på de beste spillskjermene?
Les også
Tre lynraske spillskjermer fra Acer
Les også
AOC slipper ny og lynrask skjerm for spillere
Les også
AOCs slipper lynrask og kurvet spillskjerm
Les også
Acer lanserer lynrask spillskjerm som kan «overklokkes»
Les også
Disse ultrabrede skjermene skal være de første i sitt slag
Les også
Slik er splitter nye Samsung Gear S3
Les også
Acers nye 13-tommer skal være verdens tynneste bærbare PC
Les også
Slik ser verdens første gaming-bærbare med kurvet skjerm ut
Les også
Intel har sluppet Kaby Lake
Les også
Venter du på nye dingser? Nå blir det lanseringsfest i Berlin
annonse