Til hovedinnhold

Svenskutviklet øyetracking er klar for markedet

Sporing av øynene dine kan nå bygges inn i vanlige forbrukerprodukter.

Rolf B. Wegner, Tek.no

Allerede i januar i år kunne vi melde om det svenske selskapet Tobii, som har jobbet med en spesiell sensorteknologi som er i stand til å registrere hvor brukeren fester blikket på skjermen. I en fersk pressemelding kan selskapet kunngjøre at teknologien omsider er klar for forbrukerprodukter.

Det betyr altså at det ikke nødvendigvis er lenge til vanlige forbrukere kan få glede av den nye teknologien, som er beregnet på blant annet bærbare PC-er, nettbrett, VR-briller og ikke minst biler.

Bruker infrarøde sensorer

Plattformen Tobii har utviklet har fått navnet «IS4» og består både av egenutviklet programvare og maskinvare. Maskinvaren består blant annet av nær-infrarøde sensorer som er i stand til å følge med på blikket til brukeren med høy presisjon.

Tobii har laget en egen krets med alle komponentene til sensorteknologien. Klikk for større bilde. Foto: Tobii

Hjernen i det hele er en spesialutviklet brikke kalt «EyeChip», en kompakt og kraftig SoC-brikke («System-on-a-Chip») som ifølge Tobii enkelt kan bygges inn i alle mulige duppeditter hvor øyesporing kan være aktuelt, inkludert mindre enheter.

I korte trekk fungerer teknologien ved at små projektorer sender ut nær-infrarødt lys som danner et refleksjonsmønster på øynene. Dette mønsteret fanges så opp av høyhastighetskameraer, og deretter analyseres informasjonen av avanserte algoritmer som kalkulerer både øynenes posisjon og retningen til blikket.

Mange bruksområder

Blant bruksområdene teknologien er tiltenkt er muliggjøring av interaksjon med duppeditter uten bruk av hender, ved at man simpelthen kan «peke» med øynene. Systemet kan også brukes som et forskningsverktøy, ved å analyser menneskelig adferd i bestemte situasjoner.

I tillegg legger det selvsagt til rette for nye former for grensesnitt, og som vi kunne rapportere etter vår test av en tidligere utgave av øyesensoren, er teknologien ikke minst egnet til spill. Flere bruksområder er det opptil utviklere å finne, og nå er altså plattformen tilgjengelig for integrering.

Akkurat når de første produktene med Tobiis teknologi vil dukke opp i butikkene, er imidlertid vanskelig å si. Mer informasjon kan du finne på selskapets hjemmesider.

Det har allerede kommet noen forbrukerprodukter med systemet innebygget: MSI slapp en bærbar PC med løsingen i sommer »

(Via The Verge)

annonse