TestAOC AG271QG

Kan denne ta rotta på de beste spillskjermene?

AOC har målt krefter mot Asus og Acer.

E-sport er noe som fenger mange i et rivende tempo. Sitter du med tanker om å hive deg på spill-bølgen er maskinvaren du skal bruke en viktig del. En av elementene som er med å bidra til en vellykket økt på den digitale slagmarken er skjermen.

Denne skal servere deg grafikken du ser på, og med riktig maskinvare for øvrig, bør du sikte etter en skjerm som kan gi deg mange bilder i sekundet – spesielt om du skal spille skytespill.

I denne kategorien har vi testet mange skjermer, hvor to av favorittene våre kommer fra Asus og Acer. Begge kan skilte med meget habile spillskjermer hvor du får både i pose og sekk.

Rammene er ikke spesielt små.

Nå har vi fått inn en utfordrer til disse to skjermene fra AOC, nærmere bestemt AS271QG. Dette er en skjerm som på papiret kan måle krefter med to modellene vi nevnte ovenfor, og ikke minst er den også litt billigere. Men er en 500 kroner lavere prislapp nok til å skubbe de to rivalene ned fra tronen?

Helt kurant utseende

En av tingene vi likte med for eksempel Acer sin tilsvarende modell, var at den hadde veldig smale rammer. Det samme har ikke AOCs alternativ. AG271QG har en ganske tradisjonell utforming hva utseende gjelder, og sitter du med planer om å ha flere skjermer ved siden av hverandre, er ikke dette et klart førstevalg om du vil ha minimalt med skille mellom dem.

Om dette ikke er noe poeng, så er det ikke noe negativt å si om denne skjermen. Den har ikke noe design som skriker etter oppmerksomhet, men er i stedet ganske nøktern og enkel av seg.

Foten er robust, og tøff å se på.

Det som skiller seg ut er foten. Denne ser ut som en flatbanket bumerang, og er i metall. Selve skjermen er festet til denne foten ved en ganske stilig brakett, og tillegg til å se bra ut, lar den deg også dreie skjermen. En hendig og nyttig funksjon.

Utenom dette har du også greit med justeringsmuligheter. Skjermen kan tiltes, justeres i høyde og sideveis, samt at du også kan sette den på høykant om det skulle være ønskelig.

Utover dette er det ikke noen sprakende lys eller blinkende logoer som møter deg, men det er nok like greit for de fleste av oss. Selve byggekvaliteten må vi si er på høyde med de andre skjermene vi har testet, og den skal ha et lite pluss i margen for en solid og stabil fot.

Knappene til å styre menyene sitter under skjermen.

Grei å bruke

En av de få tingene som skiller de to konkurrentene fra Acer og Asus, er at sistnevnte har løst hvordan du navigerer seg rundt i menyene på. Her bruker du en liten joystick, som gjør det enkelt å bla deg rundt i de ulike valgene.

AOC har valgt å løse navigasjonen på samme måte som Acer, altså med tradisjonelle knapper. Dette er et lite minus versus for eksempel ROG-skjermen til Asus. Likevel er det ikke helt håpløst.

Det fine er at knappene er godt merket på fremsiden av rammene, mens selve knappene sitter i underkant. Det er ganske god plass mellom de ulike knappene, så det er enklere å skille dem fra hverandre enn hva tilfellet er på Acer sin modell.

Selve meny-grafikken gir ingen wow-effekt, men er likevel enkel og lett å tyde. Det skal mye til for at du roter deg bort i menyene, som totalt utgjør fire ulike hovedvalg med forskjellige undermenyer i.

En ting som kan nevnes er at du ikke kan aktivere enn fps-teller fra menyene. Det er ikke nødvendigvis noe stort problem, men er du opptatt av å måle antall bilder i sekundet du får servert, har de to konkurrentene denne funksjonen, men altså ikke denne.

Samme tilkoblingsmulighetene

På siden finner du blant annet en USB (gul) som kan brukes til hurtiglading, og selvsagt en bøyle til å henge fra deg hodetelefonene.

Ser vi på baksiden av skjermen så har denne skjermen alle de tilkoblingene du måtte trenge for å spille. Til å overføre bilde fra maskinen din kan du enten bruke HDMI eller DisplayPort, hvor det siste alternativer er å foretrekke dersom du har et Nvidia-grafikkort av nyere dato. Det er nemlig kun via denne porten at du kan aktivere G-Sync-teknologien.

Utover disse to portene har du en hodetelefonutgang, samt at du også har fire USB 3.0-porter, hvor en av de også har hurtigladefunksjon. For å få glede av disse må du koble skjermen til maskinen din ved hjelp av en USB-A til USB-B-kabel, noe som ligger ved i esken.

Cool er ikke en modus du burde bruke.

For kabler er noe du slipper å kjøpe utenom dersom du kjøper deg et eksemplar av denne skjermen. Utenom USB-kabelen følger det også med en DisplayPort-kabel, en HDMI-kabel og en analog lydkabel. Utenom dette har også skjermen en egen strømforsyning.

Gode bildemoduser fra fabrikk

Så over til det viktigste med en skjerm, nemlig bildekvaliteten. Og her må vi si at AOC har en del å fare med.

Ut av esken har du flere bildemoduser å velge blant, hvor flere av dem faktisk er ganske gode. Den modusen som skiller seg mest ut negativt er Cool, som kanskje ikke så overraskende gir deg et kraftig blåstikk i fargene, og som samtidig har lysstyrken og kontrasten stilt inn litt vel aggressivt.

En av de bedre valgene er Normal. Denne er faktisk ikke så langt unna å gi deg en riktig hvitbalanse. Om du ikke vil inn i menyene og justere, så er sRGB-modusen best. Denne gir deg den mest nøytrale hvitbalansen, samtidig som lysstyrken og kontrasten henger mer på greip.

Slik ser normal-modusen ut.

Henger godt med de beste skjermene

Skal du ha den beste 27-tommers spillskjermen i dag, er de to beste alternativene Asus ROG Swift PG279Q eller Acer Predator XB271HU - spesielt om du har en Nvidia-skjermkort.

Og det er disse to kamphanene AG271QG skal måler krefter med på bildekvalitet. Og det klarer den ganske så godt på flere punkter – men ikke alle.

Om vi starter med fargene så blir disse meget presise med litt finjustering. Vi setter bildemodusen til User, og trekker rødt opp til 52, og blått til 51. Nå treffer hvitbalansen nesten innertieren, og det samme må vi si om lysstyrken og kontrasten. Likevel er det en ting som skiller denne fra de to andre alternativene. Og det er baklyset.

Det er ikke like godt som hos konkurrentene, hvor du blant annet kan ense lyslekkasjer i hjørnene i langt større grad. Disse blir enda mer tydelige om du setter skjermen til å vise et helt sort bilde. I normalt bruk vil du neppe merke alt for mye til det, men det er likevel noe vi må nevne.

Ferdig justert er hvitbalansen mer enn godkjent

Det samme må vi si om innsynsvinkelen. De to alternativene fra Asus og Acer er heller ingen store mestere i å gi deg en god betraktningsvinkel, men denne modellen fra AOC er enda et par hakk slappere. Du skal ikke bevege deg mye utenfor «sweetspot» før fargene forringes og bildet blir mattere.

Når det er sagt, skal denne skjermen også høste litt skryt. Den har mange av de samme egenskapene som sine dyrere konkurrenter, og er på mange måter en meget habil spillskjerm.

Kombinasjonen av å kunne overklokke skjermen til 165 bilder i sekundet, og samtidig kunne synkronisere grafikken ved hjelp av G-Sync, gir en flott spillopplevelse. Det å spille med så høy bildeflyt, samtidig som det ikke finnes rifter i grafikken du får servert, er noe du rett og slett må oppleve på egen hånd.

Samtidig så viser måleutstyret vårt at inputlagen på denne skjermen også er meget lav, med rundt 8 millisekunder ved en oppløsning på 1080p. Ergo er det naturlig å anta at den går noe mer opp når du kjører maksoppløsningen på 2560 x 1440 punkter, men sammenlignet med konkurrenten er dette fullt på høyde.

Konklusjon

Skal du kjøpe deg en av de beste spillskjermene på markedet, må du belage deg på å punge ut. Nå har vi testet tre 27-tommere som alle kan skilte med G-Sync og 165 bilder i sekundet. AOC AG271QG er den billigste av disse, og ligger i skrivende stund rundt 500 kroner under konkurrentene.

Skjermen i seg selv er like velbygget som sine konkurrenter, men har en del tykkere rammer enn for eksempel Acer Predator XB271HU. Dette vil i så fall være et punkt å ta med i vurderingen for deg som vil ha flere skjermer ved siden av hverandre.

Fargegjengivelsen til denne skjermen er fullt på høyde med konkurrentene. Både hvitbalansen, men også presisjonen i de ulike fargene. Samtidig har skjermen også bra balanse mellom lysstyrke og kontrast.

AG271QG er også meget god når det kommer til bevegelse, og er med det like god som sine rivaler. Kombinasjonen av 165 bilder i sekundet og G-Sync-teknologien, gjør at du får spesielt mye glede ut av skjermen som Nvidia-bruker.

Likevel er det er par ting denne skjermen ikke er like god til. Blant annet er ikke bakbelysningen like jevn og god sammenlignet med for eksempel Asus sin PG279Q. Setter vi skjermen til å vise et sort bilde ser vi raskt at det er noe mer lyslekkasjer i kantene på panelet.

Også innsynsvinkelen er ikke like god. Du skal ikke så langt ut på sidene av denne skjermen før fargene blir noe blassere.

Alt i alt er dette en god og gjennomført modell fra AOC, og med noen forbedringer ville denne skjermen vært med å kjempet helt i toppen sammen med Asus og Acer. De 500 kronene du sparer veier ikke helt opp for moderat innsynsvinkel og mer lyslekkasjer i vår bok.

Alternativer

Acer Predator XB271HU
Bedre belysning

Acer Predator XB271HU

fra 8490:-

Som alternativ så er det vanskelig å ikke nevne en av de to modellene vi har sammenlignet denne modellen fra AOC med. Denne modellen er litt bedre på belysning, og har bedre innsynsvinkel. Denne koster i tillegg ikke mer enn noen hundrelapper mer enn modellen fra AOC.

Asus MG248Q
Billig og bra

Asus MG248Q

Sitter du nå med et AMD-kort, og samtidig kanskje ikke er klar for å spa opp nesten syv tusen kroner, er denne skjermen et godt alternativ. Den er på 24 tommer, og har støtte for Free-sync, samtidig som den har lav inputlag.

AOC AG271QG
8
Meget bra

AOC AG271QG

sitat"AOC gjør et ærlig forsøk med AG271QG, som ikke er langt unna å hamle opp med konkurrentene"

Fordeler

 • Krysse av
  Presise farger
 • Krysse av
  God byggekvalitet
 • Krysse av
  G-Sync + 165 Hz gir mye spilleglede
 • Krysse av
  Enkel og grei betjening
 • Krysse av
  Robust fot
 • Krysse av
  Lav inputlag
 • Krysse av
  Noe billigere enn konkurrentene fra Asus og Acer

Ting å tenke på

 • Bytt
  Sliter noe med lyslekkasjer
 • Bytt
  Dårlig innsynsvinkel
annonse
AOC Agon AG271QG 27"I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
AOC og Porsche har designet en skjermfot vi virkelig har sansen for
Les også
AOCs nye spillskjerm er en lynrask råtass
Les også
Acers nye spillskjerm er svær, bred og buet
Les også
Acer Predator XB271HU: 165 Hz, syltynne rammer og topp bildekvalitet
Les også
Bærbare PC-er til rundt 5000 kroner: Vi har testet fem rimelige bærbare med stor skjerm
Les også
Acers nye skjermer lar deg sikte i spill med øynene
annonse