Til hovedinnhold

Netflix vil bytte ut dagens strømmeløsning

Vil droppe Silverlight for HTML5.

Netflix

Nylig passerte Netflix en stor milepæl, der fire milliarder timer med innhold ble sett på ett kvartal. Det tilsvarer mer seertid enn hva amerikanerne bruker på tradisjonelle TV-kanaler.

Nå annonserer Netflix at den grunnleggende løsningen bak strømmetjenesten på Windows og Mac skal byttes ut over de neste årene.

Skal du velge Netflix, HBO, Viaplay eller noen andre?
Dette er våre seks favoritter for TV på nett »

Går trolig for HTML5

I dag bruker Netflix Microsofts Silverlight-teknologi, men denne skal legges ned i 2021. Strømmetjenesten må da finne seg en ny plattform for å sende video til Windows- og Mac-brukere, og i en bloggpost forteller selskapet at de foreløpig har pekt ut HTML5 som en mulig arvtaker.

HTML5 har en innebygget og smidig videoløsning, som støttes av de fleste enheter – både PC-er, nettbrett og mobiler. Den mangler imidlertid et par essensielle elementer for en strømmetjeneste, noe blant annet NRK påpekte da de lanserte sin nye nett-TV i fjor. I bloggposten beskriver Netflix i detalj hvordan de vil løse disse utfordringene.

I samarbeid med W3C, utviklerne av HTML-standarden, har Netflix pekt ut tre nye funksjoner som må implementeres i standarden over de neste årene. Hovedmålet er å beskytte opphavsretten til innholdet som Netflix sender ut til brukerne, og sørge for at videosnuttene har så god kvalitet som mulig

Dynamisk styring

Slik videoelementet i HTML5 i dag fungerer, henter det innhold fra en eller flere bestemte lenker. Netflix trenger imidlertid å justere denne kilden dynamisk, slik at de kan hente opp filmsnutten du vil se med kvalitet avhengig av hvor rask nettlinje du har. I tillegg vil de hente videosnutten fra flere forskjellige servere, noe som byr på samme utfordring. De har løst dette med noe de kaller Media Source Extensisons(MSE), som via en JavaScript-løsning gir denne funksjonen i HTML5.

De to andre funksjonene som blir implementert heter henholdsvis Encrypted Media Extensions(EME) og Web Cryptography. Førstnevnte er et utviklerverktøy som lar Netflix kryptere videostrømmene de sender ut, og kontrollerer at du har rettighetene til å se filmen før den vises. Det vil beskytte opphavsretten til filmene.

Den siste funksjonen er også utviklerverktøy for kryptering, men skal brukes for kommunikasjonen mellom JavaScriptet og Netflix' servere. Det skal hindre at noen kikker på eller endrer innholdet underveis i overføringen.

Netflix har ikke satt noen spesifikk dato på når de vil flytte hele tjenesten over til HTML5, foruten at det må gjøres en gang før Microsoft avslutter Silverlight i 2021. I dag tester de en midlertidig løsning for brukere som sitter med en Chromebook fra Samsung. Så snart Chrome-nettleseren får støtte for «Web Cryptography», vil de teste løsningen hos alle som bruker Chrome på Windows og OS X.

Det er en utfordring for Netflix å gi deg døgnferskt innhold:
Derfor får du ikke nye filmer på Netflix »

(Kilde: Netflix, via Ars Technica)

annonse