Dette landet får verdens raskeste Internett
Private tilbys fibernett på hele 2 gigabit i sekundet.
Ifølge nettsiden NyttBredbånd var den gjennomsnittlige hastigheten på privatnett i Norge på 12,8 megabit i sekundet i 1.kvartal i fjor. En undersøkelse fra Internett-selskapet Akamai tidligere i år, viste videre at den gjennomsnittlige topphastigheten her til lands var på 23,2 Mbit/s.
Topphastigheten i Japan, derimot, var nesten dobbelt så rask med 42,2 Mbit/s. Nå kan det hende at dette tallet blir enda større, ettersom den Sony-deleide Internett-leverandøren So-net har begynt å rulle ut et spesielt fibernett i hjemlandet – med en maksimal hastighet på hele 2 Gbit/s.
Utbredt med fiber
Det nye fibernettverket kalles «Nuro», og ser altså ut til å være verdens raskeste privatnett. Nedlastingshastigheten kan i teorien nå opptil de nevnte 2 Gbit/s, mens opplastingen «begrenser» seg til 1 Gbit/s.
Tilbudet om Nuro i hjemmet begynte på mandag, og gjelder for Tokyo og seks nærliggende prefekturer. Selv før denne utbyggingen, var Japan i toppsjiktet når det gjaldt raske hastigheter. 25 prosent av alle husholdninger er knyttet til fiber, og landet befant seg på tredjeplass, bak Sør-Korea og Hongkong, på hastighetslisten fra Akamai.
Utstyret begrenser
De japanerne som vil dra nytte av det raske nettverket, må belage seg på en månedlig sum på 4980 yen (300 kroner) i en toårskontrakt. Installasjonen koster 52 500 yen (3100 kroner), men er i skrivende stund gratis for de som bestiller på nett.
Som vanlig med fiber, er det nettverksustyret som setter begrensingen for hvilken linjehastighet man får. Brukerne får derfor neppe hastigheter på 2 Gbit/s, ettersom det overgår kapasiteten til de fleste nettverksadaptere tilgjengelig for vanlige forbrukere.
So-net inkluderer en optisk nettverksenhet i pakken, og den er lagd for å håndtere de høye hastighetene så godt det lar seg gjøre. Det er med andre ord ingen fare for at det går tregt, til syvende og sist.
Japan har ikke høyest gjennomsnittshastighet på nett:
Her finner vi verdens raskeste Internett »