GuideKjøpeguide: TV 2013

Disse tipsene lar deg velge rett TV

Dette er tipsene som gjør valget lettere.

Tips nummer 1 og 2

Våren er høytid for lansering av nye TV-er og 2013 er på ingen måte noe unntak. Produsentenes stadige oppfinnelser og fornyelser er for all del spennende, men nye TV-navn og teknologibegreper kan for mange fortone seg som en stadig tettere jungel. Valg av stuens nye midtpunkt blir heller ikke enklere når butikkjedenes overrumplende utvalg er en vegg av blinkende skjermer, den ene lysere enn den andre.

En slik situasjon kan virke demotiverende for alle og en hver, men frykt nå ikke. Vi har samlet fire valg du må gjøre på vei gjennom TV-jungelen, slik at du får valgt en TV som passer akkurat deg.

Valg 1: Størrelse

Etterspørselen etter store skjermer er og har alltid vært økende, dog er ikke 55-tommern på stueveggen like elegant på soveromskomoden. Ta stilling til hvor langt unna du vil ha bildet, og velg den komfortable størrelsen deretter. Tommelfingerregelen er diagonalen på TV-en ganget med 1,5. Ergo:

  • 40” TV: omtrent 1,5 til 2,0 meter avstand
  • 50” TV: omtrent 2,0 til 3,0 meter avstand
  • 60” TV: omtrent 2,5 til 3,5 meter avstand
Philips' 2013 Serie følger designtrenden med syltynne rammer.Foto: Philips

Den foreløpige vanligste oppløsningen er 1080p, kanskje bedre kjent som Full HD. Dette kjennetegnes ved 1920 piksler i bredden og 1080 i høyden. For denne oppløsningen vil du finne mengder av innholdet fra alle leverandører. Både strømmingstjenester som Netflix og HBO Nordic og fysiske medier som Blu-ray og spillkonsoller kan gi deg glitrende Full HD.

I og med at innholdet skal vises i HD, vil du ha tilkobling av HDMI-kabler. Desto flere, desto bedre. I tillegg kommer DVI-innganger godt med, samt støtte for tilkobling av USB-enheter.

Begreper som oppdateringshastighet, innsynsvinkel og dynamisk kontrast er verdt å nevne, men kan tas med en skeptisk klype salt. Gjør en kjapp vurdering av innsynsvinkelen selv, ved å beskue skjermen fra ulike vinkler. Opplever du et godt bilde fra ulike kanter kan du smile fra vinkel til vinkel.

Når en TV's bildekvalitet skal vurderes, er det viktig å ha i bakhodet at dette til syvende å sist er opp til hva du som bruker synes er et "godt" bilde. Det er subjektivt, men et godt triks er å sjekke tester av TV-er på nettet før du gjør et kjøp.

En mengde tester av spennende TV-er finner du her »

Valg 2: LED eller plasma

I løpet av året vil TV-produsenter og innholdsleverandører gjøre oss oppmerksomme på at ny skjermteknologi som 4K og OLED er gradvis på vei. Kommende TV-er med slike teknologier vil imdilertid få en svært stiv startpris, og i en god stund fremover vil vi fortsatt kunne forholde oss til LED og plasma TV-er uten å gå glipp av det "store nye".

LED-LCD, som den komplette betegnelsen er, har vært ledende innenfor skjermteknologi i flere år nå. Da forkortelsen LED, Light Emitting Diode, kom inn i bildet var nyvinningen ikke mer avansert enn at LCD-paneler nå ble baklyst av lysende dioder. Slik har TV-er vært produsert siden midten av 2000-tallet og gir generelt et balansert fargespekter og god innsynsvinkel.

LG på CES 2013.Foto: LG

Det er kun to reelle grunner til å ikke vurdere plasma. Hvis plassen er begrenset og en stor TV ikke er ønskelig, vil det naturlige valget være LED-LCD. plasma TV-er under 42 tommer nemlig svært uvanlig. Grunn nummer 2 er plasmaens noe ufortjente rykte for å "brenne" bildet fast ved et langvarig statisk bilde. Når en TV brukes til film eller spill er ikke denne problemstillingen relevant, men er du av typen som foretrekker datamskin på storskjerm vil en LED-TV være tryggest. Problemet går dog under føre-var-prinsippet, da produsentene har arbeidet iherdig med å bli kvitt den såkalte "innbrenningen".

Har TV-stuen store panoramavinduer hvor lyset får strømme fritt inn, vil en plasma mest sannsnynlig bli noe lyssvak. I "vanlige" stuer er lyssituasjonen mer kontrollert og TV'en blir fort den tydligste lysskilden. Plasma TV-er ellers kjent for et solid svartnivå og kontrast, med jevne bevegelser selv i de heftigste bilscener.

Bli med over til neste side, så får du to ytterligere tips til hvordan du velger rett TV »