Dette er ikke Surface Pro 5

Nye Surface Pro er veldig ny, men nytt er ikke alltid nok.

«Her er den: Nye Surface Pro» ryktet vi for noen få dager siden – etter at en «Surface Pro 5» først ble avkreftet av Microsofts Surface-sjef Panos Panay.

Vi tillater oss å være litt uenige med herr Panay. For den «nye Surface Pro», som offisielt ble avduket på dagens evenement i Shanghai, er da litt ny både utenpå og inni. I tillegg har den fått nytt tilbehør med nye farger.

Sånn sett blir det strengt tatt ikke feil å kalle den for den nye Surface Pro heller, men med tanke på at Microsoft også omtaler den som «the next generation of the iconic product line» kunne de like gjerne latt tallrekka fortsette for vår del.

Men i Microsoft tenkes det annerledes.

– Surface Pro-serien har alltid handlet om ytelse og mobilitet. Etter hvert som vi driver innovasjon og utvider serien, følte vi at det ikke lenger var nødvendig å nummerere hver nye modell, forteller Christian Almskog, sjef for Windows og enheter i Microsoft Norge.

13,5 timer på batteriet?

I listen over ting som er bedre på nye Surface Pro enn på Surface Pro 4 kan vi jo starte med batteritiden. Den er ifølge Microsoft femti prosent lenger på den nye modellen, som skal bety opptil 13,5 timers videoavspilling.

Dette er nok mye takket være syvende generasjon Intel Core-prosessor, også kjent som Kaby Lake. Et annet resultat av den nye prosessoren er at både versjonen med Core m3- og Core i5-prosessor klarer seg med passiv kjøling.

Hos Surface Pro 4 er det kun utgaven med Core m3 som ikke har vifte.

Ellers ser den nye Surface Pro ut til å ha de samme fysiske mål og porter som vi fikk på Pro 4 – altså en USB 3.0-port, DisplayPort 1.2, utgang for hodetelefoner og en Surface-port for lading og dokking.

«Et mobilt kreativt studio»

En påtagelig forskjell fra Pro 4 er at skjermens støtteben nå kan vippes ut til 165 grader, mot 150 grader på Pro 4. Hovedgrunnen til dette er at den nye Surface Pro blir kompatibel med Surface Dial – den hendige «styreknotten».

Surface Dial dukket opp samtidig med den 28 tommer store Surface Studio og gjør det enkelt å blant annet rotere, vri og zoome elementer.

Med Surface Dial-kompatibilitet og en større vinkel på støttebenet vil nye Surface Pro med sin 12,3-tommers skjerm kunne brukes som en liten og portabel utgave av Surface Studio.

En annen viktig nyhet er at en 4G-versjon av den nye Surface Pro skal bli tilgjengelig senere i år. Dette vil gjøre den mobile hybridmaskinen enda mer hendig å bruke på farten.

Det som hører til

Foruten muligheten til å bruke Surface Dial, gir nye Surface Pro deg muligheten til å bruke den nye pennen – ikke overraskende kun omtalt som «the new Surface Pen».

Denne støtter nå 4096 trykknivåer og har en «tilt»-funksjonalitet. Det vil si at du kan sette pennen skrått mot skjermen for å eksempelvis få en større overflate å skravere på.

Tastaturdelen er også ny, i hvert fall har den fått et fjongere navn: Surface Pro Signature Type Cover. Stoffoverflate, 1,3 millimeters vandring, femfingers multitouch og pekeplate i glass. I det store og hele ligner den veldig på Surface Pro 4 Type Cover, men å si noe fornuftig om forskjellene får vi ikke gjort før det foreligger et testeksempar på pulten vår.

Foruten dette har du Microsoft Surface Arc Mouse – som du får i farger som matcher både penn og tastaturdel. Velg mellom «platinum», «burgundy» og «cobalt blue».

Kommer 15. juni

Tidligere i år kunne Microsoft fortelle at Norge og Norden nå er i «Wave 1» for nye Surface-lanseringer, og det betyr at nye Surface Pro kommer ganske så snart.

Slippdatoen er satt til 15. juni, men vil trolig kunne forhåndsbestilles før dette. Den nye Surface Pen skal bli tilgjengelig et par uker etter at de første nye Pro-modellene forlater butikkene.

I Norge vil prisene på nye Pro starte på 9299 kroner.

Det kommer forresten mer Surface 15. juni:
Nå kommer Surface Studio i butikk i Norge >>>

(Kilde: Pressemelding Microsoft)

Les også
Microsoft Surface Laptop: Surface Laptop er fullt på høyde med MacBook Pro
Les også
Nye Microsoft Surface Pro (5. gen.): Mangler spenningen til forgjengeren
Les også
Slik funker Windows 10 S
Les også
Apple skal lansere en «iMac Pro» i løpet av 2017
Les også
Norge er nå først i køen når det skal lanseres nye Surface-enheter
Les også
Microsoft Surface Book: Surface Book er Microsofts kompromissløse hybridmaskin
annonse