TestMicrosoft Surface Laptop

Surface Laptop er fullt på høyde med MacBook Pro

Og det er ikke på grunn av alcantara-stoffet dens.

Introduksjon og konklusjon »

Surface Laptop er Microsofts første rendyrkede bærbare datamaskin. Den kommer etter at vi de siste årene har stiftet bekjentskap med hybriden Surface Pro og nå nylig Surface Book. Begge er svært gjennomførte maskiner, så hva har Surface Laptop å tilføre Surface-familien?

Vel, til forskjell fra Surface Pro leveres Surface Laptop med et godt, fastmontert, tastatur. Surface Book er på sin side dyrere, og leveres med en svært justerbar og helt avtakbar skjermdel for bruk som nettbrett eller tegnebrett.

Til tross for flust av ulike bærbarprodusenter på Windows-plattformen har Apple over flere år spist markedsandeler jevnt og trutt i high-end-markedet med sine MacBooker. Nå er Microsoft lei av å se at deres partnere ikke klarer å møte konkurrentens gode brukeropplevelse og intuitive løsninger på egenhånd. Nærmest demonstrativt får vi dermed Surface Laptop, som Microsoft sender ut på markedet for å vise to ting: Både at Windows-baserte bærbare kan holde like høy kvalitet som Apples MacBooker, men ikke minst også at Windows som operativsystem kan være like funksjonelt og lett å bruke som MacOS når maskinen ellers ikke står i veien.

Med Surface Laptop klarer Microsoft det de setter ut for å gjøre.

En bærbar med Alcantara-stoff

Byggekvaliteten er eksepsjonelt god, noe som kommer av at det solide kabinettet er uthulet av et enkelt stykke aluminium. Selve basen er dessuten kledd i Alcantara-stoff, noe som ikke er hverdagskost for bærbare. Det er varmere og behageligere å ta på enn kaldt aluminium, som blant annet erkerivalen MacBook Pro 13 byr på. Alcantara-stoffet betyr også null fettflekker og tar seg ganske bra ut i vår «Platinum-farge».

Tastaturet omkranses av alcantara-stoff, som er varmere og litt mykere enn kaldt og hardt aluminium. Vi liker det.

Vekten stopper på lave 1,25 kilo og maskinen måler under 1,5 cm på sitt tykkeste. Det er ikke aller best i klassen, men når en tar den latterlig lange batteridriftstiden på over 13 timer i betraktning forstår en hvorfor.

God skjerm og interaksjon

Skjermen er høyoppløst og byr på gode og levende farger rett ut av esken. 3:2-formatet dens betyr at du gis mer plass til å jobbe i høyden enn vanlige widescreen-skjermer, noe som er utrolig praktisk til alt fra nettsurfing til tekstbehandling.

Skjermen kan for øvrig åpnes med en hånd, og du logges sikkert og lynraskt inn i Windows helt uten å måtte taste passord takket være ansiktsgjenkjenning og støtte for Windows Hello.

Tastene har godt med vandring, god demping og en glatt overflate som lar deg skrive raskt. Vi foretrekker det faktisk over MacBook Pros tastatur. Pekeplaten av glass er også veldig god og kan på mange måter likestilles med Apples godt kjente berøringsflate.

«Fremtidsporten» mangler

Den magnetiske ladekontakten, som minner om Apples nå gravlagte MagSafe-kontakt, hindrer at maskinen går i bakken hvis du snubler i ladeledningen. Denne lar deg også koble til Surface Dock, som er ekstrautstyr og som byr på ekstra porter. Til prisen frister den ikke, men takket være et elendig portutvalg i selve maskinen kan det være du må bite i det sure eplet og bla opp for en.

For, selv om en USB-port og en Mini DisplayPort-utgang er på plass savner vi sårt en USB Type-C-kontakt med Thunderbolt 3. Denne ville latt deg overføre både strøm, lyd og bilde, samt hente ekstra grafikkrefter fra eksterne grafikkforsterkere som ventes å bli mer populære i tiden som kommer.

Windows 10 S

Det mest spesielle med Surface Laptop er nok likevel at den kommer med «Windows 10 S» fremfor Windows 10 eller Windows 10 Pro.

Windows 10 S er en litt enklere versjon av Windows 10 som blant annet skal bidra til lengre batteridriftstid. Dessverre betyr det også at du bare kan bruke apper og spill som hentes ned fra den innebygde appbutikken Windows Store. Her finner du foreløpig et ganske begrenset utvalg apper, og Microsofts egen Edge-nettleser med Bing-søkemotoren er det som gjelder. Ingen Chrome, Firefox, Vivaldi eller Opera, altså.

Om akkurat dette er en dealbreaker for deg har Microsoft heldigvis løsningen klar. Ut året kan du nemlig oppgradere til vanlig Windows 10 Pro helt gratis, slik som vi har gjort for denne testen for å få installert testprogramvaren vår. Om du venter lenger enn det vil det koste deg omtrent 500 kroner.

Ikke velg den aller billigste konfigurasjonen

Vi anbefaler å gå for en konfigurasjon av Surface Laptop med mer enn 4 GB minne, selv om det koster mer. Da har du en solid maskin med unikt design, hendig og sikker påloggingsløsning, en svært god skjerm og interaksjon på høyde med de aller beste. Windows 10 S vil gjøre susen for de fleste, men den mer erfarne og kravstore brukeren er absolutt tjent med å bruke noen hundrelapper på å låse opp Windows 10 Pro.

Alt i alt setter Microsofts første rendyrkede bærbare et pent nedslag etter sitt første hopp, og selv om portutvalget ikke sitter helt får Surface Laptop med seg en anbefaling fra oss.

Vi har testet «Platinum»-utførelsen av Surface Book, men Microsoft melder at maskinen også blir tilgjengelig i fargene Burgunder, Koboltblå og Grafittgull i tiden som kommer. Ved lansering denne uken er kun modellene med i5-prosessor tilgjengelig. De aller kraftigste modellene med i7-prosessor, kraftigere integrert grafikk og mer lagringsplass kommer også senere.

Anbefalte alternativer

Microsoft Surface Book (CR9-00016)
Har nettbrettdel og penn for den kreative

Microsoft Surface Book (CR9-00016)

SurfaceBook med Windows 10, også fra Microsoft, byr på en mer justerbar og ikke minst helt avtakbar skjerm. Dette gjør det lettere å tegne eller ta notater med den medfølgende pennen. Du kan også bruke maskinen som et nettbrett.Les testen »

Microsoft Surface (DAG-00019)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Microsoft Surface (DAG-00019)

sitat"Microsofts første bærbare viser partnerne deres hvor skapet skal stå."

Fordeler

 • Krysse av
  Solid bygget
 • Krysse av
  Behagelig alcantara-stoff
 • Krysse av
  Utrolig god skjerm
 • Krysse av
  Laaaang batteridriftstid
 • Krysse av
  Windows Hello
 • Krysse av
  God pekeplate
 • Krysse av
  Godt tastatur
 • Krysse av
  Lett
 • Krysse av
  Støysvak

Ting å tenke på

 • Bytt
  Få porter og ingen USB Type-C-port
 • Bytt
  Umulig å oppgradere selv
 • Bytt
  Windows 10 S har flere begrensninger