Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Laptop

Surface Laptop er fullt på høyde med MacBook Pro

Og det er ikke på grunn av alcantara-stoffet dens.

Introduksjon og konklusjon »

Surface Laptop er Microsofts første rendyrkede bærbare datamaskin. Den kommer etter at vi de siste årene har stiftet bekjentskap med hybriden Surface Pro og nå nylig Surface Book. Begge er svært gjennomførte maskiner, så hva har Surface Laptop å tilføre Surface-familien?

Vel, til forskjell fra Surface Pro leveres Surface Laptop med et godt, fastmontert, tastatur. Surface Book er på sin side dyrere, og leveres med en svært justerbar og helt avtakbar skjermdel for bruk som nettbrett eller tegnebrett.

Til tross for flust av ulike bærbarprodusenter på Windows-plattformen har Apple over flere år spist markedsandeler jevnt og trutt i high-end-markedet med sine MacBooker. Nå er Microsoft lei av å se at deres partnere ikke klarer å møte konkurrentens gode brukeropplevelse og intuitive løsninger på egenhånd. Nærmest demonstrativt får vi dermed Surface Laptop, som Microsoft sender ut på markedet for å vise to ting: Både at Windows-baserte bærbare kan holde like høy kvalitet som Apples MacBooker, men ikke minst også at Windows som operativsystem kan være like funksjonelt og lett å bruke som MacOS når maskinen ellers ikke står i veien.

Med Surface Laptop klarer Microsoft det de setter ut for å gjøre.

En bærbar med Alcantara-stoff

Byggekvaliteten er eksepsjonelt god, noe som kommer av at det solide kabinettet er uthulet av et enkelt stykke aluminium. Selve basen er dessuten kledd i Alcantara-stoff, noe som ikke er hverdagskost for bærbare. Det er varmere og behageligere å ta på enn kaldt aluminium, som blant annet erkerivalen MacBook Pro 13 byr på. Alcantara-stoffet betyr også null fettflekker og tar seg ganske bra ut i vår «Platinum-farge».

Tastaturet omkranses av alcantara-stoff, som er varmere og litt mykere enn kaldt og hardt aluminium. Vi liker det.

Vekten stopper på lave 1,25 kilo og maskinen måler under 1,5 cm på sitt tykkeste. Det er ikke aller best i klassen, men når en tar den latterlig lange batteridriftstiden på over 13 timer i betraktning forstår en hvorfor.

God skjerm og interaksjon

Skjermen er høyoppløst og byr på gode og levende farger rett ut av esken. 3:2-formatet dens betyr at du gis mer plass til å jobbe i høyden enn vanlige widescreen-skjermer, noe som er utrolig praktisk til alt fra nettsurfing til tekstbehandling.

Skjermen kan for øvrig åpnes med en hånd, og du logges sikkert og lynraskt inn i Windows helt uten å måtte taste passord takket være ansiktsgjenkjenning og støtte for Windows Hello.

Tastene har godt med vandring, god demping og en glatt overflate som lar deg skrive raskt. Vi foretrekker det faktisk over MacBook Pros tastatur. Pekeplaten av glass er også veldig god og kan på mange måter likestilles med Apples godt kjente berøringsflate.

«Fremtidsporten» mangler

Den magnetiske ladekontakten, som minner om Apples nå gravlagte MagSafe-kontakt, hindrer at maskinen går i bakken hvis du snubler i ladeledningen. Denne lar deg også koble til Surface Dock, som er ekstrautstyr og som byr på ekstra porter. Til prisen frister den ikke, men takket være et elendig portutvalg i selve maskinen kan det være du må bite i det sure eplet og bla opp for en.

For, selv om en USB-port og en Mini DisplayPort-utgang er på plass savner vi sårt en USB Type-C-kontakt med Thunderbolt 3. Denne ville latt deg overføre både strøm, lyd og bilde, samt hente ekstra grafikkrefter fra eksterne grafikkforsterkere som ventes å bli mer populære i tiden som kommer.

Windows 10 S

Det mest spesielle med Surface Laptop er nok likevel at den kommer med «Windows 10 S» fremfor Windows 10 eller Windows 10 Pro.

Windows 10 S er en litt enklere versjon av Windows 10 som blant annet skal bidra til lengre batteridriftstid. Dessverre betyr det også at du bare kan bruke apper og spill som hentes ned fra den innebygde appbutikken Windows Store. Her finner du foreløpig et ganske begrenset utvalg apper, og Microsofts egen Edge-nettleser med Bing-søkemotoren er det som gjelder. Ingen Chrome, Firefox, Vivaldi eller Opera, altså.

Om akkurat dette er en dealbreaker for deg har Microsoft heldigvis løsningen klar. Ut året kan du nemlig oppgradere til vanlig Windows 10 Pro helt gratis, slik som vi har gjort for denne testen for å få installert testprogramvaren vår. Om du venter lenger enn det vil det koste deg omtrent 500 kroner.

Ikke velg den aller billigste konfigurasjonen

Vi anbefaler å gå for en konfigurasjon av Surface Laptop med mer enn 4 GB minne, selv om det koster mer. Da har du en solid maskin med unikt design, hendig og sikker påloggingsløsning, en svært god skjerm og interaksjon på høyde med de aller beste. Windows 10 S vil gjøre susen for de fleste, men den mer erfarne og kravstore brukeren er absolutt tjent med å bruke noen hundrelapper på å låse opp Windows 10 Pro.

Alt i alt setter Microsofts første rendyrkede bærbare et pent nedslag etter sitt første hopp, og selv om portutvalget ikke sitter helt får Surface Laptop med seg en anbefaling fra oss.

Vi har testet «Platinum»-utførelsen av Surface Book, men Microsoft melder at maskinen også blir tilgjengelig i fargene Burgunder, Koboltblå og Grafittgull i tiden som kommer. Ved lansering denne uken er kun modellene med i5-prosessor tilgjengelig. De aller kraftigste modellene med i7-prosessor, kraftigere integrert grafikk og mer lagringsplass kommer også senere.

Anbefalte alternativer

Microsoft Surface Book (CR9-00016)
Har nettbrettdel og penn for den kreative

Microsoft Surface Book (CR9-00016)

SurfaceBook med Windows 10, også fra Microsoft, byr på en mer justerbar og ikke minst helt avtakbar skjerm. Dette gjør det lettere å tegne eller ta notater med den medfølgende pennen. Du kan også bruke maskinen som et nettbrett.Les testen »

Microsoft Surface (DAG-00019)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Microsoft Surface (DAG-00019)

sitatMicrosofts første bærbare viser partnerne deres hvor skapet skal stå.

Fordeler

 • +
  Solid bygget
 • +
  Behagelig alcantara-stoff
 • +
  Utrolig god skjerm
 • +
  Laaaang batteridriftstid
 • +
  Windows Hello
 • +
  God pekeplate
 • +
  Godt tastatur
 • +
  Lett
 • +
  Støysvak

Ting å tenke på

 • Få porter og ingen USB Type-C-port
 • Umulig å oppgradere selv
 • Windows 10 S har flere begrensninger

I bruk og ytelse »

Alcantara-stoff

Det første en undres over når en får øye på Surface Laptop er hvordan i granskauen Microsoft kom på ideen å dekke basen til den ellers aluminiumkledde maskinen i alcantara-stoff. Alcantara-stoff, som du kanskje kjenner best fra bilinteriør og møbler, er syntetisk og har en overflate som minner om semsket skinn. Alcantara-stoffet gjør det overraskende behagelig å legge an håndflatene for å skrive på tastaturet, da alternativet ville være kaldt aluminium eller gyngende plast.

Overflaten skal ifølge Microsoft være lett å rengjøre, men uten å kunne utsette vår testenhet for et lite heldig møte med en kopp VG-«kaffe» står dette utsagnet foreløpig for selskapets egen regning. Vi lurer også på hvor slitt stoffet vil bli etter et års bruk.

Tastaturet omkranses av alcantara-stoff, som er varmere og litt mykere enn kaldt og hardt aluminium. Vi liker det.
Stilrent aluminium er det som gjelder, sammen med en blankpolert Windows-logo i krom.

Aluminiumutrustningen gjør sitt til at maskinen føles svært solid og godt bygget. Vi jubler også alltid litt ekstra når det viser seg at «lokket» på en maskin kan åpnes med en hånd uten at den forsvinner bakover på bordet eller blir med opp, noe som heldigvis er tilfelle med Surface Laptop.

Som flere og flere andre maskiner på markedet er ikke Surface Laptop mulig å oppgradere selv. For å åpne maskinen må du rive av alcantara-trekket, som vil bli ødelagt i prosessen. På innsiden av maskinen er minne og lagringsenhet loddet til hovedkortet, som sammen med batteriene er limt godt fast til kabinettet.

Ansiktspålogging

En funksjon vi virkelig har fått sansen for er Windows Hello, den innebygde autentiseringsløsningen i Windows 10 som Surface Laptop støtter. Sammen med Web-kameraet kan Windows Hello gjenkjenne ansiktet ditt og logge deg automatisk inn i både Windows og apper som støtter det. Innloggingen går lynraskt, ofte før du rekker å legge hendene på tastaturet for å skrive passordet, og er helt sømløs ved at du gjenkjennes fra ulike avstander og vinkler.

Magnetisk lader

Surface Laptop byr på en magnetisk ladekontakt à la Apples pensjonerte MagSafe som kalles SurfaceConnect. Denne har fungert ypperlig på de øvrige medlemmene i Surface-familien, men der den hos Surface Book og Surface Pro lett «snapper» på plass, er dette ikke tilfelle denne gang. Takket være en lavere plassering i basen, et skrog som ikke lenger har helt rette sider og for svake magneter må laderen leies på plass i Surface Connect som en blind person uten førerhund.

Det er imidlertid fortsatt betryggende at laderen umiddelbart frigjøres dersom noen skulle komme borti kabelen.

Høykvalitets skjerm

Skjermen er godt kalibrert, har høy lysstyrke og god innsynsvinkel.

Som hos Surface Pro og Surface Book stiller også Surface Laptop med en virkelig rålekker skjerm. 13,5-tommeren byr med sine 2256 x 1504 punkter på et svært skarpt bilde.

Microsoft har selvsagt gått for et IPS-panel, og mens dette sørger for god innsynsvinkel fra alle kanter er panelet dessuten godt kalibrert rett fra fabrikk. Det støtter også 100 prosent av sRGB-skalaen.

Skjermen har et herlig 3:2-format som gir plass til mer informasjon i høyden enn 16:9-paneler. Den er nokså blank, dog, men med inntil 400 nits lysstyrke ser vi bare sporadisk antydninger til reflekser.

Se hvor nøyaktig skjermen er i vårt fargediagram »

Microsoft har brukt penger på å bygge inn berøringsfunksjonalitet i skjermen. Det ser vi ikke helt poenget med i all den tid vi snakker om en tradisjonell bærbar fremfor en hybrid som du kan dreie eller hekte av skjermen på. Dog er det ikke noe å si på kvaliteten eller responsen dens, som sitter som et skudd.

Fantastisk interaksjon

Tastatur og pekeplate holder høy kvalitet.

Vi kritiserte tastaturet til Surface Book for å være noe støyende, og det er lett å forvente at Microsoft bruker samme tastene i sin Laptop. Det er imidlertid ikke tilfelle, for i nykommeren finner vi faktisk et mer støysvakt tastatur.

Helt fornøyde er vi ikke enda, men klart et skritt i riktig retning og ikke noe stort problem. Tastene er ellers veldig gode, med lang vandring og passelig motstand. Overflaten er glatt, slik at fingrene dine ikke «henger fast».

Vi trekker ofte frem at ingen slår Apples berøringsflater, men endelig kan vi meddele at Windows-verdenen har fått sin likemann i Surface Laptops pekeplate.

Pekeplaten er altså god som gull, og både responsivitet, presisjon og gli får full pott. Flerfingerbevegelser som forstørrelse, rulling eller panorering går også silkemykt.

Da kan vi leve med at det høres et svært tydelig knepp når du trykker platen fysisk ned, for det trenger du strengt talt aldri å gjøre.

Elendig på porter

Det står svært dårlig til med portutvalget hos Surface Laptop. Faktisk har maskinen kun én USB 3.0- og en Mini DisplayPort i tillegg til hodetelefonutgangen og den magnetiske SurfaceConnect-porten.

Surface Connect fungerer som ladeport, men også som inngang for Microsofts Surface Dock. Surface Dock tilbyr fire USB 3-porter, to Mini DisplayPorter og en nettverksport, men er ekstrautstyr og koster nesten 2000 kroner.

Dersom du har med deg laderen kan det hjelpe at denne gir deg tilgang til en ekstra USB 3.0-port, uten at vi i denne testen gir noen ekstrapoeng for porter som ikke er integrert i maskinen.

Dette er portene på venstresiden. En USB 3- og en Mini DisplayPort i tillegg til utgang for hodetelefoner.

Vi savner virkelig en USB Type-C-port med Thunderbolt 3, som er regnet som fremtidens kontakt og grensesnitt. Selv om dette ikke er veldig utbredt ennå er det mange som nok vil savne den om et års tid, når den er ventet å være standarden i de fleste nye maskiner. Kontakten tilbyr strøm, overføring av video og lyd, og lar deg blant annet hente krefter fra eksterne grafikkforsterkere.

Surface Laptop ble faktisk prototypet med to USB Type-C-porter, men Microsoft landet på dagens løsning fordi de mente standarden var for ny og lite utbredt. I tillegg viste de til at standarden bød på en del forvirring hos kundene, noe de jo til dels har rett i. Dette forsvarer likevel ikke å lansere en bærbar i high end-segmentet uten, og tipper USB Type-C er standard når Surface Laptop 2 en gang dukker opp.

Batteri

Intels nye Kaby Lake-prosessor, som Surface Laptop huser, er spesielt strømgjerrig når det kommer til å rulle film som i våre batteritester. Det får vi her en rimelig god bekreftelse på. Surface Laptop setter med sine 790 minutter videoavspilling nesten ny batteridriftsrekord, kun slått på målstreken av «storebror» Surface Book. For å ta frem teskjea tilsvarer 790 minutter vanvittige 13 timer og 10 minutter.

Ikke forvent riktig så god batteridriftstid ved mer aktiv bruk som nettsurfing, strømming av videoer og veksling mellom programmer, men en arbeidsdag og vel så det uten lader kan du trygt gå i møte med Surface Laptop.

Ytelse

I hjertet av Surface Laptop finner vi en Intel Kaby Lake i5-7200U-prosessor med to kjerner @ 2,5 GHz med mulighet for å nå inntil 3,1 GHz i kortere perioder.

Med seg på laget har den en helt standard Intel HD 620-grafikkløsning. Surface Laptop sammenlignes med følgende maskiner:

Ikke overraskende legger Surface Laptop seg på omtrent samme nivå som MateBook X og Dell XPS 13, som begge er utstyrt med samme prosessor og grafikkløsning. Ettersom Surface Laptop har aktiv kjøling virker det imidlertid som den klarer å opprettholde ytelsen også ved svært høy belastning over tid, noe vi av Handbrake-testen vår ser at den passivt kjølte MateBook X har litt større problemer med.

Du kjøper ikke en ultrabærbar for å spille spill, men selv den tørreste kontorrotta kan vel tenke seg å ta en liten runde i en spillklassiker av og til, eller i det minste ha noe tidsfordriv å tilby poden når det kniper.

Da er det greit å kunne melde om at Surface Laptops relativt slappe integrerte grafikkløsning er god nok til å drive både LOL og Minecraft, i tillegg til noe eldre FPS spill som Far Cry 2, CS: Source eller Half Life 2. Det er når du skrur ned oppløsningen til Full HD eller lavere, dog.

Dersom du er på jakt etter en kompakt ultrabærbar med noe mer potent grafikk bør du heller sjekke ut MacBook Pro med TouchBar (Intel Iris 550-grafikk) eller andre Windows-baserte ultrabærbare med minst Intel HD 640-grafikk.

Når en ser på grafen over er det lett å se at Surface Laptop ikke byr på siste skrik innenfor lagring. Vi finner riktig nok en PCIe-basert SSD, men spesielt skrivehastigheten er sørgelig lav. Det haler ut tiden når store programmer skal installeres eller filer kopieres. Når det kommer til daglig bruk, hvor lesehastigheten er desidert viktigst, føles imidlertid maskinen svært responsiv. Vi ville derfor ikke tenkt for mye på den semre skrivehastigheten.

Microsofts første bærbare pc er ikke kledd i stoff for at den fryser, men av grafen ovenfor kan en nesten være tilbøyelig til å tro det. Den har altså full kontroll på kjølingen av prosessoren, og selv om den er av de mest støyende i testen skyldes dette selvsagt at flere av motkandidatene leveres med passiv kjøling og er generelt varmere under bruk. Med et støyfottrykk på 38 dBA skal det dessuten godt gjøres å høre maskinen over andre miljølyder, være seg luftesystemet, kjøleskapet i naborommet eller katten som leker på teppet.

Surface Book er et godt alternativ for den kreative:
Har avtakbar skjerm og kommer med tegnepenn »

Microsoft Surface (DAG-00019)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Microsoft Surface (DAG-00019)

sitatMicrosofts første bærbare viser partnerne deres hvor skapet skal stå.

Fordeler

 • +
  Solid bygget
 • +
  Behagelig alcantara-stoff
 • +
  Utrolig god skjerm
 • +
  Laaaang batteridriftstid
 • +
  Windows Hello
 • +
  God pekeplate
 • +
  Godt tastatur
 • +
  Lett
 • +
  Støysvak

Ting å tenke på

 • Få porter og ingen USB Type-C-port
 • Umulig å oppgradere selv
 • Windows 10 S har flere begrensninger
annonse