Til hovedinnhold

Slik funker Windows 10 S

Microsofts billig-variant som skal ta knekken på Chromebook.

I går kveld norsk tid lanserte Microsoft en helt ny versjon av operativsystemet sitt. Den nye varianten heter Windows 10 S, og er ment å være en begrenset versjon av fullversjonen av vanlige Windows 10 Pro.

På mange måter Microsofts svar på Googles PC-operativsystem, Chrome OS.

Kan bare kjøre programmer fra Windows Store

Hvis programmet ikke er tilgjengelig på Windows Store, kan du ikke bruke det i Windows 10 S.

Den største forskjellen mellom «vanlig» Windows 10 og nye Windows 10 S er at sistnevnte bare kan kjøre apper lastet ned fra Windows' app-butikk, Windows Store. Det betyr ikke nødvendigvis at den ikke kan kjøre vanlige programmer, men at de må være lastet ned via applikasjonsbutikken. Dette skal være for å sikre både brukeropplevelsen, sikkerheten og at appene følger Microsofts retningslinjer.

Under presentasjonen i New York oppfordret Microsoft app-utviklere å gjøre programmene og appene sine tilgjengelige via Windows Store. De ga også et sterkt hint til Google at de burde få nettleseren sin, Chrome, inn i butikken, slik at den blir tilgjengelig for Windows 10 S-brukere.

Satser hardt på utdanning

Selv om Windows 10 S kan passe for flere typer brukere, fokuserte Microsoft spesielt på utdanningssektoren under presentasjonen sin. Windows 10 S skal blant annet være ekstra enkelt å sette opp, noe som kommer godt med på skoler. Microsoft sa under presenteasjonen at en student skal kunne være klar å logge på PC-en første gang på bare 15 sekunder, og nye maskiner skal kunne settes opp fra «scratch» ved hjelp av en prekonfigurert USB-pinne.

Det kan være et drømmescenario for IT-ansatte på skoler som tilsynelatende bare skal trenge å dytte inn en ferdig oppsatt minnepinne i nye maskiner, og ha dem automatisk satt opp med riktige innstillinger og programmer.

Microsoft jobber også tett med en rekke PC-produsenter for å lage billige enheter som er kraftige nok til å kjøre Windows 10 S. For skoler som allerede har Windows 10-enheter vil de få tilbud om Windows 10 S gratis, i tillegg til gratiskurs i Office 365. Nye enheter som blir solgt med Windows 10 S vil også få gratisabonnement på Minecraft: Education Edition.

Kan oppgraderes til Windows 10

Skulle Windows 10 S vise seg å være begrenset for noen studenter, eller en hel skole, kan de oppgraderes til Windows 10. Det vil imidlertid koste 50 dollar per lisens (430 kroner), men da vil du kunne kjøre alle programmer, uansett om de finnes på Windows Store eller ei. Oppgraderingen fra Windows 10 S til Windows 10 Pro vil forøvrig være gratis ut året.

Microsofts nye bærbare datamaskin, Surface Laptop, vil komme med Windows 10 S forhåndsinstallert.

Ute etter ny bærbar PC?
Sjekk ut vår nye samletest av 15-tommere »

annonse