Til hovedinnhold
NyhetSnart kan du ta med sjampoen i håndbagasjen på flyet

Snart kan du ta med sjampoen i håndbagasjen på flyet

Laserskanner ser hva som er inne i flasken.

Forbudet mot å ha med seg væske over en viss mengde forbi sikkerhetskontrollen på flyplasser er til stor irritasjon for mange mennesker. Nå kan det heldigvis bli en slutt på dette, takket være en laserskanner.

Det engelske selskapet Cobalt Light Systems har utviklet en laserskanner ved navn INSIGHT100, som tar i bruk lasere for å vurdere flytende innhold i flasker og andre beholdere, selv om de er ugjennomsiktige.

Fastslår innen fem sekunder

Skanneren benytter seg av såkalt Spatially Offset Raman Spectroscopy, eller SORS. Man plasserer en væskefylt beholder på innsiden av skanneren, som er på størrelse med en mikrobølgeovn. Deretter retter maskinen en nesten infrarød laser mot beholderen på ulike steder, og noe av dette lyset blir reflektert tilbake av væsken.

Bølgelengden på dette lyset forskyves av energinivået til væskemolekylene, og ved å vurdere denne informasjonen kan maskinen identifisere nøyaktig hva væsken består av innen fem sekunder.

Liten feilmargin

Ifølge Cobalt har INSIGHT100 en feilmargin på mindre enn 0,5 prosent, og fungerer med gjennomsiktige, fargede og ugjennomsiktige beholdere av plast og glass. Skanneren kan brukes på flasker med størrelser på opptil 3 liter, og målerinstrumentet kan justeres etter hvor full en beholder er.

I tillegg blir biblioteket med ulike væskers SORS-signaturer oppdatert kontinuerlig, slik at det skal være mulig å gjenkjenne nye potensielle trusler.

INSIGHT100 skal nylig ha blitt godkjent av sikkerhetstester fra europeisk luftfart, og kan derfor bli å se på flyplasser snart.

Ta en titt på videoen under for å se hvordan INSIGHT100 skal brukes:

(Kilder: Cobalt Light Systems, New Scientist)

annonse