Til hovedinnhold

Her er verdens kraftigste laser

Skaper plasma som er varmere enn solas korona.

Forskere fra SLAC National Accelerator Laboratory ved Stanford University har skapt en laser som overgår det meste. Røntgenlaseren kan generere pulser som er en milliard ganger lysere enn ved tidligere røntgenapparater.

Ikke nok med det, laseren har i tillegg varmet opp en mikroskopisk bit av aluminium til vanvittige 2 millioner varmegrader. Dette er varmere enn solas korona – som er den ytterste lysende delen av solatmosfæren.

Avdekker hemmeligheter

Eksperimentet tok mindre enn en billiondel av et sekund, og kan bidra med å hjelpe forskere til å finne ut hvilke hemmeligheter som befinner seg i kjernen av sola og andre stjerner.

Linac Coherent Light Source (LCLS) ved SLAC står bak de korte bølgelengdene med laserpulser. Når laseren ble rettet mot en mikroskopisk del av aluminium, ble resultatet det forskerne kaller "varm og kompakt materie".

Forskere har tidligere vært i stand til å skape plasma fra gass, men dette er første gang en laser har klart å gjøre det samme med en solid masse.

– Bemerkelsesverdig maskin

Ved å undersøke plasmaen i laboratoriet, håper forskerne at dette vil hjelpe dem i å forstå hvordan kjernefysisk fusjon og plasma gir energi til sola.

– LCLS-laseren er en virkelig bemerkelsesverdig maskin, sier Sam Vinko, som er forsker ved Oxford University og en av lederne bak prosjektet. Han fortsetter:

– Å skape ekstremt varm og kompakt materie er viktig for vitenskapen hvis vi skal klare å forstå hvilke tilstander som eksisterer på innsiden av stjerner og i kjernen av gigantiske planeter innenfor vårt eget solsystem og videre utenfor.

(Kilde: SLAC)

annonse