Til hovedinnhold

Skal USA bygge Dødsstjernen?

Det hvite hus svarer på et ønske om å konstruere den fryktede romstasjonen fra Star Wars.

Dødsstjernen fra Star Wars-filmene er et ikonisk symbol på terror og ødeleggelse, ikke minst fordi den gigantiske romstasjonen sprengte en hel planet i lufta.

Samtidig er det noe fascinerende ved å lage noe så enormt og storslagent ute i verdensrommet, og derfor har noen sendt inn en petisjon til Det hvite hus i USA for å realisere drømmen.

Tro det eller ei, men nå har en representant fra Obama-administrasjonen kommet med et offisielt svar. Så da er spørsmålet: Blir det noe av Dødsstjernen, og hva ville den ha kostet?

Svimlende sum

Med tittelen «This Isn't the Petition Response You're Looking For» sier Det hvite hus dessverre «nei» til å bygge en dødsstjerne. Årsakene er som følger:

Dette blir for dyrt, mener Det hvite hus.Foto: LucasFilm / Disney
  • Prisen er anslått å komme på vanvittige 850 000 000 000 000 000 dollar.
  • Det hvite hus støtter ikke å tilintetgjøre planeter.
  • Dødsstjernene har vist seg å ha kritiske svakheter som stadig vekk resulterer i at de blir sprengt i fillebiter.

850 000 000 000 000 000 dollar tilsvarer 4 687 750 000 000 000 000 kroner, altså svimlende 4,7 trillioner. Det vil si i meste laget.

Ingen grunn til å deppe

Det offisielle svaret er skrevet av Paul Shawcross, som er sjef for vitenskaps- og romfartsdelen i Det hvite hus' budsjettavdeling. Han ber de håpefulle Dødsstjerne-entusiastene om å ikke deppe, fordi USA og verden generelt har et stort fokus på vitenskap, romfart og verdensrommet for tiden.

Store planer i emning for Mars.Foto: Mars One / YouTube

Blant de ulike tiltakene og prosjektene av både statlig og privat art, nevner Shawcross for eksempel Den internasjonale romstasjonen (ISS), bemannede turer til Månen og robothender à la Luke Skywalker.

Samtidig er det en interesse i Mars som aldri før. Selskapet Mars One planlegger for eksempel en koloni på vår naboplanet innen 2023, mens milliardæren Elon Musk også har storstilte planer for planeten.

– Kraften er med oss!

Det er altså ingen grunn til å være helt ute av seg på grunn av en mangel på en dødsstjerne i den umiddelbare framtiden. Shawcross oppfordrer videre folk til å interessere seg for og søke seg til utdanning og jobb innen teknologi og vitenskap. Han avslutter med følgende visdomsord:

– Hvis du velger en karriere innen vitenskap, teknologi, ingeniørfag eller matematikk, vil Kraften være med oss! Husk at Dødsstjernens evne til å ødelegge en planet, eller til og med et helt stjernesystem, er ubetydelig ved siden av Kraften.

Les hele det offisielle svaret på petitions.whitehouse.gov.

Vi er på Facebook!

(Kilde: White House)

Les også
Denne nettsiden viser hvor langt det er til Mars
Les også
Verdensrom-sex kan få katastrofale følger
Les også
Europa skal lage super-teleskop
Les også
Nå kan du sponse Dødsstjernen
Les også
USA vil utstyre jagerfly med laser
Les også
I dag passerer asteroiden «Ødeleggeren» jorden
Les også
Nå kan du bli marsboer
Les også
Vil du bli Måne-turist?
Les også
NASA planlegger ny Mars-rover
Les også
Gjett hva Dødsstjernen ville kostet
annonse