Stilling ledig: Marsboer

Søknadsfrist: 31. august.

Nå er det bare å pakke snippesken og vinke farvel til jordkloden. Det sprø prosjektet Mars One er nemlig ett steg nærmere å bli realisert, ettersom det nå er mulig å sende inn søknad.

Dersom du ønsker å bli permanent marsboer, kan du med andre ord sende inn en videosøknad, der du argumenterer for hvorfor akkurat du er den rette personen til å kolonisere Mars. Søknadsfristen er 31. august, så du har litt tid på deg til å planlegge og finpusse videoen.

– Fullt mulig

Kapsel går ned for landing.Foto: Mars One

Mars One-prosjektet ble startet av nederlenderen Bas Lansdorp, og har som mål å sende 24 – 40 mennesker av gårde til sitt nye hjem. Lansdorp mener at all nødvendig teknologi allerede er på plass, og at det kun står på innsatsvilje, samkoordinering av ulike selskaper, penger og, ikke minst, de som er villige til å forlate Jorda for alltid.

Bosetningen på Mars blir permanent, og de første SpaceX-rakettene skal sende nødvendig utstyr og materiell til Mars allerede i 2016. Menneskene dukker opp noen år senere i 2023, etter mange års trening. De skal etter planen dukke opp i fire puljer, og kandidatene stemmes fram på Mars-One.com.

Big Brother i verdensrommet

Kombinert stue og soverom.Foto: Mars One

Mars One har ofte blitt kalt «Big Brother i verdensrommet», men Bas Lansdorp mener at det er et seriøst prosjekt for å utvide menneskehetens potensial.

Det vil likevel være videooverføring via Internett, antakelig mot betaling eller via reklame. Det er ikke gratis å gjennomføre et slikt prosjekt, og foreløpig har det samlet inn nesten 427 000 kroner i donasjoner.

– Dette er et menneskelig oppdrag, hvor menneskene blir valgt ut av publikum, sa Lansdorp på en pressekonferanse på mandag, ifølge Ars Technica. – Vi vil se gruppedynamikk og ting som går galt. Det er dette som gjør det interessant, og det er derfor dette vil forbli interessant i lang tid.

Lansdorp påpeker også at Mars One ikke kan gjøre noe med deltakerne så fort de er utenfor Jorda og har kommet seg til Mars: – De kan gjøre akkurat det de mener er det beste, fortalte han.

Sju års hardtrening

Plantefarm.Foto: Mars One
Slik skal kolonien se ut.Foto: Mars One

Tror du at du har det som trengs? Prosjektets legeansvarlig, Norbert Kraft, mener at potensielle marsboere må besitte følgende karaktertrekk: Robusthet, tilpasningsdyktighet, nysgjerrighet, empati og kreativitet.

Er du så heldig å bli valgt ut, flytter du til USA og tilbringer de neste sju årene som Mars One-ansatt. Ni måneder av hvert år går med på å opparbeide seg kompetanse innen medisin, ingeniørvitenskap, biologi, mekanikk og annet du trenger for å overleve på en ugjestmild planet langt unna den trygge jordkloden.

De resterende tre månedene blir brukt til å øve seg i realistiske Mars-simulasjoner. Den første ferden med mennesker vil ikke koste mindre enn 35 milliarder kroner, og dette skal etter planen bli finansiert av «reality-TV-programmet».

All teknologi blir altså leid eller kjøpt inn utenfra, og det er SpaceX som står bak rakettene. På Mars må kolonistene dyrken sin egen mat og danne sin egen sivilisasjon, og det låter jo spennende.

Du kan søke om å bli med på Mars-koloniseringen via Mars-One.com. Her må du belage deg på å betale en liten avgift basert på vårt lokale bruttonasjonalprodukt.

Lurer du på hvor stor avstand det er til vår naboplanet?
Denne nettsiden viser hvor langt det er til Mars »

Sjekk også ut Mars Ones video i forbindelse med åpningen for søknader:

(Kilder: Mars One via Popular Science og Ars Technica)

Se flere stilige konseptbilder i galleriet under:

Les også
Se historiens første musikkvideo fra rommet
Les også
Her bryter romskipet lydmuren
Les også
Se raketten lette og lande vertikalt
Les også
Ny rakett skal nå Mars på 30 dager
Les også
Denne nettsiden viser hvor langt det er til Mars
Les også
Nå kan du bli marsboer
Les også
NASA planlegger ny Mars-rover
annonse