Til hovedinnhold

Nå kan du bli marsboer

Astronauter søkes til Mars-koloni. Her er kravene.

I fjor sommer ble det kjent at det nederlandske selskapet Mars One planlegger en koloni på Mars innen 2023.

Til dette trenger de selvsagt astronauter, og hvem som helst kan søke. Nå har de formelle kriteriene for å bli en marsboer dukket opp, og dette er ikke noe for slappfisker.

I den anledningen er det verdt å nevne at du aldri kan komme hjem igjen hvis du først blir med. De fire første marsboerne skal etter planen sette seg i romskipet i 2022 – med en énveisbillett til den røde planeten. Reisen tar sju måneder, og de skal bo der resten av livet.

18-årsgrense

For å bli en av de utvalgte må du blant annet være «svært målrettet» og villig til å «bygge og vedlikeholde sunne vennskap», samt klare å reflektere og stole på andre. I tillegg må du være robust, tilpasningsdyktig, nysgjerrig, kreativ og ressurssterk. Samtidig er det 18 års aldersgrense.

Utvelgelsesprosessen begynner i første halvdel av 2013. Mars One har blitt kalt «Big Brother ganger 144», ettersom hele ekspedisjoen skal filmes og overføres til seere verden over. Det er slike seere og et ekspertpanel fra Mars One som skal velge ut kandidatene.

Slik skal den modulbaserte basen se ut.Foto: Mars One

Minst seks lag på fire personer hver skal i teorien være klare til oppskytning i september 2022. Laget som reiser først til naboplaneten vår skal velges demokratisk. De andre lagene skal deretter sendes av gårde hvert andre år.

Oppskytning i 2016

I tillegg til å være i både fysisk og mental toppform, må du gjennom minst åtte år med trening før ferden. Dette inkluderer blant annet simuleringer av oppdrag, øvelser med liten mobilitet og opplæring i elektronikk, reparasjon av utstyr og førstehjelp.

Mars One planlegger å begynne transporten av deler til Mars allerede i 2016. Dette inkluderer reservedeler, to rovere og moduler som kan settes sammen til en base når de første menneskene dukker opp.

Vi er på Facebook!

Har du det som trengs for å bli marsboer?

Finn ut mer om Mars One-prosjektet på Mars-One.com og ta en titt på videoen nedenfor:

annonse