Til hovedinnhold

Intel stanser Meltdown-oppdateringer til en rekke eldre prosessorer

Om du sitter på gamle brikker er det nok en god idé å oppgradere.

Vegar Jansen, Tek.no

Intel har jobbet hardt med oppgraderinger for å fikse de alvorlige sikkerhetshullene kjent som Meltdown og Spectre, men dessverre kan ikke prosessorgiganten tilfredsstille alle. En rekke prosessormodeller vil nemlig ikke få oppdateringene, som blant andre Tom's Hardware merket seg.

I en oversikt som Intel nylig slapp over alle de planlagte mikrokode-oppdateringene kommer det frem at oppdateringene til flere prosessorer av eldre dato rett og slett stanses.

Prosessorene omfatter familiene Penryn, Yorkfield, Wolfdale, Bloomfield, Clarksfield, Jasper Forest, Harpertown, Gulftown og Atom “SoFIA”. Familiene omfatter en god del prosessormodeller av både Core- og Xeon-typen som ble sluppet i perioden 2007 til 2015. Den nyeste, Atom “SoFIA”, er en mobilbrikke man blant annet finner i Asus' ZenPad-nettbrett.

I Intels oppdateringsplan er det mange prosessorer som nå har blitt merket med «stanset». Dette er et utdrag fra planen.
Intel

Flere grunner

Intel sa i en uttalelse at grunnen til at de stanser oppdateringene til de nevnte brikkene er at de har en type mikroarkitektur som gjør det teknisk vanskelig å fikse variant to av sårbarhetene, altså den som er kjent som Spectre.

En annen grunn Intel nevner er at brikkene har begrenset med programvarestøtte, formodentlig på grunn av alder, noe som altså innebærer at PC-produsenter ikke lenger distribuerer oppdateringer til maskiner med disse brikkene.

I tillegg sier Intel at mange av maskinene som benytter brikkene er «lukkede systemer» som er isolert fra omverdenen og dermed ikke er utsatt for utnyttelse av sårbarhetene. Dette skal være basert på tilbakemeldinger fra kunder.

Intel har sluppet Meltdown- og Spectre-fikser i ganske høyt tempo siden sårbarhetene ble avslørt, og nå skal de aller fleste av de viktigste plattformene være unnagjort. I tillegg til programvarefikser har Intel også lovet at de skal fikse problemet på maskinvarenivå med nye brikker i løpet av året.

Den detaljerte listen over alle prosessorene som ikke får oppdateringene finner du hos Intel.

Nå har Intel sluppet Coffee Lake til bærbare PC-er »

annonse