Til hovedinnhold

Nå har Coffee Lake kommet til bærbare PC-er

Intel har sluppet flere brikkesett og et snes nye prosessorer - også for stasjonære PC-er.

Mot slutten av fjoråret kom det kraftige indikasjoner på at Intel snart ville slippe Coffee Lake-prosessorer for bærbare PC-er – deriblant en Core i9-variant.

Nå har brikkeprodusenten sluppet en pressemelding som forteller om nye prosessorer og brikkesett. De mobile variantene vil begynne å dukke opp i nye bærbare PC-er fra flere samarbeidspartnere senere denne måneden. Forvent deg å se tunge nyheter fra aktører som Acer, Asus og MSI.

Foruten prosessorene er det nå også mulig å kombinere den bærbare plattformen med det ekstra kjappe Optane-minnet, som vil kunne gi et enda mer responsivt system med slikt som raskere lastetider for både spilling og vanlige programmer.

Bærbare med dette innabords vil merkes med en «pluss» etter prosessorbetegnelsen.

I tillegg slipper selskapet nye brikkesett og prosessorer for stasjonære datamaskiner – også dette innen Coffee Lake-plattformen.

Mange nye prosessorer

For den som ønsker best mulig bærbar ytelse er det uten tvil Core i9-8950HK som er den berømmelige rosinen i pølsa. Den har en grunnklokkefrekvens på 2,9 GHz, men vil naturligvis ikke alltid ha alle seks kjerner i sving.

Den har en turbomodus Intel kaller Thermal Velocity Boost (TVB) som i visse situasjoner kan få i hvert fall én kjerne opp til hele 4,8 GHz. I tillegg kan prosessoren overklokkes manuelt.

Med en TDP på 45 watt er dette en CPU som krever en anstendig kjøleløsning, så vi forventer kun å se denne i de større bærbare modellene ment for spilling og slikt som tung videoredigering.

Det er for øvrig verdt å merke seg at det kun er litt cache, høyere klokkefrekvenser og bedre overklokkingsmuligheter som skiller i9-modellen fra Core i7- og i5-utgavene i samme serie.

Når vi går litt ned i effekt, kjerner og hastigheter er det noen nyheter å finne i U-familien også. Her er det nykommeren Core i7-8559U med Intel Iris Plus Graphics 655 som nå er toppmodellen blant 28-watterne.

Dette er en prosessor vi regner med vil finne veien til nye MacBook Pro-modeller og andre bærbare PC-er i den ligaen.

Også vanlige stasjonære får nå «påfyll» i form av flere muligheter for deg som ikke nødvendigvis ønsker deg de heftigste prosessormodellene. Med T-merkede «Low Power»-prosessorer er det nå også blitt langt flere valg for den som trenger en CPU med ekstra lavt strømforbruk.

Disse vil kunne passe godt til små og/eller passivt kjølte stasjonære.

Flere valg i brikkesett

Enn så lenge har Intel kun hatt Z370-brikkesettet for Coffee Lake, men nå blir det flere muligheter. H370, H310, B360 og Q370 er alle nyheter, der vi ser for oss at førstnevnte vil bli den mer populære for vanlige brukere i vårt hjemlige marked.

De nye brikkesettene støtter ikke overklokking, men har likevel et par fordeler sett mot Z370. Logikken som gir muligheten til å knytte seg til et trådløst nettverk er nå bakt inn i brikkesettet og vil gjøre det enklere for hovedkortprodusentene å legge til Wi-Fi om de skulle ønske dette.

En annen forbedring er at USB 3.1 Gen2 (10 Gb/s) nå er på plass, så det ikke lenger er behov for å bruke tredjepartskontrollere.

De bedre Wi-Fi-mulighetene og USB 3.1 gjelder for øvrig også for de nye mobile brikkesettene HM370 og QM370.

Samtidig ser det ut til at Apple snart vil gå sine egne prosessorveier:
Kan droppe Intel og lage helt egne brikker til Mac >>>

(Kilde: Pressemelding Intel)

Les også
En liten guide til brikkesett for Coffee Lake
Les også
Tre gromme spillbærbare med Core i9
Les også
Ryzen 7 2800X lar vente på seg
Les også
Redesignet og sikrere Coffee Lake kommer i løpet av året
Les også
Så god er Intel og AMDs første samarbeidsprosessor
Les også
Intel Core i9 blir mobil
annonse