Til hovedinnhold

Nå har AMD omsider sluppet Spectre-oppdatering

Skal ha løst problemet med tidligere fikser.

Vegar Jansen

Prosessorprodusenten AMD melder nå at de har sluppet en oppdatering som skal redusere risikoen for utnyttelse av den mye omtalte Spectre-sårbarheten for Windows-brukere. For å få oppdateringen må man sørge for at man har seneste Windows 10-versjon.

AMD skriver at arkitekturen til prosessorene deres ikke gjør det mulig å utnytte den såkalte Meltdown-sårbarheten, altså den som er kjent som variant 3, eller «rogue data cache load»-sårbarheten om man skal bruke den tekniske betegnelsen.

Dermed er det bare Spectre-variantene 1 og 2, «bounds check bypass» og «branch target injection», som AMDs oppdatering nå retter seg mot. Ifølge prosessorprodusenten skal det også være vrient å utnytte variant 2 med AMD-arkitekturen.

Problematisk Microsoft-oppdatering

Skjermdump

Det har tidligere blitt gjort forsøk fra Microsoft på å reparere Spectre-feilen på AMD-plattformen, men som vi rapporterte i januar førte disse oppdateringene til at PC-er med eldre AMD-brikker ikke ville boote etter oppdateringen, men ble stående fast på skjermen med Windows-logoen. Dermed ble oppdateringene midlertidig stanset.

Ifølge AMD har de jobbet med Microsoft om å finne en løsning på problemet, noe de nå har klart. Det var primært AMD-prosessorer i familiene Opteron, Athlon og Turion X2 Ultra som var rammet av oppstartsproblemet.

Meltdown- og Spectre-sårbarhetene ble først oppdaget av Google Project Zero i fjor, og går i korte trekk ut på at måten prosessorene håndterer operativsystemets kjernefunksjoner ikke er sikker nok. Dermed kan helt vanlig programvare snuse på og hente ut data når prosessoren jobber med systemoppgaver for Windows, Linux eller MacOS.

Intel skal på sin side nå ha kommet langt i år fikse problemet på sine plattformer. Som vi meldte tidligere denne måneden har selskapet imidlertid stanset Meltdown-oppgraderinger til en del eldre prosessorer på grunn av mikroarkitekturer som gjør feilene vanskelig å fikse, samt at brikkene har begrenset med programvarestøtte.

Det er nå oppdaget andre sårbarheter på AMD-plattformen: De er også nå i ferd med å bli reparert »

annonse