Til hovedinnhold

Edward Snowdens asylsøknad er avslått

Søknaden om politisk asyl manglet en sentral detalj, nemlig Snowden selv.

The Guardian/Wikipedia Commons

Etter å ha avslørt det som sannsynligvis er et av de største, hemmelige overvåkningsprogrammene i nyere tid, PRISM, har Edward Snowden vært travelt opptatt med å skrive asylsøknader for å unnslippe amerikanske myndigheters lange arm.

Snowden skal ha sendt søknader om politisk asyl til en rekke land i håp om beskyttelse, og nå har Norge også mottatt en søknad fra den etterlyste NSA-varsleren.

Allerede avslått

Det er underdirektør i Utenriksdepartmentet, Frode Overland Andersen, som bekrefter overfor både Dagbladet og VG at UD på mandag mottok Snowdens søknad via telefaks ved den norske ambassaden i Moskva.

Det tok imidlertid ikke lang tid før søknaden var ferdig behandlet. Ifølge norsk lovgivning må den som søker om asyl nemlig enten befinne seg ved en norsk grensestasjon eller innenfor Norges grenser.

Edward Snowden oppfyller ikke dette kravet siden han nå oppholder seg på en flyplass i Moskva, og dermed er søknaden allerede avslått på rent formelt grunnlag, som bekreftet i en pressemelding fra UDI.

I teorien kan avslaget overstyres av Justisdepartementet, som UDI er underlagt, men det er lite trolig at dette vil skje. En talsperson for departementet sa til Dagbladet at det ikke foreligger noen nasjonale eller utenrikspolitiske interesser som gjør at Justisdepartementet bør gripe inn.

Få venner

Snowden skal tilsammen ha sendt asylsøknader til rundt 20 land, deriblant nåværende oppholdsland Russland, som har sagt at de ikke kommer til å utlevere ham til USA. Likevel har Snowden trukket denne søknaden på grunn av krav fra Putin om å stanse lekkasje-virksomheten sin, som blant andre Cnet rapporterer.

Flere andre land har allerede avslått Snowdens søknader. Det venstreorienterte regimet i Ecuador har hittil vært det største håpet. Equador hjalp Snowden med reisen fra Hong Kong ved å utstede et midlertidig reisepass, men på mandag sa presidenten i landet til The Guardian at dette var en feil og at landet ikke vil behandle asylsøknaden fra Snowden.

Dermed ser det ut til at nettet snører seg rundt den djerve fløyteblåseren, som risikerer en meget lang fengselsstraff dersom han sendes hjem til USA.

Snowden lekker stadig mer topphemmelig informasjon: Nå har han også avslørt at NSA har spionert på EU »

(Kilder: VG, Dagbladet, Digi.no, Cnet, The Guardian)

annonse