Til hovedinnhold

Dette gjorde Microsoft for å la NSA overvåke deg

The Guardian har kommet med nye avsløringer.

Peteri / imagemaker / Shutterstock.com

Nye lekkasjer fra den anerkjente avisen The Guardian viser angivelig hvordan Microsoft ga amerikanske myndigheter tilgang til brukernes e-poster, Skype-samtaler og SkyDrive-lagring.

Det er den samme avisen som 7. juni i år avslørte det topphemmelige overvåkningsprogrammet PRISM, som viste at amerikanske og britiske myndigheter brukte store resurser på å overvåke ikke-amerikanske statsborgere. Obama bekreftet overvåkningen, men aldri omfanget The Guardian skisserte – at sikkerhetsorganet NSA hadde direkte tilgang til serverne til Apple, Microsoft, Google, Facebook og flere.

Teknologigigantene har siden avsløringen nektet enhver kjennskap til programmet, eller en lignende massovervåkning. Samtlige av de involverte selskapene sier at de kun behandler enkeltforespørsler om innsyn i kundenes data, men nattens avsløring fra The Guardian viser at det iallefall for Microsofts del kan være langt mer omfattende.

Full tilgang til det meste

Avsløringene kommer nok en gang fra Edward Snowden, som har gitt en rekke hemmeligstemplede dokumenter til den britiske avisen. Dokumentene viser ifølge avisen at Microsoft blant annet har gjort følgende for å hjelpe myndighetene med overvåkningen:

  1. Sikkerhetsorganet kunne gå rundt krypteringen i lynmeldingstjenesten i Outlook.com
  2. NSA får e-poster fra Outlook, Live og Hotmail før de krypteres på serveren
  3. NSA har fått enkel tilgang til Microsofts skytjeneste SkyDrive
  4. NSA har hatt tilgang til både lyd og bilde fra Skype-samtaler
  5. CIA og FBI skal jevnlig ha utvekslet informasjonen fra PRISM

Serien av påstander viser altså at det amerikanske sikkerhetsorganet har tilgang til de fleste av Microsofts tjenester. Skype-loggingen skal ha vært en del av programmet siden februar 2011, mens både SkyDrive og den nye Outlook.com-portalen skal ha blitt inkludert relativt nylig.

Microsoft nekter

I en offisiell uttalelse nekter Microsoft for at en slik masseovervåkning av deres brukere finner sted.

– Vi utleverer brukerdata kun som et svar på en rettsordre. Vårt juridiske team vurderer alle forespørsler nøye, og avviser dem hvis vi tror de ikke er lovlige. Vi etterlever kun forespørsler om spesifikke kontoer og indikatorer, og vil ville ikke svart på en slik masseovervåknings-forespørsel, skriver selskapet.

Parallelt med dette kjemper selskapet en hard lobby-kamp i Washington, for å få fjernet det de har av munnkurver. Selskapet ønsker å kunne offentligjøre mer informasjon om de faktiske forespørslene de får fra amerikanske myndigheter.

– Det er sider av denne debatten vi ønsker at vi kunne snakket mer fritt om. Det er grunnen til at vi ønsker mer gjennomsiktighet, for hjelpe alle å forstå disse viktige problemene, skriver selskapet.

Til The Guardian forteller en talsperson for NSA og sjefen for National Intelligence at det eneste den nye avsløringen viser, er at et amerikansk selskap prøver å etterleve lovpålagte krav.

Vil du lagre filene dine helt beskyttet i nettskyen?
Hardware Ekstra: Slik lagrer du helt annonymt og sikkert »

(Kilder: The Guardian, Microsoft)

annonse