Til hovedinnhold

Edward Snowden innvilges asyl i flere land

Får tilbud om trygge havner i Sør-Amerika.

The Guardian

For NSA-fløyteblåseren Edward Snowden har det begynt å haste med å finne et nytt hjem. Etter at han trakk søknaden om asyl i Russland er ikke transittområdet på Moskva-flyplassen lenger et blivende sted, og han har også fått avslag på mange av sine andre asylsøknader, inkludert fra Norge.

I Sør-Amerika finnes det derimot en del sosialistiske regimer med en negativ grunnholdning overfor USA. Et av disse er Ecuador, som for tiden huser WikiLeaks-sjefen Julian Assange ved ambassaden i London, men som endte opp med å avslå søknaden fra Snowden.

Venezuela og Bolivia med tilbud

Nyhetsbyrået Reuters og avisen USA Today melder nå at to andre land i verdensdelen offisielt har innvilget asyl til rømlingen. Disse landene er Venezuela og Bolivia.

Presidenten i Venezuela, Nicolas Maduro, kunngjorde innvilgelsen under en militærparade som ble avholdt på fredag for å markere landets uavhengighetsdag.

– Vi har besluttet å tilby Snowden humanitær asyl for å beskytte ham fra å bli forfulgt av verdens mektigste imperium, sa Maduro under talen. Det kan imidlertid bli vanskelig for Snowden å komme seg til landet siden det ikke går noen direkteruter til Venezuela fra Moskva. Den vanlige ruten går via Cuba, og det er uavklart hvordan cubanske myndigheter stiller seg i saken.

Bolivias president Evo Morales kom med sin kunngjøring på lørdag. Morales sa at Snowden var velkommen i landet, men sa ingenting om hvorvidt han hadde mottatt en formell søknad.

Nicaragua sier «kanskje»

Morales ble nylig nektet å fly over Frankrike på grunn av mistanke om at Snowden befant seg ombord, og presidentens avgjørelse skal ha vært en protest mot amerikanske og europeiske myndigheter, som han mener er ansvarlige for episoden.

I tillegg skal også presidenten i Nicaragua, Daniel Ortega, på fredag ha sagt at han er villig til å innvilge Snowden asyl «dersom omstendighetene tillater det». Hvilke omstendigheter Ortega refererer til er imidlertid uvisst.

Det er ennå ikke kjent hvilket land Snowden eventuelt vil velge. For en person som kjemper for større åpenhet er det for øvrig noe paradoksalt at landene som nå tilbyr asyl selv er plaget av omfattende korrupsjon. Venezuela har i tillegg en av de verste kriminalitetsstatistikkene i verden.

Edward Snowden har også sympatisører i WikiLeaks:
Det kjente lekkasje-nettstedet har nå blitt politisk parti »

(Kilder: Reuters, USA Today, via Engadget)

annonse