Til hovedinnhold

IT-giganter trygler om å få fjernet munnkurven

Les brevet de har sendt til myndighetene her.

Shutterstock/121379557

NSA og PRISM har rystet en hel verden etter at Edward Snowden først avslørte det omfattende overvåkningsopplegget.

De store amerikanske IT-selskapene har hatt et mildt sagt ambivalent forhold til avsløringen, men nå går de unisont sammen for å markere en slags protest. I et skriv, som du kan se nederst i saken, ber giganter som Apple, Google, Microsoft, Twitter og Yahoo!, samt organisasjoner som Mozilla og Wikimedia, de amerikanske styresmaktene om å tillate økt åpenhet rundt hvilke dataforespørsler de mottar.

Bakgrunnen for saken:
NSA har drevet storstilt spionasje mot EU »

Krever mer transparens

Antallet selskaper og organisasjoner teller 63 stykker til sammen, og ønsker altså mer transparens i emner som har med myndighetene å gjøre. I tillegg til å kunne informere om forespørsler de får fra den amerikanske staten, forlanger de å kunne publisere rapporter om nøyaktig hva slags data de må gi fra seg.

I samme slengen ber de styresmaktene om å innføre større gjennomsiktighet selv, altså å pålegge at mer av statens aktiviteter overfor sin egen befolkning blir gjort allment kjent.

Rett til å vite

I skrivet heter det at det amerikanske folket har rett til en informert offentlig debatt om hvor hensiktsmessig de ulike tiltakene til myndighetene er. Det samme gjelder for internasjonale brukere av amerikanske tjenester, som er bekymret for personvernet og kommunikasjonssikkerheten.

Brevet er myntet på Obama-administrasjonen og den amerikanske kongressen, og er foreløpig den bredeste og mest omfattende reaksjonen på sikkerhetsbyrået NSA og spionprogrammet PRISM.

Dette er triksene som skjuler deg helt på nett:
Slik blir du helt anonym på Internett »

weneedtoknow-transparency-letter

(Kilde: Engadget)

annonse