Til hovedinnhold

PC-salget faller som en stein

Ikke stupt så mye på tyve år.

Det er ingen hemmelighet at salget av PC-er lenge har gått nedover. Både i november i fjor og tidligere i år kunne vi rapportere om nye bunnmålinger når det gjelder PC-salg.

Som ventet fortsetter trenden med uforminsket styrke. Markedsforskningsselskapet IDC melder nå at det globale antallet PC-er som sendes ut til forhandlere sank med rett under 14 prosent i løpet av de første tre månedene i år.

Dramatiske tall

Dette er den største nedgangen på ett kvartal selskapet har registrert siden det begynte å følge PC-markedet i 1994. Nedgangen er nesten dobbelt så stor som IDCs egen prognose, som var på 7,7 prosent.

I rene tall betyr dette at det ble sendt ut 76,3 millioner PC-er til forhandlere i år. Tallet for samme kvartal i fjor lå på 88,6 millioner.

Det kraftige fallet i salg rammer alle de store PC-produsentene. Acer måtte ta den hardeste støyten med en reduksjon på hele 31,3 prosent i sendte PC-er sammenlignet med første kvartal i fjor. På andreplass ligger HP med en nedgang på 23,7 prosent. Resten av tallene kan du se i tabellen under.

Foto: IDC

Lykkes ikke med Windows 8

Ifølge IDC er det konkurransen fra nettbrett og smarttelefoner som er hovedårsakene til den nedadgående spiralen. PC-produsentenes forsøk på å hente tilbake markedsandeler fra de berøringsbaserte produktene via Windows 8 har heller ikke fungert.

— Selv om noen kunder setter pris på berøringsfunksjonaliteten til Windows 8, har de radikale endringene i grensesnittet, fjerningen av startknappen og de ekstra kostnadene forbundet med berøringsteknologi gjort PC-er mindre attraktive enn dedikerte nettbrett og andre konkurrerende produkter, sa IDCs Bob O'Donnell i pressemeldingen.

O'Donnell mener Microsoft må ta noen veldig vanskelige avgjørelser i tiden fremover dersom selskapet skal lykkes i å revitalisere PC-markedet.

De omfattende omstruktureringene hos gigantene HP og Dell har ifølge IDC for øvrig også forsterket effekten av sviktende etterspørsel.

Enn så lenge fortsetter PC-produsentenes satsing på berøringsbaserte løsninger: Dette er Dells nye hybrid-PC »

(Kilder: Pressemelding, Engadget, AP)

annonse