Til hovedinnhold

PC-salget faller som en stein

Det er noe annet som stjeler oppmerksomheten vår.

iStock/30825

Det er lenge siden vi kunne melde om positive utsikter i PC-markedet. Salget har i lang tid falt jevnt og trutt, og den synkende trenden ser ikke ut til å stoppe.

Analyseselskapet Gartner forteller nå at tallene for fjerde kvartal i 2012 viser det samme, salget av PC-er på verdensbasis fortsetter å falle.

Totalt ble det sendt ut over 90 millioner enheter til forhandlere i fjerde kvartal, mot 95 millioner på samme tidsrom året før. Dette tilsvarer en nedgang på 4,9 prosent.

Opp- og nedturer

Lenovo og Asus kan juble, mens HP, Acer og spesielt Dell kan gråte. De to førstnevnte selskapene opplever en relativt fin framgang, men alle andre går tilbake.

Salgstallene er ekstra kritiske for Dell, som går ned med hele 20,9 prosent på verdensbasis. Tallene for hele 2012 er ikke like ille, da selskapet «bare» går ned med 12,3 prosent. Både Lenovo og Asus er de store vinnerne også her. HP bevarer førsteplassen, men Lenovo tar innpå.

I hele 2012 ble det sendt ut nesten 353 millioner PC-er, og nedgangen er på 3,5 prosent.

Nettbrett er syndebukk

Det er spesielt én faktor som blir utpekt av Gartner som den store syndebukken for PC-enes fall. Nettbrett i alle former og størrelser har spist seg inn på markedet, og det merkes ifølge tallenes tale.

Gartner mener at vi nå stort sett forbruker media på hendige nettbrett, mens den tradisjonelle PC-en blir brukt til arbeid og mer tiltaksfulle oppgaver. Rapporten antar at én felles PC ofte holder for en hel familie, mens individuelle familiemedlemmer benytter seg av nettbrett framfor en bærbar eller stasjonær datamaskin for personlig bruk.

Det var altså færre PC-er å finne under juletrærne i fjor, og heller ikke lanseringen av Microsofts nye operativsystem Windows 8 ser ut til å ha hatt noen effekt på markedet.

Tabellen nedenfor viser anslåtte PC-forsendelser til forhandlere på verdensbasis i fjerde kvartal 2012:

Foto: Gartner

Tallene for hele 2012:

Foto: Gartner

(Kilde: Gartner)

annonse