Til hovedinnhold

2013 ble det verste året noensinne

PC-markedet falt som en stein.

Som de fleste sikkert har fått med seg har PC-salget befunnet seg i en bratt nedoverbakke i ganske lang tid, og tallene for både første, andre og tredje kvartal i 2013 var temmelig nedslående lesning for dem som fremdeles heier på tradisjonelle PC-er.

Nå kan markedsforskningsselskapet Gartner melde at tallene for fjerde og siste kvartal av 2013 er klare, og ikke helt overraskende viser den negative trenden få tegn til bedring.

Største nedgangen noensinne

Ifølge Gartner gikk det totale antall PC-forsendelser i fjerde kvartal ned med 6,9 prosent i forhold til samme kvartal i 2012, fra 88,7 millioner enheter til 82,6 millioner på verdensbasis.

Dette betyr at PC-markedet i 2013 totalt sett opplevde det største fallet noensinne, fra 351 millioner sendte enheter i 2012 til kun 315,9 millioner PC-er i løpet av fjoråret. Dette er en nedgang på hele 10 prosent.

I fjerde kvartal hadde Asus, Acer og HP en nedgang på henholdsvis 19 prosent, 16 prosent og 7,2 prosent i antall PC-forsendelser, mens Lenovo og Dell var de eneste som hadde grunn til trekke forsiktig på smilebåndet.

Nettbrett og smarttelefoner får skylden

Disse to selskapene hadde nemlig en prosentvis vekst i PC-forsendelser på henholdsvis 6,6 prosent og 6,2 prosent i forhold til fjerde kvartal 2012.

Avstanden mellom Lenovo og HP, som tidligere har knivet om førsteplassen blant PC-produsentene, er dermed også i ferd med å øke. Lenovo har nå en markedsandel på 18,1 prosent, mens HP ligger på 16,4 prosent av PC-markedet.

Som tidligere er det den sterke økningen i salget av nettbrett og smarttelefoner som får mesteparten av skylden for nedgangen i PC-markedet. Gartner peker på at når det gjelder Internett-tilkoblede enheter velger folk først smarttelefoner, deretter nettbrett, noe som gjør at PC-er ofte blir sistevalget.

Se under for flere tall.

Selv om Lenovo leder går det også bedre for HP: Har økt omsetningen etter kraftige omstillinger »

Foto: Gartner

(Kilde: Gartner)

Mer om
annonse