Til hovedinnhold

Håper Windows XP-stopp skal redde PC-salget

Vil tvinge brukere til å kjøpe ny maskin, tror Hewlett-Packard.

Microsoft

De siste årene har markedet for stasjonære og bærbare datamaskiner gått kraftig ned, og i fjor tok det sitt største stup på over 20 år. De kalde tallene som lå på bordet hos verdens PC-produsenter viste et fall på 14 prosent over fjoråret, noe som var dobbelt så kraftig som forventet. De største markedsandelene har gått tapt i konkurranse med nettbrettet.

Windows XP skal øke PC-salget

I sin tid håpet produsentene at Microsofts Windows 8 skulle trekke opp salget, men det har ikke gått like bra som man håpet på. Nå ser de derimot frem mot lysere tider, men det er ikke den planlagte oppdateringen til Windows 8.1 som står i senter.

Det er nemlig nesten 12 år gamle Windows XP som igjen skal bidra til salgsfest for PC-produsentene. Microsoft har tidligre varslet at de vil avslutte støtten for Windows XP tidlig neste år, og akkurat det mener nå HP vil være nøkkelen.

Hewlett Packard, som er verdens største PC-produsent, holdt denne uken sin årlige brukerkonferanse. Computerworld.com forteller at selskapet under den påfølgende pressekonferansen åpnet med teksten «Farvel XP, Hei HP!».

Visepresident Enrique Lore i HP, forklarer teksten deres med tall som viser at 40 til 50 prosent av verdens bedriftskunder fortsatt jobber på systemer som kjører Windows XP.

På direkte spørsmål om utfasingen av Windows XP ville hjelpe salget deres mer enn introduksjonen av Windows 8, svarte han bekreftende, og trakk spesiellt frem potensialet i bedriftskundene.

Utfasing tvinger over

Utfasingen vil tvinge bedrifter over på nyere versjoner av Windows, som i sin tur krever kraftigere datamaskiner enn hva de sitter på i dag. Dette tror Lore vil få fart på utskiftingen av gammel maskinvare, og han ser på det som en gigantisk mulighet for PC-produsentene, som vil stå klare med nye modeller for å ta i mot skredet av bestillinger han mener vil komme.

HP falt fra en markedsandel på 23,7 prosent og ned til 15,7 prosent i løpet at fjoråret. Lenovo var PC-produsenten klarte seg best i fjor, ved å holde seg stabil.

Microsoft har en grunn til at de nå avsluttet XP-støtten:
Verden har endret seg voldsomt, skriver Microsofts sikkerhetsekspert »

(Kilder: Computerworld, The Independent)

annonse