Til hovedinnhold

– PC-salget vil fortsette å falle kraftig

Blir snart tatt igjen av nettbrettene, ifølge forskere.

At PC-salget går nedover er en kjent sak, men nå sier ekspertene at salget for hele 2013 vil bli enda dårligere enn først antatt.

Markedsforskningsselskapet IDC mente først at det totale antallet sendte PC-er ville gå ned med 1,3 prosent i 2013, men nå er dette tallet oppjustert til hele 7,8 prosent.

Blir passert av nettbrettene

I tall betyr dette at antallet PC-er som sendes til forhandlere vil bli redusert fra 349,2 millioner i 2012 til 321,9 millioner i 2013.

Ifølge IDC gjenspeiler den kraftige oppjusteringen det dramatiske fallet i PC-salg i første kvartal og selvsagt den sterkt økende populariteten til nettbrettene, som både stadig blir billigere og kan utføre mange av de samme oppgavene som en PC.

IDC tror nettbrett-salget faktisk vil øke med så mye som 58,7 prosent i 2013. Dersom prognosene til selskapet slår til innebærer det at nettbrettene vil ta igjen bærbare PC-er i år, og innen år 2015 vil nettbrettene også kjøre forbi det totale PC-salget.

Beholder PC-ene lenger

Selskapet peker på at nettbrettene ikke alltid erstatter PC-er, men fører derimot til at folk som allerede har PC drøyer lengre enn tidligere med å kjøpe ny.

– Brukerne har ikke nødvendigvis gitt opp PC-en som plattform for mer krevende oppgaver, men slike oppgaver tar opp en stadig mindre del av tiden, og brukere nøyer seg dermed med eldre datamaskiner, sa visesjef i IDC Loren Loverde i en pressemelding.

Forskningsselskapet mener at fallet i PC-salg vil bli mindre igjen i 2014, med en beregnet nedgang på 1,2 prosent. Dette kommer blant annet av at mange maskiner kommer til å bli erstattet siden støtten for Windows XP vil bli avsluttet.

Stadig flere PC-er får berøringsskjerm i konkurransen med nettbrettene: Forskere tror en fjerdel av bærbare PC-er får berøringsskjerm innen få år »

(Kilder: IDC, Reuters)

annonse