Nyhet

PC-salget fortsetter å falle kraftig

Men de nye kvartalstallene har et lite lyspunkt.

For PC-produsentene har det for lengst blitt en smertefull kjensgjerning at smarttelefonene og nettbrettene har gitt tradisjonelle PC-er beinhard konkurranse på markedet.

Mange ganger er det blitt rapportert om den bratte nedgangen i PC-salg. Det mest dramatiske stupet kom i første kvartal i år, da markedsforskningsselskapet IDC meldte om det største kvartalsmessige fallet på tyve år, og tallene for andre kvartal var også langt fra oppmuntrende.

Nå er tallene for tredje kvartal klare, og ikke uventet fortsetter den negative trenden i PC-markedet, men heldigvis med litt forminsket styrke.

Noe svakere nedgang

IDC kan denne gangen melde om en nedgang i verdens PC-forsendelser på 7,6 prosent i tredje kvartal i forhold til samme periode i fjor, fra 88,3 millioner til 81,6 millioner enheter.

Til sammenligning var tallene for første og andre kvartal i år på henholdsvis 14 prosent og 11,4 prosent. Det betyr altså at den skarpe nedgangen tilsynelatende er i ferd med å flate litt ut, men tallene er selvsagt fremdeles dramatiske.

De nye tallene slo også IDCs prognoser med ganske god margin, som lå på 9,5 prosents nedgang i globale PC-forsendelser for tredje kvartal.

Ifølge markedsforskningsselskapet var det primært store innkjøp av PC-er til næringslivet som sørget for at tallene ble bedre enn ventet dette kvartalet. Disse innkjøpene var det hovedsakelig de tre største PC-produsentene HP, Dell og Lenovo som tjente på.

Dårlige Mac-tall i USA

Alle tre kunne nemlig endelig melde om svakt positive resultater, med en oppgang på 2,2 prosent for Lenovo, 0,4 prosent for HP og 0,3 prosent for Dell i forhold til samme kvartal i fjor. Dette er en ganske markant forbedring fra de begredelige kvartalstallene selskapene har lagt frem hittil.

Betydelig verre står det til med Acer og Asus, som opplevde et fall i PC-forsendelser på henholdsvis 34,5 prosent og 34,1 prosent ifølge IDC.

Andre produsenter hadde en samlet nedgang på 5,6 prosent, hvorav Apple alene noterte en ganske bemerkelsesverdig nedgang i forsendelser av Mac-maskiner på hele 11,2 prosent i hjemlandet USA.

HP vil stanse støtten av Windows XP for å redde PC-salget: Det mener de vil tvinge folk til å kjøpe ny PC »

Foto: IDC

(Kilde: IDC)

Les også
Windows XP-stopp har bremset fallet i PC-salget
Les også
2013 ble det verste året noensinne
Les også
– PC-produsenter vil «skremme» Microsoft på CES-messen
Les også
Endelig er HP på bedringens vei
Les også
Lenovo har satt ny inntjeningsrekord
Les også
Acer sliter tungt med økonomien
Les også
Microsoft soper inn penger
Les også
HP sparker over 7000 ansatte i Europa
Les også
PC-markedet er katastrofalt dårlig
Les også
Håper Windows XP-stopp skal redde PC-salget
Les også
– PC-salget vil fortsette å falle kraftig
Les også
PC-salget faller som en stein
Les også
PC-salget faller som en stein
Les også
PC-salget stuper
annonse