Til hovedinnhold

PC-markedet er katastrofalt dårlig

Aldri før har det stupt så mye.

PC-markedet er i skikkelig trøbbel for tiden. Gang, på gang, på gang, på gang har vi rapportert at markedet faller som en stein som en ren konsekvens fra nettbrettet og smarttelefonenes inntog. Hele markedet for minibærbare har tross alt forsvunnet – takket være de håndholdte dingsene som PC-produsentene så langt ikke har klart å konkurrere mot.

Et sammenhengende fall over fire kvartaler har vi sett tidligere i historien, men gårsdagens slipp av omsetningstall fra analysebyrået IDC viser nok et kvartal med betydelige fall for samtlige PC-produsenter. Dette er det femte kvartalet på rad at markedet synker, noe som aldri har skjedd før.

Ned 11 prosent

Totalt sett har hele markedet i andre kvartal falt med 11,4 prosent, sammenlignet med samme kvartal i fjor, melder IDC. De store taperne her er Asus og Acer, der førstnevnte alene faller med over 20 prosent. Sistnevnte sliter mest av alle, med et fall på hele 32,6 prosent.

Den store vinneren er Lenovo, som bare har falt med 1,4 prosent. I forrige kvartal gjorde de det også «godt», ved at de stod på stedet hvil. Interessant er det også å se at Lenovo nå er verden største PC-produsent, fordi de har tatt igjen HP med et par hundretusen solgte enheter.

HP har i andre kvartal falt med «bare» 7,7 prosent, mot nesten 24 prosent i forrige kvartal. At HP har falt så mye det siste året er ene og alene grunnen til at Lenovo kan sikre seg topplasseringen – for ingen av dem har noen særlig form for vekst å vise til.

Det er ventet at Gartner, konkurrenten til IDC, vil slippe sine tilsvarende målinger om kort tid.

Enkelte aktører har imidlertid full tro på at PC-markedet kan reddes:
Intel er helt sikre på at PC-en ikke er død »

Samtlige PC-produsenter faller som en stein.Foto: IDC

(Kilder: Pressemelding, BBC)

annonse