Til hovedinnhold

PC-salget stuper

Nettbrett og Windows 8 får skylda.

Microsoft

Salget av stasjonære og bærbare datamaskiner synker som en stein i Norge. Finansavisen rapporterer om en nedgang på 19 prosent i årets tredje kvartal, og det er det største fallet siden avisen startet målingene for ti år siden.

Dermed ser det ut til at en årelang trend fra utlandet har nådd Norge for fullt. PC-salget i Europa har for eksempel gått nedover i flere år, og trenden ser heller ikke ut til å snu.

Det ble solgt totalt 302 806 PC-er i tredje kvartal, mot 383 406 i fjor. Utviklingen går mot færre solgte datamaskiner i hele 2012 enn fjoråret, og det er første gang siden 2001 at det selges færre PC-er enn foregående år.

Nettbrett og Windows 8

Det er spesielt to konkrete faktorer som får skylda for det sviktende salget. Den første er den økte interessen for nettbrett, og den andre er at privatpersoner og bedrifter har ventet på Windows 8.

– Det er usikkerhet rundt makroøkonomien og en endring i privatmarkedet om hva man ønsker å bruke pengene på. Det norske hjemme-PC-markedet er mettet. Samtidig har mange utsatt kjøp på grunn av at de har ventet på Windows 8, sier PC-direktør i HP, Verner Hølleland.

Noen synker, andre øker

Det er nettopp HP salgssvikten har gått verst ut over. Selskapet har fått halvert PC-salget i forhold til i fjor, mens Dell og Acer synker med henholdsvis 28 og 10 prosent.

Lenovo, Asus og Apple øker derimot salget, til tross for at markedet totalt sett går tilbake. De øker med henholdsvis 34, 16 og 4 prosent.

(Kilde: Finansavisen via Digi.no)

annonse