Til hovedinnhold

– Nei, mobilkameraet ditt er ikke «bra»

Hvorfor mobilkameraet fremdeles har en lang vei igjen å gå.

Vi tar bilder som aldri før. Noe nøyaktig tall på hvor mange bilder som knipses i året har vi ikke, men det er estimert at vi vil ta hele 880 milliarder bilder i 2014.

Svært mange av disse bildene vil bli tatt med et mobilkamera. Og hvorfor ikke? Du har jo alltid kameraet med deg, og nå har teknologien kommet så langt at bildekvaliteten er god, har den ikke?

Vel, akkurat det er vi ikke så sikre på.

Derfor setter vi det litt på spissen og lar to mobilkameraer som hevder å være ekstra gode møte et nyere fullformatskamera, som ikke er stort større enn at det fint kan bli med i veska.

Dette kan komme til å bli stygt. Heng med videre!

Hvorfor er det så viktig?

Et bilde er et bilde, sier du kanskje. Når du knipser 15 bilder i løpet av dagen, av alt fra middagen til buss for tog-køen til det snåle ekornet du treffer på veien, betyr hvert enkelt bilde selvsagt ikke så mye. Men bilder er mer enn bare tilfeldige piksler: de er minner.

Lenge etter at middagen er fortært, lenge etter at du har vendt tilbake etter ferieturen eller lenge etter den lille sprellende bylten har vokst seg til en utfordrende tenåring, kan minnene være svært bleke. Men bildene, de er der fremdeles.

Og når bildene er det eneste du har igjen, er det fint om de er så gode som de kan få blitt.

Tungt skyts mot to småspurv

I fjor lot vi Samsung Galaxy S4 bryne seg på kompaktkameraet FujiFilm FinePix X20. Det gikk ikke så bra, mobiltelefonen ble direkte utklasset. I mellomtiden har det kommet nye aktører på banen og skal vi tro lovordene fra produsentene kan vi langt på vei la kameraet ligge igjen hjemme.

Denne gangen er det «versting»-mobilkameraet i Nokia Lumia 1020 og ultrapikselkameraet i HTC One M8 som skal få bryne seg mot det speilløse fullformatskameraet Sony Alpha A7S.

Hvordan er HTC One M8 som mobiltelefon? Vi har selvsagt testet

Megapikselmonster mot beskjedne luringer

Nokia Lumia 1020 kan skilte med hele 41 megapiksler, en helt vanvittig oppløsning med tanke på størrelsen på bildebrikken, en 2/3 tommer stor bakbelyst bildebrikke. Til sammenligning har Nikons fullformatsensor i D810 «bare» 36,3 megapiksler.

Hvorfor har dette noe å si? Jo større hver enkelt piksel er, dess mer lys – og dermed informasjon – klarer den å registrere. Knøttsmå piksler gir på den andre siden dårligere resultat fordi de ikke klarer å registrere like mye lys.

At salgstriks nummer ett i lange tider har vært messingen om megapiksler, megapiksler, megapiksler gjør det hele desto verre. Takket være dette setter mange likhetstegn mellom antall megapiksler og bildekvalitet – jo flere, jo bedre er kameraet, er oppfatningen. Det er til å rive seg i håret av!

HTC One M8 har valgt en helt motsatt tilnærming til kamerabiten. I denne mobilen sitter det en bildebrikke på knappe 4 megapiksler, fordelt på 1/3 tommer. Teoretisk vil større piksler kunne yte bedre i dårlig belysning.

Og nettopp det er teorien bak fullformatskameraet i testen også. Med 12 megapiksler fordelt på en fullformatsbrikke bør Sony A7s levere svært gode resultater i dårlig belysning.

Hva syns vi om Nokia Lumia 1020? Blant annet at den er den beste kameramobilen på markedet akkurat nå

Mobilkameraets utfordring

Vi har allerede vært inne på små piksler og ulempene disse har, men la oss kikke litt nærmere.

Mobilkameraer er som regel utstyrt med de aller minste bildebrikkene. HTC One M8 har for eksempel en veldig typisk størrelse, 1/3 tommer. Dette betyr en overflate på totalt cirka 17 kvadratmillimeter.

Nokia Lumia 1020 med sin 2/3 tomme stor bildebrikke byr på sin side på en overflate på om lag 58 kvadratmillimeter.

Og så har vi fullformatskameraet Sony A7s da. Det er så utklassing at det nesten gjør vondt. 860 kvadratmillimeter har lyset å boltre seg på.

Stor bildebrikke innebærer også optikk med stor åpning som slipper inn mye mer lys på en gang. Med andre ord har fullformatsbrikken ikke bare mer plass til lyset, men den får også inn betraktelig mer lys på én gang enn mobilkameraene gjør.

Det viktige lyset

Blader: Sony A7s
Blader: Nokia 1020

Hvorfor gnåler vi sånn om lys, lurer du kanskje på. Svaret finner du i opphavet til ordet «fotografi». Det betyr rett og slett «å male med lys». Lyset er avgjørende for at det skal bli et bilde.

Tre faktorer regulerer mengden lys som bildebrikken registrerer. Lukkertid – altså hvor lenge bildebrikken mottar lys, blenderåpning – hvor stor åpningen som slipper inn lyset er og ikke minst ISO-verdi – hvor følsom bildebrikken er for lys

De tre faktorene er helt avhengig av hverandre: går du ett trinn opp eller ned med en av dem, må de andre følge etter dersom du skal oppnå det samme resultatet.

Helt konkret er det særlig blenderåpning og bildebrikkens følsomhet som er akilleshælen til mobiltelefonene. For å kompensere for dårligere egenskaper her, må mobiltelefonen benytte seg av lengre lukkertider. Og blir lukkertiden for lang, ender du opp med uskarpe bilder dersom motivet eller mobiltelefonen er i bevegelse.

Men også i bruk er det store forskjeller på et dedikert kamera og en mobiltelefon. Kameraet har gjerne et vell av fokuspunkt som gjør at fokusering går kjapt og presist.

Urettferdig sammenligning

Undergrunn: Sony A7s
Undergrunn: HTC M8

Klart vi sammenligner Lamborghini og Lada her. Mobiltelefonene har helt andre hensyn som må tas, det er verken plass til en stor bildebrikke eller god og lyssterk optikk når det er snakk om en dings som skal være både en datamaskin, et kommunikasjonsapparat og en musikkavspiller i tillegg til et kamera – og fremdeles gli lett ned i lomma, altså. Et dedikert kamera skal kun gjøre den ene tingen, å ta bilder.

Det er også forskjell på dedikerte kameraer. Det finnes kameraer med såpass små bildebrikker og stusselig optikk at de ikke er stort bedre enn mobiltelefonene.

Men – og dette er ganske viktig – alt for mange ser ut til å lide av den villfarelsen at vi har kommet så langt at det går ut på det samme. Nei, det er ikke det samme. All verdens prosessorkraft kan ikke kompensere for mobiltelefonenes betraktelig dårligere evne til å slippe inn lys, det er rett og slett naturstridig.

For å fortsette bilanalogien kan vi sammenligne det med hvor lang tid det tar Lamborghinien og Ladaen å gå fra null til hundre. Ladaen trenger kanskje medvind og nedoverbakke for å i det hele tatt nå opp i 100 kilometer i timen, mens Lamborghinien bare trenger en håndfull sekunder.

Så kan vi godt diskutere hvorvidt man har behov for en bil som går fra null til hundre på såpass kort tid at hjernen din blir liggende igjen en kilometer bak. Antagelig ikke. Men det er ingen tvil om at det oppstår situasjoner der man trenger noe mer enn en daff, gammel Lada. Delvis av ren trafikksikkerhet, men også for kjøregledens del.

Hva trenger du?

Kompaktkameraet Fujifilm X20
Samsung Galaxy S4

«Jammen, jeg har jo tatt fine bilder med mobiltelefonen min, det holder i massevis for meg!» sier du kanskje. Ja, det gjør kanskje det, under optimale forhold. Stillestående motiver i nok lys håndterer de fleste mobiltelefoner ganske greit. Og dersom du ikke kikker så alt for nøye etter, vil du nok ikke reagere på dårligere detaljnivå heller.

Men det er jo ikke sånn hverdagen vår er. Generelt er ofte de mest verdifulle bildene våre bilder av venner og familie – høyst bevegelige mennesker. Har du små barn, har du garantert merket hvor vanskelig det er å fange akkurat det øyeblikket hvor noe spennende skjer. Det er utfordrende nok med optimalt utstyr og med mobiltelefonen blir resultatet bare trist.

Ikke minst foregår mye av de hendelsene vi vil fotografere i langt fra optimal belysning. Med en gang du beveger deg innendørs, blir det verre. For ikke å snakke om kveldstid, vi som bor i et land som i deler av året er nesten helt mørkt.

Syns du, selv når du er klar over begrensningene, at det likevel er til å leve med er det selvfølgelig helt opp til deg.

Ikke bare det, jeg skal til og med innrømme at jeg har måttet ty til mobilkameraet ved flere anledninger selv. Men ergrer jeg meg over at jeg ikke hadde det dedikerte kameraet mitt med meg? Absolutt. Irriterer jeg meg grønn over at bildene ikke er i nærheten av det de kunne ha vært? Definitivt.

Skjønner jeg at ikke alle stiller samme krav som meg til bildekvalitet? Ja, absolutt. Men ikke klag til meg hvis feriebildene dine ikke står til forventningene, slik som mange beklaget seg over i denne spørreundersøkelsen.

Føler du deg inspirert til å anskaffe et lite, dedikert kamera? Her er småkameraene som banker mobilkameraet ned i støvlene

annonse