Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic Lumix DMC-TZ60

Et kamera proppet med funksjoner

Panasonic har kokt sammen det beste i klassen.

Innledning, batteri og skjerm

Panasonic og Ricoh var tidlig ute med kompakte kameraer som kombinerer kraftig optisk zoom med lommevennlig design. Panasonics første modell – TZ1 – ble lansert for rundt 8 år siden, og på den tiden var 10x «mye zoom». Siden den gang har Panasonic oppdatert omtrent en gang i året, hele tiden utvidet zoomområdet og lagt til nye finesser. Dette er nå en populær klasse hvor alle de store produsentene har minst én modell.

TZ60, som er Panasonics 2014-modell, er en av de større oppgraderingene vi har sett i denne serien, og fortjener en full test. Nytt i forhold til TZ40, som er fra forrige generasjon, er utvidet zoomområde, innebygd søker og støtte for RAW-format. Zoomområdet er nå på hele 30x, og TZ60 har i likhet med TZ40 både GPS og WiFi. TZ40 har dessuten berøringsfølsom skjerm, men det mangler på TZ60, så det er ikke bare forbedringer. Innebygd søker er forøvrig TZ60 alene om i klassen for øyeblikket.

Panasonic har som regel to versjoner av TZ-kameraene, toppmodellen og en litt enklere og rimeligere variant. Det gjelder i år også, i form av TZ55 med 20x zoom, 24–480mm ekvivalent brennvidde og en 16 megapiksel bildebrikke. I tillegg til mindre zoomområde mangler også søker og RAW-støtte, men FZ55 har vippbar skjerm og har dermed en finesse som TZ60 mangler. Kanskje vi får se alt i samme kamera i neste års modell?

Laget i metall

TZ60 er laget i metall og virker robust. Kameraet er nesten helt rektangulært med unntak av objektivet som stikker litt ut på forsiden. Den innebygde søkeren og 30x zoom mot 20x for TZ40 har gjort at TZ60 har blitt litt større og tyngre enn forgjengeren, men det er fortsatt et kamera som går greit ned i en lomme.

Nytt på TZ60 er en kontrollring rundt objektivet, som er mye større og mer solid enn de små kontrollhjulene vi normalt finner på baksiden av kompaktkameraer. TZ60 har forøvrig også et slikt kontrollhjul, som er kombinert med fireveiskontrolleren.

Kameraer som TZ60 kalles ofte «travelzoom» på engelsk, og reisezoom er en bra betegnelse siden disse kameraene er små og lette å ha med – samtidig som de dekker veldig mange motivtyper med det store zoomområdet. I diagrammet til høyre viser vi vekt for TZ60 og noen alternativ med litt forskjellige egenskaper. Sony HX50V ligner mest, og har samme zoomområde og lysstyrke. Olympus Stylus 1 er større, har bare 28-300mm zoom, men bedre bildebrikke og bedre lysstyrke. TZ40 er forrige TZ-generasjon, FZ200 er Panasonics mest avanserte superzoommodell. Panasonic LF1 ligner mye på TZ60 i design, men har bedre bildebrikke og lysstyrke, men bare 28-200mm zoom.

Skjermen på TZ60 er fast, men på lillebror TZ55 kan den vippes opp og ned.

Har både skjerm og søker

Som nevnt er innbygd søker trolig den største nyheten for TZ60, og gjør TZ60 unik i denne klassen. Søkeren er nødvendigvis knøttliten, men likevel fullt brukbar for å komponere bildet hvis det er vanskelig å se LCD-skjermen i kraftig lys. Bruk av søker gir dessuten ekstra stabilitet når man tar bilder, og med 30x zoom og lyssvakt objektiv kan det komme godt med. Spesifikasjonen er 0.2 tommer og 200000 punkter, og den har diopterjustering. Det var mulig å se hele skjermen med bruk av briller.

LCD-skjermen er på tre tommer med 920000 punkter, noe som er ganske typisk for dagens kameraer. Skjermen er ikke vridbar og er heller ikke berøringsfølsom.

Bytte mellom skjerm og søker gjøres med en knapp til høyre for søkeren. Det er altså ingen sensor for automatisk bytte.

Batteriet lades i kameraet

TZ60 har et oppladbart Li-Ion batteri. Det følger med en USB-lader, noe som vil si at batteriet lades i kameraet. Fordelen er liten lader og mulighet for ladning via USB-porten på PC-en eller andre enheter med USB-utgang. Ulempen er at ekstra batteri ikke kan lades mens kameraet er i bruk, men ekstern lader selges som ekstrautstyr. TZ60 leveres med en kabel som kombinerer USB og A/V utgang, så vanlige USB-kabler kan ikke brukes.

Batterikapasiteten på 300 bilder per ladning er ganske typisk for et så lite kamera, men for den som tar mye bilder eller video er ekstra batteri en fordel.