Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCanon Powershot S120

Liten og rask kompakt for entusiastene

Og det får garantert plass i lomma.

Introduksjon

Å tilby et svært lite kompaktkamera, som størrelsen til tross gir entusiasten avanserte innstillinger og muligheter hun forventer å finne, er ingen nyhet av året – til tross for at mange av fabrikantene har prøvd å få det til å låte sånn i lanseringene sine på nylig avsluttede CES 2014.

Canon Powershot S-familien

Velkjent front på Canon S120.Foto: Canon
Baksiden er identisk med forgjengeren.Foto: Canon
Den eneste forskjellen på toppen er litt endret rekkefølge på programhjulet.Foto: Canon

Canon har for eksempel tilbudt slike kamera lenge, helt siden de i 2009 redefinerte hva et kamera i PowerShot S-familien skal være. Da kom kameraet Canon PowerShot S90 på banen, et svært kompakt kamera som likevel tilbød bildefiler i råformat og manuelle innstillinger. I tillegg hadde kameraet et godt objektiv med optisk bildestabilisering.

Siden den gang har Canon kommet med årvisse fornyelser i denne kamerafamilien, der den nyeste modellen heter S120, og den ble lansert tidlig sist høst. Nå har tiden kommet for å se nærmere på dette kameraet.

Vi kjørte en stor test av forgjengeren til det nyeste kameraet, Canon Powershot S110 for et år siden, så det er naturlig å sammenligne med det kameraet i denne testen.

Litt større enn før

Canon S120 er stadig et svært lite kamera; det er størrelsen som er denne kamerafamiliens viktigste egenskap. Selv om det måler ørlite grann større enn forgjengeren, er det fremdeles et lite kamera som fint går nedi de fleste lommer, både i dress- og dongerijakke, eller i bukselomma eller håndveska.

Bredden er økt med 1,2mm til 100mm blank, høyden er de samme 59mm, og dybden har også økt med 2,1mm til 29mm. Vekten har gått opp med 19 gram, til 217 gram. S120 har altså est litt ut på de fleste akser, og spørsmålet er om den noe økete størrelsen gjenspeiler seg i bildekvaliteten? Det kommer vi tilbake til.

Skjermen er av samme størrelse som før, den måler 7,5cm diagonalt, altså tre tommer. Det går ikke an å bruke en større skjerm enn dette på kameraet, fordi den tar allerede mesteparten av plassen på baksiden av huset.

Canon S120: 15.4mm, ISO 80, 1/640, f/4.5.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Oppløsningen har imidlertid blitt doblet, på S120 består skjermen nå av 922000 piksler. Skjermen er også en berøringsskjerm, som kan brukes til å betjene menyene og velge fokuspunkt når du tar bilder.

Også inni er det mer likt enn ulikt, i forhold til forgjengeren. Canon S120 har den samme bildebrikken på 12,1 megapiksler i 1/1.7-tommers format. Lysstyrken til brikken er også lik, den arbeider i området ISO 80 til maks ISO 12800.

De største nyhetene

De største forskjellene på S120 og forgjengeren finner vi likevel inni kameraet: Bedre optikk og raskere prosessor. Objektivet til S120 har den samme brennvidden som forgjengeren, et 5x zoomobjektiv som tilsvarer 24 – 120mm i fullformat. Lysstyrken er imidlertid forbedret med ett blendertrinn. Nå tilbyr kameraet f/1.8 til f/5.7 blenderåpning gjennom zoomområdet.

I tillegg har Canon utstyrt S120 med den nyeste prosessoren de har for denne kameratypen, Digic 6. Den gjør at kameraet generelt yter langt bedre enn forgjengeren, og dette ser vi særlig på serieopptak. S120 klarer 12,1 bilder per sekund for de første fem bildene.

Canon S120: 5.2mm, ISO 80, 1/80, f/8. Legg merke til fargefeilbrytningen mot kanten av bildet i full oppløsning. Helt normalt på små kameraer med vid vinkel, men kraftigere enn hva vi har sett på en stund. Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Deretter holder det en konstant maks skuddtakt på 9,4 bilder per sekund for de neste 635 bildene, avhengig av minnebrikken din. Til sammenligning er det tilsvarende tallet for S110 2,1 bilde per sekund.

Et annet sted vi ser den forbedrete ytelsen er også for videoopptak. S120 støtter nå full HD 1920 x 1080 video med opptil 60 bilder i sekundet. Her stanset forgjengeren på 24 bilder i sekundet.

På testtidspunktet koster Canon Powershot S120 fra knappe 3400 kroner.

I praksis

DEL 2 – I PRAKSIS

Kontrollringen rundt objektivet er karakteristisk for Canons S-familie.Foto: Canon

Canon Powershot S120 er et enkelt kamera i bruk. Det starter opp kjapt, så du har gode muligheter til å rekke å berge øyeblikket idet det skjer. Skjermen er lettlest, og fungerer faktisk greit nok selv om (vinter)sola lyser rett på den. Det er viktig på et kamera uten søker.

Mange likheter

Knappene og betjeningen av dem er så å si identiske med forgjengeren. Knappene på baksiden av huset, til høyre for skjermen, er helt like med S110. Det er fint for de som allerede er vant med denne layouten. For nye brukere bør det ikke være noen problemer med å sette seg inn i bruken av dem.

Canon S120 i P-program: 16.6mm, ISO 100, 1/400, f/4.5.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

På toppen av huset er knappene nesten helt like med S110. Av/på-bryter, utløser, zoom og programvelger er på akkurat samme plass som før. Programvelgerhjulet har også de samme funksjonene som før, etpar av dem har bare skiftet plass, det er alt nytt her.

Den eneste merkbare forskjellen i betjeningen av betydning i forhold til forgjengerne, er blitsen. Den heves ikke lenger med en motor, nå er det en manuell knapp på siden av huset som må brukes for å heve den med. Det betyr at dersom blitsen ikke er ute, vil ikke kameraet reagere på at vi trykker på blitskontrollknappen på baksiden av huset.

Det er først etter at vi har åpnet blitsen at dette fungerer. Dette er litt mer fomlete enn det forgjengerne tilbød, men vi unngår at blitsen bare kommer halvveis opp av huset fordi vi griper kameraet over blitsen, noe som svært lett kunne skje før.

Raskt og enkelt å betjene

Når vi betjener kameraet med høyre hånd, er det kjapt å velge mellom programmene med høyre tommel. I tillegg har vi kontrollhjulet rundt objektivet, som har eksistert på Canons S-familie siden 2009. Det gir rask kontroll på en valgt innstilling i kameraet. I standardinnstillingene til kameraet styrer denne ringen den viktigste funksjonen, etter hvilket opptaksprogram som er aktivt.

Er kameraet i grønn auto, zoomer vi med ringen, er det i P-program, setter vi ISO med den, er kameraet i Tv-program styrer den lukkertiden, er kameraet i Av-program, kontrollerer vi blenderen med kontrollringen. I tillegg kan vi selv stille inn hvilken funksjon ringen skal kontrollere, dersom vi har mer bruk for en annen innstilling på kontrollringen.

Canon S120 i sceneprogram Snø: 5.2mm, ISO 80, 1/800, f/2.8.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Dette er noe som Canon i lang tid var alene om, så de fleste måtte venne seg til denne muligheten. Når det sitter i fingrene, bidrar også dette til at kameraet oppleves som raskt og enkelt å kontrollere.

I tillegg kan kameraets menyer og innstillinger betjenes på berøringsskjermen. Den er presis og reagerer lett, og i disse smartmobil-tider føles denne betjeningen svært «riktig». Dette finner alle enkelt ut av.

Berøringsskjermen kan også brukes når vi tar bilder. Ved å ta på skjermen kan vi velge hvor kameraet skal fokusere og måle lys. Dette er sikkert fint for nye fotografer fra denne tidsalderen, men vi som har vært med en stund, klarer oss fint med et fast punkt midt på skjermen. Det føles like effektivt å plassere merket på det vi ønsker å måle og fokusere, for deretter trykke utløseren halvveis inn, og så komponere bildet.

S120 tilbyr imidlertid begge mulighetene, her er det bare å gjøre det som føles mest naturlig.

Wi-Fi, men ikke GPS

Powershot S120 har, akkurat som sine forgjengere, innebygd trådløst nettverk. Denne tilkoblingsmuligheten er først og fremst ment for å dele bildene ut av kameraet, uten å bruke kabel eller minnekortleser. Bildene lar seg overføre til PC-er, smartmobiler, nettbrett og direkte til trådløse skrivere.

I tillegg kan bildene sendes ut på internett som e-post, til Canons egen bildedelingstjeneste, eller til andre internett-tjenester som Facebook, Twitter eller Flickr.

Kameraet kan også brukes mot mobiltelefoner eller nettbrett, men kun for å motta posisjonsdata fra enhetens GPS. For S120 har ikke egen GPS innebygd, men lener seg altså på telefonens GPS-brikke. Merkelig løsning.

Det som er verre, er at det ikke er mulig å fjernstyre kameraet fra mobilen eller nettbrettet. Dette er en svært populær funksjon i småkameraer fra andre leverandører, men øyensynlig ikke noe som Canon synes er viktig.

Det mener vi er synd, og en åpenbar svakhet ved kameraet. Søkerbilde på skjermen til mobilen, og fjernutløsning derfra, åpner for mange nye fotomuligheter. De ser vi ikke snurten av med dette kameraet.

God i mørket

Canon S120 i sceneprogram Natt: 21.5mm, ISO 3200, 1/20, f/5.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Denne kamerafamilien har alltid klart seg godt i lite lys, og heller ikke Powershot S120 skuffer i så måte. Dette handler ikke utelukkende om at bildebrikken har sin maksimale lysfølsomhet tilsvarende ISO 12800. Som vi skal se på neste side når vi tar med oss kameraet inn i Akams testlab, er det få grunner til å ta bilder med den innstillingen.

Når vi tar bilder i lite lys, velger også kameraet en langt lavere ISO-innstilling enn dette, når vi lar kameraet velge selv. Det er nemlig ikke nødvendig med så høy ISO-verdi. Når vi har vært ute på kveldstid med dette kameraet, har vanligvis de mørkeste bildene brukt maks ISO 3200.

Dette handler like mye om optikken, og her har denne kamerafamilien alltid fått langt bedre objektiver enn de rimeligste og enkleste variantene, som Canon har i hyllene sine.

I tillegg til lyssterk optikk, har S-serien også en svært vellykket optisk bildestabilisering innebygd. Dette gjør at vi kan tillate oss lengre lukkertider når vi fotograferer på frihånd, og det betyr i sin tur skarpere bilder, selv i overraskende lite lys. Dersom det er lys nok til at kameraet klarer å fokusere, så vil du som regel få bilder som ofte blir overraskende gode.

I innendørsmiljøer med lite lys er det dermed nesten aldri nødvendig å bruke blitsen. Du får skarpe nok bilder, samtidig som at du slipper at blitsen «blåser ut» den hyggelige stemningen rundt stearinlysene som du ønsket å formidle. Dette synes vi er en av de beste egenskapene til dette kameraet.

Bildekvalitet

DEL 3 – BILDEKVALITET

Canon S120: JPEG i ISO 12 800.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Så er det på tide å legge Canon Powershot S120 på testbenken i Akams testlab. Her bruker vi en standardisert metode for sjekk av fargegjengivelse og støy på forskjellige ISO-verdier. Det er kun disse elementene vi fokuserer på i den litt enklere testmetoden som vi bruker i denne testen.

Vi har tatt bildene med fast blender på f/4.5 i A-program, og gått gjennom alle ISO-verdier som kameraet tilbyr. For å tilfredsstille programvaren som analyserer fargegjengivelsen for oss, må bildene eksponeres «riktig» for dette programmet. For S120 medfører det at vi måtte legge på +2/3 EV eksponeringskompensering for å få et lysnivå i bildene som er innenfor rammene for at analysen skal bli riktig.

Vi tok bildene med både JPEG og RAW, og bortsett fra det første bildet er det RAW-filene som er brukt. De ble konvertert til lossless 16-bits TIFF ved hjelp av Digital Photo Professional, den medfølgende programvaren fra Canon. Fra disse filene ble utsnittene gjort, og lagret i lossless PNG. Det er disse filene du ser her.

Vi har altså valgt å sammenligne bildekvaliteten mot forgjengeren Canon Powershot S110, et kamera som fikk rosende omtale og karakteren «Anbefalt» da vi hadde det inne til test i fjor. Vi er på leting etter mulige forbedringer som har kommet til i den nyeste modellen.

Detaljgjengivelse i JPEG og RAW

Under her ser du et bilde tatt med testkameraet på laveste ISO (ISO 80), slik at bildestøy ikke er en faktor for gjengivelsen. Her sammenligner vi samme bilde, tatt i JPEG med standardinnstillinger og RAW.

Du kan veksle mellom bildene ved å føre musepilen over bildet:

  • Musepilen ikke over bildet: JPEG
  • Musepilen over bildet: RAW

Canon Powershot S120 ISO 80, JPEG og RAW

Det er små forskjeller på RAW og JPEG i beste kvalitet. Vi kan ane noen flere detaljer i JPEG-en, dette kommer av den automatiske oppskarpingen som kameraet gjør. Dette ville vi uansett finjustert for i "fremkallingen" av en RAW-fil. Det et noen flere detaljer i de mørkeste partiene i RAW-filen, men alt i alt lager Canon S120 bilder med svært god detaljgjengivelse i JPEG.

Bildestøy

Generelt om bildestøy

Det er ikke bare optikken som begrenser et kameras evne til å gjengi detaljer, men også bildestøyen. Bildestøy oppstår i dårlig lys fordi man for å kompensere for lite lys må forsterke signalet fra bildebrikken for å få et riktig bilde. Problemet er bare at når man gjør det, forsterker man også feilene, også kjent som bildestøy eller bare støy. Det finnes en del automatikk som forsøker å se forskjell på signal og støy og luke ut det siste mens man beholder det første, men til syvende og sist vil støyfjerning alltid i større eller mindre grad gå ut over detaljene. Det er dessverre ikke til å unngå, og jo mindre pikslene er, jo større blir problemet. Mange piksler på en liten bildebrikke, som for eksempel er vanlig i mobiltelefoner, er med andre ord ikke noe som vil gi god bildekvalitet i dårlig lys. Få piksler på en stor bildebrikke, vil derimot gi bedre bilder i dårlig lys. Samtidig spiller selve teknologien til en viss grad inn, og en nyere brikke vil ofte kunne gi bedre bildekvalitet enn en eldre, selv om den nye er mindre eller har flere piksler, eller begge deler. Det eneste som til syvende og sist kan fortelle noe om hva som er best, er sammenlignbare målinger og tester.

Alle bildene under er basert på RAW-filer fra de respektive kameraene. Disse filene er altså konvertert lossless fra RAW via TIFF til PNG, der utsnittene er hentet fra.

Du kan veksle mellom bildene ved å føre musepilen over bildet:

ISO 80 - Musepilen ikke over bildet: Canon Powershot S120, pekeren over: S110:

ISO 100 - Musepilen ikke over bildet: Canon Powershot S120, pekeren over: S110:

ISO 200 - Musepilen ikke over bildet: Canon Powershot S120, pekeren over: S110:

ISO 400 - Musepilen ikke over bildet: Canon Powershot S120, pekeren over: S110:

ISO 800 - Musepilen ikke over bildet: Canon Powershot S120, pekeren over: S110:

ISO 1600 - Musepilen ikke over bildet: Canon Powershot S120, pekeren over: S110:

ISO 3200 - Musepilen ikke over bildet: Canon Powershot S120, pekeren over: S110:

ISO 6400 - Musepilen ikke over bildet: Canon Powershot S120, pekeren over: S110:

ISO 12800 - Musepilen ikke over bildet: Canon Powershot S120, pekeren over: S110:

I det store og hele er bildekvaliteten noenlunde lik. Begge kameraene gir riktig så bra bilder opptil ISO 1600, og helt akseptabel kvalitet på ISO 3200. På ISO 6400 og 12800 blir bildene altfor grøtete, særlig på maks ISO. Disse innstillingene er bare å unngå, og det vet Canon også, siden Auto-ISO bare ytterst sjeldent velger en innstilling høyere enn ISO 3200.

Fargegjengivelse

Når Canon Powershot S120 er stilt inn til å ta opp bilder i råformat, får vi ikke mulighet til å påvirke hvilke fargemetning kameraet skal bruke. Dermed er dette standardverdien som kameraet bruker i denne innstillingen. I fargeanalysen vår ser vi at kameraet da produserer bilder med en chromaverdi – fargemetning – på oppunder 120 prosent. Dette er akkurat innenfor anbefalingene til produsenten av vårt testsystem. De oppgir at en chroma opptil 120% er akseptabelt, og ikke en feil.

Canon velger altså å lage så livlig fargemetning som tillatt, også når vi tar opp råfiler.

Når vi studerer grafene for fargegjengivelse, er det første som slår oss at Canon S120 er svært konsekvent fra laveste til høyeste ISO. Det er bare på noen få punkter vi ser noen forskjeller, og det er ikke mye det dreier seg om.

Kameraet gjengir gråtoner svært godt. Hudtoner er også svært presise, bare dratt med litt mer metning. Ingen liker gråbleike ansikter på bildene sine. I rødt, grønt og lillaområdet er også korrekte, bare dratt opp med friskere metning.

De største avvikene ser vi i gult/oransje og i blått. Her har fargene sklidd ut, men ikke så mye at det er alarmerende. Alt i alt er vår dom at Canon S120 gjengir farger godt, om enn så friskt som det er tillatt.

Nedenfor kan du se nærmere på fargegjengivelsen til testkameraet i forhold til det perfekte. Firkantene representerer her korrekt farge, plassert i AdobeRGB-fargerommet, og sirklene er fargen slik kameraet har avfotografert samme farge. Linjene øverst til høyre og nederst til venstre angir fargerommets grenser, og linjene mellom kvadratene og sirklene angir avviket. Jo lengre en linje er, desto større er avviket på den fargen fra idealet.

Du kan veksle mellom grafene ved å føre musepilen over bildet:

  • Musepilen ikke over bildet: ISO 80
  • Musepilen over bildet: ISO 12800

Canon Powershot S120 fargegjengivelse i ISO 80 og ISO 12800

Oppsummering

DEL 4 – KONKLUSJON

Det er ingen tvil om at Canon Powershot S120 er et godt kamera. Det er lite og lett, slik at det er enkelt å alltid har det på lur i lomma. Samtidig er det avansert nok til å tilby en fotograf med litt mer enn grunnleggende interesse for foto de kreative og manuelle mulighetene fotografer i den kategorien forventer.

Skjermen på Canon S120 er forbedret, og den fungerer bra.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Entusiastkompakt

Dette er altså et godt kompaktkamera for kompetente fotografer, slik at det fungerer godt som «snapshot-kamera» for entusiastene. Det er også et prima nummer-to-kamera på tur. Selv ikke de mest innbarkete fotoentusiastene går med speilrefleksen parat i hånden, absolutt hele tiden. Da kan dette kameraet fungere godt som et ekstra kamera for å fange øyeblikkene idet de hender.

Samtidig er ikke Powershot S120 en voldsom forbedring og svært forskjellig fra fjorårets utgave, Powershot S110, som vi gav karakteren «Anbefalt» da vi testet den modellen for cirka et år siden.

Så da må spørsmålet være om det er noen grunn til å bytte til S120, om man eier en S110 allerede? I tillegg har ikke Canon trukket fjorårets modell fra markedet ennå, så S110 er også fremdeles i handelen. Dermed er det kameraet et høyst reelt alternativ til årets utgave, også for fotografer som skal kjøpe helt nytt kompaktkamera nå.

Canon S120 i sceneprogram Natt: 8.8mm, ISO 1600, 1/50, f/3.2.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

1400 kroner i forskjell

Et kjapt søk på prisguiden vår viser at Powershot S110 går i skrivende stund for rett under 2000 kroner. Samtidig koster Powershot S120 knappe 3400 kroner. Er det verd prisforskjellen? Det er et spørsmål hver enkelt er nødt til å besvare, basert på egen lommebok og egne behov.

Hovedforskjellene mellom disse to kameraene er at S120 er strået hvassere i dårlig lys, takket være den forbedrete lysstyrken til objektivet. I tillegg er S120 dramatisk raskere enn forgjengeren, det ser vi spesielt tydelig i forbindelse med serieopptak.

Om disse elementene er svært viktige for deg, er det klart at S120 er det riktige valget. Ellers vil S110 antakelig være godt nok, og så kan du bruke de 1400 kronene du sparte på stativ og minnekort i stedet. Ditt valg.

Andre alternativer

Det er også mange andre alternativer på markedet. I samme prisområde finner vi for eksempel Panasonic Lumix DMC LX-7 til cirka 3200 kroner, Fujifilm FinePix X20 til cirka 3900 kroner og Sony Cyber-shot DSC-RX100 til snaue 3700 kroner. Dersom bildekvalitet og muligheter er viktigst, og prislappen ikke så nøye, så finnes også alltid Sony Cyber-Shot DSC-RX100 II til 5745 kroner der, som et svært anerkjent alternativ.

annonse