TestCanon Powershot S120

Liten og rask kompakt for entusiastene

Og det får garantert plass i lomma.

Introduksjon

Å tilby et svært lite kompaktkamera, som størrelsen til tross gir entusiasten avanserte innstillinger og muligheter hun forventer å finne, er ingen nyhet av året – til tross for at mange av fabrikantene har prøvd å få det til å låte sånn i lanseringene sine på nylig avsluttede CES 2014.

Canon Powershot S-familien

Velkjent front på Canon S120.Foto: Canon
Baksiden er identisk med forgjengeren.Foto: Canon
Den eneste forskjellen på toppen er litt endret rekkefølge på programhjulet.Foto: Canon

Canon har for eksempel tilbudt slike kamera lenge, helt siden de i 2009 redefinerte hva et kamera i PowerShot S-familien skal være. Da kom kameraet Canon PowerShot S90 på banen, et svært kompakt kamera som likevel tilbød bildefiler i råformat og manuelle innstillinger. I tillegg hadde kameraet et godt objektiv med optisk bildestabilisering.

Siden den gang har Canon kommet med årvisse fornyelser i denne kamerafamilien, der den nyeste modellen heter S120, og den ble lansert tidlig sist høst. Nå har tiden kommet for å se nærmere på dette kameraet.

Vi kjørte en stor test av forgjengeren til det nyeste kameraet, Canon Powershot S110 for et år siden, så det er naturlig å sammenligne med det kameraet i denne testen.

Litt større enn før

Canon S120 er stadig et svært lite kamera; det er størrelsen som er denne kamerafamiliens viktigste egenskap. Selv om det måler ørlite grann større enn forgjengeren, er det fremdeles et lite kamera som fint går nedi de fleste lommer, både i dress- og dongerijakke, eller i bukselomma eller håndveska.

Bredden er økt med 1,2mm til 100mm blank, høyden er de samme 59mm, og dybden har også økt med 2,1mm til 29mm. Vekten har gått opp med 19 gram, til 217 gram. S120 har altså est litt ut på de fleste akser, og spørsmålet er om den noe økete størrelsen gjenspeiler seg i bildekvaliteten? Det kommer vi tilbake til.

Skjermen er av samme størrelse som før, den måler 7,5cm diagonalt, altså tre tommer. Det går ikke an å bruke en større skjerm enn dette på kameraet, fordi den tar allerede mesteparten av plassen på baksiden av huset.

Canon S120: 15.4mm, ISO 80, 1/640, f/4.5.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Oppløsningen har imidlertid blitt doblet, på S120 består skjermen nå av 922000 piksler. Skjermen er også en berøringsskjerm, som kan brukes til å betjene menyene og velge fokuspunkt når du tar bilder.

Også inni er det mer likt enn ulikt, i forhold til forgjengeren. Canon S120 har den samme bildebrikken på 12,1 megapiksler i 1/1.7-tommers format. Lysstyrken til brikken er også lik, den arbeider i området ISO 80 til maks ISO 12800.

De største nyhetene

De største forskjellene på S120 og forgjengeren finner vi likevel inni kameraet: Bedre optikk og raskere prosessor. Objektivet til S120 har den samme brennvidden som forgjengeren, et 5x zoomobjektiv som tilsvarer 24 – 120mm i fullformat. Lysstyrken er imidlertid forbedret med ett blendertrinn. Nå tilbyr kameraet f/1.8 til f/5.7 blenderåpning gjennom zoomområdet.

I tillegg har Canon utstyrt S120 med den nyeste prosessoren de har for denne kameratypen, Digic 6. Den gjør at kameraet generelt yter langt bedre enn forgjengeren, og dette ser vi særlig på serieopptak. S120 klarer 12,1 bilder per sekund for de første fem bildene.

Canon S120: 5.2mm, ISO 80, 1/80, f/8. Legg merke til fargefeilbrytningen mot kanten av bildet i full oppløsning. Helt normalt på små kameraer med vid vinkel, men kraftigere enn hva vi har sett på en stund. Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Deretter holder det en konstant maks skuddtakt på 9,4 bilder per sekund for de neste 635 bildene, avhengig av minnebrikken din. Til sammenligning er det tilsvarende tallet for S110 2,1 bilde per sekund.

Et annet sted vi ser den forbedrete ytelsen er også for videoopptak. S120 støtter nå full HD 1920 x 1080 video med opptil 60 bilder i sekundet. Her stanset forgjengeren på 24 bilder i sekundet.

På testtidspunktet koster Canon Powershot S120 fra knappe 3400 kroner.