NyhetTorkel Thoresen i Telenor Satellite Broadcasting

Så nærme kan du sitte TV-en

Du kan fint ha 80-tommers stor TV på vanlig seeravtand.

Hardware.no/Fornebu: Det finnes en grense for hvor nærme du kan sitte en TV før øynene dine ser overgangen mellom pikslene på skjermen. Tar vi utgangspunkt i den gjennomsnittlige avstanden vi har fra TV-en i stua vår, finnes det ikke mange TV-er per i dag som er i fare for å bli for stor.

Med nye 4K-skjermer kan du ha en enda større TV-er før øyet ditt begynner å skille mellom punktene på skjermen, men har vi behov for så stor flatskjerm hjemme? Vi har tatt en prat med Torkel Thoresen, teknologisjef i Telenor Satellite Broadcasting, som har sett nærmer på hvordan forholdet mellom avstand og oppløsning henger sammen.

– Tar vi utgangspunkt i dagens gjennomsnittlige sitteavstand kan du ha opptil 130 tommer stor TV med 4K-oppløsning, forklarer han.

Så presist er øyet

Menneskeøyet er meget presist, og blant annet har det evnen til å skille fine detaljer, også kalt synsskarphet. Dette måles ofte i antall sykluser øyet klarer å skille per grad (CPD, cycles per degree). Én grad av synsfeltet ditt er om du tar en gjenstand som er 1,75 centimeter bred og holde denne på en meters avstand fra øynene dine. Det du da ser mellom ytterkantene på denne gjenstanden representerer én grad.

Foto: Shutterstock

– Det man vanligvis sier er at du med normalt syn kan du se 50 CPD på én meters avstand. Det betyr at en hvit og en sort kolonne ved siden av hverandre kan være 0,35 millimeter bred. I praksis betyr det at du kan sitte én meter unna en flatskjerm på 32 tommer, dersom den har en oppløsning på 1080p, forklarer Thoresen.

Norske stuer er innredet forskjellig, og der varierer hvor langt unna man sitter TV-en. Men allikevel finnes det et omtrentlig snitt for hvor nærmere TV-en står godstolen i stuen vår.

– I en normal stue pleier vi å si at en gjennomsnittlig avstand frem til TV-en er omtrent 2,5 meter, poengterer Thoresen.

Den første tanken som slår oss er da hvor stor TV det er mulig å presse inn i stuen, gitt at oppløsningen er 4K. Thoresen trykker på en knapp på PC-en sin, og en plansje fra en PowerPoint-presentasjon popper opp.

Så nærme kan du sitte

På denne får vi servert en oversikt over hvor nærme du kan sitte en TV før du passerer grensen som gjør at du begynner å se skillet mellom punktene. Tar vi utgangspunkt i at avstanden frem til TV-en er 2,5 meter, er smertegrensen for hvor stor skjerm du kan ha ved en oppløsning på vanlig HD hele 80 tommer. Som du ser av tabellen nedenfor justeres størrelsen opp ytterligere når vi hever oppløsningen til 4K. Da kan du gå for en 133 tommer stor flatskjerm før du er på grensen til å kunne se piksler.

Thoresen trykker frem neste plansje, som er den samme tabellen, bortsett fra at 8K nå også er tatt med. Da endres størrelsen du kan ha på 2,5 meters hold til vanvittige 270 tommer. Da begynner andre problemer å dukke opp. En 270 tommers skjerm er nemlig over 3,3 meter høy.

Hele tabellen ser du nedenfor. Antall tommer behøver nødvendigvis ikke være den eksakte størrelsen fremtidens TV-er kommer i, men er ment som en pekepinn for å vise deg sammenhengen mellom oppløsning og avstand.

Skjermstørrelse:Minimumsavstand til TV-en (oppgitt i meter)
Antall tommer:Bredde og høyde på bildet (oppgitt i centimeter) HD (1920x1080): 4K (3840x2160):8K (7680×4320):
3271 x 401 meter0,60 meter0,3 meter
50111 x 621,56 meter0,93 meter0,47 meter
80177 x 1002,49 meter1,49 meter0,75 meter
133294 x 1664,14 meter2,48 meter1,24 meter
200443 x 2496,23 meter3,74 meter1,87 meter
250553 x 3117,78 meter4,67 meter2,33 meter
270598 x 3368,41 meter5,04 meter2,52 meter

Trenger vi 8K?

OL ble vist i Cubby Broccoli Cinema ved National Museum i Bradford England. Foto: Torkel Thoresen

Ved å se nøyere på tabellen ser vi at det vil stoppe seg selv rent fysisk hvor stor flatskjerm du kan ha i en vanlig norsk stue. Med 4K-oppløsning vil altså en skjerm på over 120 tommer bli et alternativ, noe vi tror ikke er utenkelig, men 8K ser jo unektelig ut til å være «overkill» for Ola Nordmann.

Det har allerede vært gjort prøvesendinger i 8K under det foregående OL i London, og Thoresen var på plass for å oppleve hvordan oppløsningen fungerte i praksis, og hans erfaringer underbygger våre antagelser som at 8K fort kan blir litt for mye av det gode – om du ikke har en meget stor stue.

Her ser vi åpningssermonien fra London OL. .Foto: Torkel Thoresen

– Disse 8K-sendingene ble vist i en kinosal under OL i London, der det var syv seterader i salen. Jeg og min kollega varierte avstanden til lerretet for å gjøre oss opp et inntrykk av hvordan det opplevdes på ulike avstander. Etter å ha sett fem timer med 8K var vår konklusjon; vi kunne ikke komme nærme nok, selv på første rad var det ikke mulig å se pikslene, forteller Thoresen entusiastisk.

Vil trenge ny skjermteknologi

Høyere oppløsning gjør altså at vi kan kjøpe langt større flatskjermer, men det betyr ikke automatisk at vi kommer til å kjøpe størst mulig TV av den grunn. Da må flere ting endres på, tror Thoresen.

– Tar vi for eksempel en 130 tommer stor flatskjerm, er jo denne omtrent tre meter bred og 160 centimeter høy. Når du slår av denne TV-en blir den jo sort – en stor og trist mørk overflate jeg tror de fleste ikke vil ha i stuen sin. Derfor må vi finne på noen annet – derfor trenger vi en ny skjermteknologi, sier Thoresen.

Han hopper raskt ut av PowerPoint-presentasjonen og tar frem et bilde fra en demonstrasjon Cisco hadde på kringkastningsmessen IBC tidligere i år. På bildet kan vi se at selve veggen har blitt til en TV, og dette tror Thoresen er en mulig vei å gå for fremtidens skjermer.

Her ser vi prototypen som Cisco viste frem under årets IBC-messe.Foto: Torkel Thoresen

– Dette er et konsept vi fikk en smakebit av tidligere i år, der hele veggen i stuen din er forvandlet til en skjerm. På denne kan du for eksempel se en film over hele flaten eller dele opp overflaten slik at du for eksempel får et vindu med nyhetene og Facebook hver for seg. Den overflaten som ikke brukes kan for eksempel imitere tapetet eller fargen på veggene i stuen. Dette tror jeg kan være en mulig løsning, sier han.

Problemet er at dette er skjermteknologi som ennå ikke er utviklet. Vi trenger skjermer som ikke er en svart flate når de ikke viser fjernsyn.

Når vil TV-teknologien være så bra at den ikke trengs å utvikles lengre?

Thoresen snur seg, tar tak i gardinen og trekker den raskt til side.

– Den dagen en TV kan gjengi det jeg ser ut av dette vinduet, like gode farger, jevne bevegelser og skarphet. Da er vi i mål, avslutter han.

Vi har tidligere snakket med Torkel Thoresen om han hadde kjøpt seg 4K-TV
Les om hvorfor han ville ventet »

Les også
Har du ingen anelse om hvilken TV du skal kjøpe?
Les også
Til venstre: TV-en din i dag. Til høyre: TV-en din i morgen.
Les også
Slik blir Netflix i 4K – allerede i februar
Les også
– Jeg hadde ventet med å kjøpe 4K-TV
Les også
Nå løsner det: Den siste 4K-kjempen kutter prisene
Les også
Dette er de 10 heteste TV-ene akkurat nå
Les også
– Dette er årets beste TV
annonse