Nyhet

Fremtidens HDMI er endelig her

Nå kan 4K-innholdet bare komme.

Den nye HDMI 2.0-standarden er det nok mange som venter i spenning på, spesielt med tanke på de nye kapasitetskravene til 4K-TV-ene, som nå for alvor har begynt å ankomme markedet.

En del informasjon om standarden har allerede kommet ut, men nå er endelig HDMI 2.0 offisielt kunngjort, melder utgiveren i en pressemelding. Det betyr at spesifikasjonene endelig er bekreftet.

4K med 60 bilder per sekund

Først og fremst får HDMI 2.0, som tidligere antatt, en båndbredde på 18 Gbit/s. Det innebærer at standarden har nok plass til å overføre 4K-video, altså video med oppløsning på 3840 x 2160 piksler, med en frekvens på 60 bilder per sekund.

Det som er nytt på lydsiden er at HDMI 2.0-standarden støtter opptil 32 lydkanaler og en samplingsfrekvens på maksimalt 1536 kHz. I tillegg er såkalt dynamisk synkronisering av lyd og bilde nå mulig, slik at disse ikke kommer ut av takt med hverandre.

Kapasitetsøkningen gjør også at det blir mulig med overføring av fire ulike lydspor samtidig til ulike brukere, samt overføring av to samtidige videosignaler til den samme skjermen, dersom du skulle ha behov for det.

Kommer dette kvartalet

Ellers er det bekreftet at standarden støtter det brede kinoformatet 21:9 og at selve de fysiske kontaktene er uendret, noe som betyr at standarden er bakoverkompatibel med dagens HDMI 1.4-teknologi.

Det er ennå uvisst nøyaktig når HDMI 2.0 kommer på markedet, men 4K-TV-er med den nye standarden har allerede blitt annonsert denne uken – og flere vil trolig komme i dag, under den pågående IFA-messen. Med informasjon kan du lese på HDMIs hjemmeside.

4K-modeller blir stadig mer tallrike:
Nå kommer to nye 4K-TV-er til Norge »

Med oppgradert HDMI-standard blir det flere muligheter i stua:
Slik gjør du TV-en til det ultimate underholdningssenteret »

(Kilder: Pressemelding, Engadget, Flatpanels.dk)

Les også
Dette er alt utstyret du må ha for å se 4K
Les også
Netflix får video med skyhøy oppløsning
Les også
Dette vet vi om fremtidens HDMI-kabel
Les også
Superoppløsningen får TV-markedet til å vokse igjen
Les også
I dag sender Sony ut 4K-boksen
Les også
Selger svinbillig 4KTV
Les også
Hva er 4K?
Les også
Slik velger du rett HDMI-kabel
annonse