Tek.no

Test Samsung S34E790C

Samsungs første buede PC-skjerm imponerer

Den nye skjermhverdagen har kommet, lar vi oss overbevise?

Buede skjermer er på mange måter den store greia nå for tiden. TV-produsentene har allerede pumpet ut en rekke modeller på markedet, og de fleste har akseptert det nye formatet. På fjorårets teknologimesse i Berlin – IFA – viste Samsung frem sin første buede PC-skjerm. Får vi samme utviklingen innenfor PC-skjermer som vi har hatt for TV-er vil vi i tiden fremover få en rekke modeller å velge mellom.

Samsungs S34E790C har nå funnet veien inn til vår testbenk, hvor vi står klare til å ta fatt på den 34-tommer store modellen, som i tillegg å være buet også har et 21:9-format, noe som igjen gjør at du får en oppløsning på 3440 ganger 1440 piksler.

Poenget med å ha en buet skjerm er todelt. For det første skal du bli mer involvert og leve deg inn i handlingen, i tillegg får du riktigere proporsjoner på bildet siden alle pikslene i bildet mer eller mindre har samme avstand til øynene dine.

Det er med andre ord mye som er uvant med denne skjermen, og hvordan det går på testbenken er det bare én måte å finne ut på.

Henter designelementer fra toppmodellene på TV-fronten

Skjermens fot kommer ferdig montert fra fabrikk, så dette er noe du slipper å tenke på. For øvrig er det en stilren modell som Samsung byr på, med enkle og smale rammer som er vinklet inn mot selve panelet. Disse rammene omkranses igjen av en lys, børstet aluminiumsramme.

Foten som følger har klare likhetstrekk med selskapets toppmodeller på TV-fronten, hvor foten er festet til skjermen i bakkant, og fronten av foten er i børstet aluminium. Du har forøvrig mulighet til å høydejustere skjermen ved at du enkelt kan trekke den opp eller ned.

I utgangspunktet er dette en design vi liker godt, men den har en ulempe. Rammene er nemlig vinklet slik at de ofte fanger opp lys fra omgivelsene, og med det blir «lysende» blanke. Det er et irritasjonsmoment dersom du ønsker å ha noe lys på mens du for eksempel spiller.

På baksiden finner du en rekke tilkoblingsmuligheter, og du kan velge blant tilkoblinger som DVI, HDMI og DisplayPort. Strømtilførselen går dessverre via en ekstern løsning, så her er du nødt til å ha en klumpete strømforsyning liggende på pulten eller hengende under.

Om du ikke liker foten, eller bare vil henge skjermen på veggen er det fritt frem for sånt. Skjermen følger normal VESA-standard.

Bildekvalitet

I disse UHD-tider er det litt uventet å få levert 3440 piksler i bredden. Vi hadde faktisk regnet med at Samsung hadde holdt seg til 2160 piksler i høyden og heller satset på 5040 piksler i bredden. Nå er likevel 3440 ganger 1440 piksler på 34 tommer ganske bra, og gir oss en pikseltetthet på 110 PPI. En 28-tommers UHD-skjerm vil til sammenligning kunne skryte av 157 PPI.

Samtidig er det vanskelig ikke å bli slått over storheten og detaljene i bildet. Selv om det ikke er UHD eller enda drøyere er det milevis over 1920 ganger 1080, som nærmest har blitt referansen i dag.

Ut av esken er ikke bildeinnstillingene på Samsungs kurvede skjerm så aller verst, men ser vi nøyere på hvitbalansen er det likevel en del som kan forbedres. Hvitbalansen trekker seg litt mot grønt, ved at grønnfargen ikke treffer skikkelig sammen med både gult og rødt. Ellers er blått og cyan bedre, mens magenta på sin side er helt presis. Samtidig viser våre målinger at skjermen med innstillingene fra fabrikken gir omlag 309 cd/m2 (candela) i lysstyrke, noe som er helt innenfor.

farger kalibrert.

Vi gir skjermen en kalibrering ved hjelp av vårt Spyder-system, og etter at programmet har gjort sine endringer ser vi at fargene blir noe mer presise. Spesielt blir grønn og rød en del bedre, mens gul på sin side fortsatt har et stykke igjen før den er helt innenfor. På den andre siden blir cyan mer presis, og totalt er hvitbalansen noe bedre, og grenser nå heller litt mot rødt enn grønt, som igjen gir et litt varmt bilde.

Som alltid er det sentralt hvor lang tid det tar fra skjermkortet tegner opp et bilde til det faktisk har kommet på skjermen. Midt på skjermen måler vi en input lag 10,7 ms, noe som er svært bra. Dette er noe annet enn panelets responstid, som altså kommer på toppen av det hele.

Best på underholdning

Battlefield 4 – 1920 ganger 1080.

21:9-formatet er veldig uvant til spillbruk, men kombinerer vi kurvingen på bildet er det liten tvil om at dette gjør noe med opplevelsen. Skjermen er stor nok i høyden, du får alt på sidene som en bonus.

I bilspill er dette veldig artig, og bidrar til en økt fartsfølelse. Vi merker oss at vi lener oss mer over i svingene, akkurat som kroppen nærmest forventer å bli slengt ut til siden i det vi begynner å ratte.

Samme sted, men med 3440 ganger 1440 piksler. Legg merke til den ekstra informasjonen på hver side.

Skytespill fungerer kanskje ikke like optimalt, det blir lett at vi nistirrer rett på skjermen og ikke ut til sidene. Til tross for dette synes vi opplevelsen blir bedre, du går ikke glipp av noe og det er ingen direkte ulempe å ha det ekstra brede bildet. Du får derimot ekstra informasjon. Om du velger å bruke denne informasjonen eller ikke er opp til deg selv.

Generelt til spillbruk skal det legges til at det meste av menyer, mellomsekvenser og tilsvarende gjerne er tilpasset 16:9-format, og dermed virker litt malplassert. Dette er dog en lav pris å betale. En annen ting å huske er at det til tider kreves litt grafikkmuskler får å dytte unna bilder i denne oppløsningen med en viss flyt. Vi merker heller ikke noe særlig til etterslep.

Til mer kontorbruk synes vi selve bildet blir lavt i forhold til bredden, men dette kan i stor grad være en smakssak. Du får nemlig plass til to programmer ved siden av hverandre, slik at denne skjermen for mange vil kunne fungere like bra som to vanlige skjermer. Skjermen byr tross alt på 1440 piksler i høyden, og det er godt over de vanlige 1080, eller de 1200 som mange foretrekker.

Skytespill i 21:9 går overraskende bra.

Når vi skrur på den første filmen får vi en liten åpenbaring. 34-tommer i skikkelig kinoformat rett foran oss på skrivebordet er helt fantastisk.

Dyr moro

Samsungs brede skjerm er en imponerende sak, og vi liker den bedre for hver dag som går.

21:9-formatet er veldig uvant å ha foran seg på skrivebordet. Det aller beste er naturlig nok til filmbruk, men vi synes også at bilspill virkelig får tilført noe ekstra med denne skjermen. Du blir på en måte dratt med inn i handlingen, både med tanke på bredden men også kurvingen.

Til skytespill og strategispill kan skjermen også ha noe for seg, du får rett og slett mer informasjon foran deg. Så er bare spørsmålet om du har en spillestil der du får med deg det ekstra innholdet. Nistirrer du rett frem er det mye du går glipp av, så du må la blikket vandre.

Til ren jobbruk får du god plass til to programvinduer ved siden av hverandre, og for enkelte kan dette være et godt alternativ til to normale skjermer.

Designmessig henger skjermen godt med i svingene, og det skulle kanskje bare mangle når den henter såpass med elementer fra de dyrere TV-seriene til Samsung.

Prisen er hakket drøy etter vår mening. Du må ut med hele 8500 kroner før du kan speile deg i glansen fra denne skjermen. Samtidig er det ikke så mange alternativer. LG har en buet og en flat 34-tommer med tilsvarende oppløsning, det samme har Dell, HP og AOC.

Drømmer du om mange piksler? Ekstrem pikseltetthet er ikke bare positivt » (Ekstra)

Samsung S34E790C
8
Meget bra

Samsung S34E790C

sitat"Samsungs brede skjerm er en imponerende sak"
 • Krysse av
  Bra bildekvalitet
 • Krysse av
  Høy oppløsning
 • Krysse av
  Godt med tilkoblingsmuligheter
 • Bytt
  Krever tilvenning med 21:9
 • Bytt
  Ekstern strømforsyning
Les også
Acer XB270HU: Acer XB270HU er vår nye drømmeskjerm
Les også
Slik ser Samsungs nye 4K-TV-er ut
Les også
Denne PC-skjermen er like stor i høyden som i bredden
Les også
BenQ med velutstyrt IPS-skjerm
Les også
Nye iMac klarer 5K-oppløsning med hele 60 bilder i sekundet
annonse

Les også