Her er verdens første 3D-printede mikrobatteri

Er mindre enn én milimeter stort.

I teknologiverdenen er mindre som oftest bedre, noe som er grunnen til at forskere eksperimenterer med ørsmå teknologiske løsninger. Dette gjelder også på batterifronten, hvor man blant annet har klart å lage milimeterstore batterier med ekstreme egenskaper.

Nå har forskere utviklet et nytt litium-mikrobatteri, som i tillegg til å være knøttlite også besitter den oppsiktsvekkende egenskapen av å være verdens første 3D-printede batteri. Det melder nettstedet Extremetech.

Minde enn én milimeter

Det er et team fra det kjente Harvard-universitetet i USA som denne gangen har gjort seg bemerket. Prosessen, som du kan se i videoen under, går ut på å bruke en spesiallaget 3D-printer til å printe ut små lag av elektoder med et spesielt «blekk» som er elektrokjemisk aktivt. Hver elektrode er tynnere enn et hårstrå.

Katodene og anodene til batteriet skrives ut i et kamformet mønster, før en elektrolyttløsning og et skall gjør batteriet komplett. Det ferdige batteriet måler under én milimeter i bredden.

Ytelsesmessig ser det derimot ikke ut til at batteriene er noe å hoppe i taket av. Både effekt og batteritid er visstnok på omtrent samme nivå som vanlige, større litiumbatterier, etter at størrelsesforskjellen er tatt i betraktning.

Dermed er det noe uvisst hva batteriene kan brukes til for øyeblikket, annet enn at de potensielt sett kan masseproduseres billigere og enklere, noe som igjen kan føre til rimeligere bærbare PC-er om dette skulle bli et av bruksområdene.

En annen prototype er kanskje mer lovende: Dette mikrobatteriet lader tusen ganger raskere enn dagens »

(Kilde: Extremetech)

Les også
Nytt batteri kan «brettes» sammen som papir
Les også
Forskere har 3D-skrevet flytende metall
Les også
Lager programvare som skal gjøre det umulig å printe pistoler
Les også
Denne datamaskinen er på størrelse med et sandkorn
Les også
– Tas noen med 3D-printet våpen, må det slås hardt ned på
Les også
Lar deg printe 3D-modeller i alle regnbuens farger
Les også
Her er verdens første 3D-printede våpen
Les også
Framtidens batterier lader tusen ganger fortere
annonse