Til hovedinnhold

Denne datamaskinen er på størrelse med et sandkorn

Komplett datamaskin i super-miniatyr.

Humans Invent

At datakomponenter stadig blir mindre i et akselererende tempo er en kjent sak, men ivrige forskere lukter også på muligheten til å lage hele, fungerende datasystemer i mini-format. Noen har blant annet klart å fremstille genetiske transistorer som kan gjøre det mulig å bygge datamaskiner inni levende celler.

Nå har forskere ved Michigan University i USA utviklet prototyper på miniatyrdatamaskiner som måler kun én kubikkmilimeter i størrelse, altså ikke stort større enn et sandkorn. Dette melder nettstedet Humans Invent.

Komplette maskiner

Dette er altå ikke enkeltdeler, men komplette datamaskiner som både har prosessorer, lagringsløsninger og kommunikasjonsmuligheter. Forskerne bak prosjektet har døpt enhetene «Michigan Micro Motes».

De har ikke røpet mange tekniske detaljer, men maskinene skal være i stand til å kommunisere med omgivelsene ved hjelp av innebygde radioer og spesielle optiske mottakere som gjør det mulig å sende informasjon via lys.

Overraskende nok var ikke hovedproblemet for forskerne å krympe komponentene, men derimot å finne en effektiv løsning for strømtilførsel, da konvensjonelle tilkoblinger av naturlige årsaker blir ganske uaktuelle. Dette ble løst ved å bruke solenergi som strømkilde.

Mange bruksområder

Ifølge en av mennene bak prosjektet, professor Prabal Dutta, vil mikrodatamaskinen kunne få mange ulike bruksområder. Siden enhetene er så små, kan det for eksempel bli mulig å implantere dem i mennesker, for blant annet å diagnostisere ulike tilstander og holde øye med forskjellige kroppsfunksjoner.

Teknologien skal visstnok også gjøres åpen og tilgjengelig, slik at andre kan bygge egne varianter og finne nye måter å implementere mikrodatamaskinene på.

Datateknologien har en spennende fremtid: Her er 10 fremtidsteknologier som kan gjøre maskinen din mye bedre »

(Via Extremetech)

Mer om
annonse