Framtidens batterier lader tusen ganger fortere

Forskere har utviklet mikrobatteri med superegenskaper.

Elektroniske komponenter blir stadig både mindre og kraftigere, men batteriteknologien henger på mange måter fremdeles litt etter, selv om en del fremskritt er gjort. Nå har det skjedd et aldri så lite gjennombrudd innen batteriteknologi som kan få massive konsekvenser for strømkrevende mobile enheter, som for eksempel bærbare PC-er.

Forskere ved universitetet i Illinois ved Urbana-Champaign i USA har nemlig fremstilt en helt ny litiumsbasert batteriløsning, med mildt sagt oppsiktsvekkende egenskaper.

Supereffekt og ekstrem ladetid

Med løsningen fant forskerne i korte trekk en ny måte å konstruere hovedkomponentene i batteriet på, altså anoden(plussiden) og katoden(minussiden). I stedet for en vanlig todimensjonal struktur, lagde forskerne tredimensjonale, porøse anoder og katoder.

Dette gjør overflaten til komponentene mye større enn hva den er i konvensjonelle litiumbatterier, noe som igjen fører til at flere kjemiske reaksjoner kan finne sted innen et gitt område.

Med denne teknikken hevder oppfinnerne at de har laget batterier som bare er noen få milimeter store, og som samtidig leverte intet mindre enn 2000 ganger høyere effekt enn tilsvarende, eksisterende batterier. I tillegg kan batteriene lades hele 1000 ganger raskere enn i dag.

På tross av den høye effekten var energitettheten, eller watt-timene, i de nye batteriene på omtrent samme nivå som dagens varianter. Dermed har forskerne langt på vei klart å eliminere kompromisset som vanligvis må inngås mellom effekt og watt-timer.

Mange bruksområder

Den høye effekten betyr også at trådløse signaler potensielt kan sendes opptil 30 ganger lengre enn i dag.

Egenskapene til de nye batteriene, ikke minst størrelsen, gir dem en lang rekke mulige anvendelsesområder innen mobil elektronikk. De kan blant annet bli et viktig ledd i å gjøre bærbare PC-er både mindre og kraftigere.

Forskerne skal nå være i gang med å integrere batteriene med andre elektroniske komponenter, og forsøker også å finne måter å få ned produksjonskostnadene på. Dermed kan vi kanskje se batteriene i aksjon i relativt nær fremtid.

I mellomtiden prøver man stadig å forbedre dagens batterier:
Intel vil at bærbare PC-er både skal bli billigere og få bedre batteritid »

(Kilder: University of Illinois, Extremetech)

Les også
Nytt batteri kan «brettes» sammen som papir
Les også
Her er verdens første 3D-printede mikrobatteri
Les også
Denne bærbare PC-en er ment for studenter
Les også
Snart kan du styre HPs PC-er med håndbevegelser
Les også
Snart vil bærbare «alltid» kunne være på
Les også
Ultrabooker skal ned i pris og opp i batteritid
annonse