Til hovedinnhold

Nytt batteri kan «brettes» sammen som papir

Er laget av nanorør - og nettopp papir.

Arizona State University

Samtidig som det jobbes med å gjøre andre PC-komponenter stadig mindre og bedre, gjøres det også eksperimenter med nye batteriteknologier med jevne mellomrom.

Tidligere har vi blant annet skrevet om mikrobatterier med ekstremt kort ladetid og supereffekt, og verdens første 3D-skrevne mikrobatteri på under én milimeter er også et spennende konsept.

Papirbatteri

Nå rapporterer nettstedet Extremetech om et lag forskere ved Arizona State University som har utviklet et nytt litium-ionbatteri med andre uvanlige egenskaper.

Forskerne klarte nemlig å lage et batteri som kan foldes sammen som et papirark, noe de oppnådde ved å bruke nettopp papir.

Nærmere bestemt var fremgangsmåten å først dyppe et vanlig form for porøst tørkerullpapir i en karbonnanorør-løsning, som festet seg til papiret ved hjelp av en kjemisk substans kalt «polyvinyl difluorid».

Forskerne la så et katode- og anodelag i pulverform mellom to lag av dette nanorørpapiret, og la til slutt kobber- og aluminiumsfolie på toppen og bunnen for å fullføre batteriet.

Brettet 25 ganger

Resultatet ble altså et tynt og formbart batteri som visstnok også kunne by på akseptabel energitetthet i forhold til volumet. Oppfinnerne ga seg imidlertid ikke der, og benyttet en spesiell, japansk bretteteknikk for å brette papirbatteriet hele 25 ganger.

På denne måten ble overflatearealet redusert fra 42 kvadratcentimeter til kun 1,68 kvadratcentimeter, med 14 ganger høyere energitetthet. Ferdig brettet skal energitettheten ha ligget på 2 milliampértimer per kvadaratcentimeter.

Forskerne jobber nå med å øke energitettheten enda mer. Det er uvisst hva dette fleksible batteriet kan brukes til, men ett bruksområde kan være enheter med bøyelige skjermer, ala de nye e-papirskjermene vi skrev om i fjor.

Karbonnanorør har stort potensiale: Nå har forskere bygget verdens første datamaskin av karbonnanorør »

(Kilde: Extremetech)

Mer om
annonse